• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže april, Federer nije osvojio ništa!

Najbolji teniser današnjice jedva da je prosečan ove godine.

 Stiže april, Federer nije osvojio ništa!  Izvor: MONDO

Rodžer Federer suočen je sa najgorim startom sezone od 2000. godine, kada je imao 18 godina...

Iako je prvu Gren Slem titulu osvojio tek tri godine kasnije, Švajcarac je uspevao da beleži bolje rezultate u januaru, februaru i martu, nego što je to učinio 2008. godine, kao petogodišnji suvereni vladar teniskih tenera.

Na tri turnira na kojima je uzeo učešće - nije stigao ni do finala.

I, taman kada je ceo svet ušao u debatu da li je Federer najbolji igrač svih vremena, nadovezalo se pitanje: da li je njegova karijera na zamaku?

Ako je za verovati Švajcarcu, za loš start sezone krivo je pre svega loše zdravlje. Zbog stomačnog virusa imao je loše pripreme za Australian Open, gde ga je u polufinalu razbio Novak Djoković (3:0).

Kasnije je izjavio da je sve vreme imao mononukleozu, a da toga nije bio ni svestan. Gotovo neverovatna izjava, uprkos tome što o igračima iz "Top 10" brine pravi konzilijum lekara, došla je posle posrtanja u prvom kolu Dubaija, protiv Endija Mareja.

Podsećanja radi, zbog mononukleoze, hrvatski teniser Mario Ančić proveo je van terena prvih šest meseci u 2007. godini.

Medjutim, čak i kada je izjavio da se konačno oseća odlično i da je zdrav, Federera je u polufinalu Indijan Velsa počistio 98. igrač sveta Mardi Fiš.

Kriza? Saplitanje? Oštećenje? Zasićenje?

Poslednji u nizu onih koji su ga pobedili, Fiš, kaže da igrači više ne vide Federera kao nedodirljivog, nepobedivog... Isto je izjavio i Djoković posle Melburna. Slično je pričao i Janko Tipsarević.

"Kada smo ušli u svlačionicu, moj tim i ja, smejali smo se. Bili smo u fazonu "O, moj Bože, Rodžer opet nije osvojio turnir", ispričao je Fiš, ali se onda uozbiljio.

"Mislim da će on još dugo ostati "Broj 1" na svetu".

Koliko je "Fedex" bio dominantan prethodnih sezona, govori podatak da će ostati na prvom mestu ATP liste čak i ako ispadne u prvom kolu Ki Biskejna, drugog Mastersa sezone u Majamiju.

Na tom turniru završene su kvalifikacije i poznato je da će Švajcarac u drugom kolu igrati protiv boljeg iz duela Gael Monfils - Džon Ajzner.

Medjutim i to što je siguran na prvom mestu bez obzira šta Nadal i Djoković urade u Majamiju, nije neka preterana satisfakcija za Švajcarca. Njegova razlika topi se iz nedelje u nedelju, a sezona turnira na šljaci na kojoj dominira Nadal, a sve je bolji i Djoković tek treba da počne.

Rodžer će morati dobro da se pomuči da ostane prvi do Vimbldona. On trenutno ima 6.550 ATP poena, Nadal mu diše za vratom sa 5.705, a sve to posmatra Djoković (5.280).

Evo kako je Federer prokomentarisao poraz od Fiša.

"Izgubio sam jer je momak igrao kao u transu. Nije mogao da promaši. Začudilo me je da se to nije češće dogadjalo u prethodnih pet godina. Zato i nisam posebno razočaran", rekao je Federer.

Zanimljivo.

Ma koliko on tvrdio da se sa njegovom igrom ne dogadja ništa neuobičajeno, ovo je prvi put od kada je postao prvi na ATP listi da nije došao do finala na tri uzastopna turnira. On je u 2007. godini osvojio tri od četiri Gren Slem turnira, uz finale Masters serije u Šangaju.

Iako je tek u 26. godini, nedostaju mu još dva Gren Slema da dostigne rekord Pita Samprasa (14). Pored toga, Federer ima još nekoliko ciljeva.

"Mislim da imam potencijala da igram još agresivnije u budućnosti. To je glavni cilj. Ostalo je vezano samo za to da održavam formu i odbranbene sposobnosti. Moja igra u ofanzivi će uvek biti dobra, jedino mi preostaje da radim na sitnicama i održavam ih", pričao je Federer izmedju Indijan Velsa i Majamija, dok se privikavao na klimu na Floridi.

"Mislim da se u ovoj fazi moje karijere radi samo o sitnim detaljima. Neću postati drugačiji igrač. Ne želim da se menjam uopšte".

Ovoj izjavi svakako bi trebalo da se raduje Novak Djoković. Naš teniser sve češće pobedjuje Federera i sve češće je taj koji dominira u tom dvoboju. Verovatno je jedini igrač na svetu trenutno, za kojeg se ne može reći da je autsajder u duelu sa Švajcarcem, bez obzira na kojoj se podlozi igra.

"U poslednje vreme sve je više različitih ishoda u mečevima igrača iz "Top 10" i to je ohrabrujuće za tenis, u celini. Očigledno da se deo javnosti malo zasitio usled višegodišnje dominacije isključivo dvojice tenisera, Federera i Nadala. Uvek je dobro videti nova lica na velikim turnirima. Mislim da se to ljudima dopada", rekao je Djoković, uoči starta Mastersa u Majamiju, gde brani titulu.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC