• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuman: Počinje nova era rukometa BiH

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Bilal Šuman, nekada sjajno desno krilo reprezentacije BiH, te igrač Pelistera, španskog Barakalda i danskog Koldinga imenovan je za selektora "zmajeva". Nada se da će njegovim dolaskom početi nova era bh. rukometa.

U razgovoru za agenciju "Anadolija", Šuman ističe da mu je imenovanje za selektora rukometne reprezentacije BiH izazvalo osjećaje koje praktično ne može ni opisati. Čovjek koji je svojevremeno 1996. godine odbio poziv da igra za Dansku, čekajući poziv iz domovine, nada se da će neke od svojih mnogobrojnih ideja uspjeti da realizuje uz pomoć ljudi iz Rukometnog saveza BiH.

"I kada sam kao igrač dobio poziv da igram za BiH obuzeo me taj neki neopisiv osjećaj. Imali smo generacije igrača s kojima smo uspijevali doći do baraža, ali nismo uspjeli da se plasiramo na veliko takmičenje. To je reprezentaciji BiH uspjelo prije dvije godine kada se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Biti selektor reprezentacije kod mene je ponovo probudilo taj nevjerovatan osjećaj i za mene predstavlja veliki prioritet", kaže Šuman.

Navodi da je poslije 20 godina provedenih u Danskoj, gdje je rukomet na veoma visokom nivou i gdje se tretira kao nacionalni sport, porediti ga sa rukometom u BiH veoma teško.

"Ima od njih mnogo stvari koje možemo prenijeti kod nas. Tamo sam mnogo naučio o samodisciplini, naročito kod mladih igrača. Pokušaćemo tu svijest primijeniti kod naših mladih igrača da shvate šta znači trenirati, odnosno da to rade za sebe. Dakle, ne da se bave rukometom zbog trenera, nego zbog sebe. Ta samodisciplina za mene je veliki izazov ovdje. Druga stvar, koliko oni ulaze detaljno u taj analitički rada sa mladima, seniorima i rada u klubovima. Mnogo stvari možemo primijeniti ovdje i imamo mnogo planova".

Ono što kaže, želi da uradi jeste da se stvara jednu novu era bh. rukometa, tako što će odnos i pažnja prema mladima biti mnogo ozbiljniji nego do sada.

"Znam u kakvoj je situaciji Rukometni savez, država i sport, ali mislim da sa malim sredstvima možemo napraviti ogromne pomake u omladinskom rukometu, a to nam je jedan od glavnih fokusa, ne samo kod mene, nego i kod svih mojih saradnika", rekao je Šuman.

Šuman se veoma ambiciozno primio selektorskog posla, ali ne samo njega, nego i nekih drugih poslova u i oko reprezentacije. Tako su već obezbijeđeni uslovi da se 21. oktobra na Vlašiću okupi preko 100 mladih igrača, koji će za tri dana proći dijagnostiku i obaviti četiri treninga.

"Okupićemo četiri starosne kategorije, sa momcima će raditi osam trenera i obavićemo kompletnu dijagnostiku svakog igrača pojedinačno. Želimo uvezati sve te selekcije u jedan program, kako bi počeli da stvaramo bazu podataka u kojoj ćemo imati mogućnosti u narednom periodu pratiti rad svih selekcija i svako igrača individualno. Želimo da svaki trening koji bude obavljen ili odigrana utakmica nakon toga mora biti analiziran i upisan u bazu podataka. Zamišljeno je tako da djecu okupljamo šest puta godišnje i to je način rada koji će nam donijeti rezultate u budućnosti. Moramo da pravimo igrače, jer doći će vrijeme kada će neki igrači iz 'A' selekcije prestati da igraju, a njih neko treba naslijediti", prenosi svoje planove novi selektor bh. tima.

Šuman najavljuje da će se 19. oktobra održati manifestacija pod nazivom "Nova era bh. rukometa" tokom koje će biti predstavljeni svi novi projekti vezani za državne reprezentativne selekcije i nova oprema koju će nositi u budućnosti.

"Imamo jednu gala manifestaciju u 'Coloseum clubu' gdje ćemo predstaviti naš plan rada sa svim selekcijama, nove projekte, nove sponzore, platformu na čijim principima ćemo raditi. Biće predstavljeno dosta toga novog što planiramo uraditi, a što će znatno uticati na razvoj našeg rukometa", optimista je Šuman.

On smatra da je najvažnije da se mladima obezbijede uslovi za rad, a to je moguće uz dosta mala finansijska sredstva.

"Potrebna nam je dvorana i mjesto gdje ćemo se okupiti i da možemo da radimo. Mislim da to sa čelnicima saveza, sponzorima i ljudima koji vole rukomet možemo napraviti. Po meni to je jedini pravi put kako se treba raditi, krenuti od mladih selekcija koje će nam praviti igrače za seniorsku", jasan je nekada sjajni rukometaš danskog velikana, a potom i trener u Koldingu.

Pred Šumanom i njegovim izabranicima, njih 26, je veoma težak posao na otvaranju kvalifikacija za EURO 2018. Prvo će 2. novembra gostovati Španiji, velikom favoritu Grupe 3, a zatim ugostiti glavnog konkurenta za drugo mjesto Austriju. Za sve to selektor će imati tek jedan trening sa komoletnim sastavom reprezentacije.

"Na mom prvom spisku bila su 34 igrača, ali su neki otpali jer žele igrati za druge reprezentacije, neki nemaju klubove. Zbog tih stvari sam se odlučio za 26 rukometaša. Mislim da oni mogu pojačati konkurenciju i kvalitet na treningu da igrači sami sebe sa svojom željom, voljom i htijenjem izbore mjesto među prvih 16, koji će nastupiti u prve dvije utakmice kvalifikacija. Na ove igrače računam i u narednom periodu. Nadam se da će se pojaviti i neka nova imena, pojedini igrači će vjerovatno prestati igrati. Želim da fond igrača bude što veći, kako bi dobili na kvalitetu i intenzitetu treninga", priča Šuman.

Navodi da EHF sedmica počinje 26. oktobra, ali lige u Njemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj igraće se do 30, tako da ću na pripremama kompletnu reprezentaciju imati tek 31. oktobra, a već sutradan putuje za Valjadolid.

"Dakle, imaćemo jedan zajednički trening. Tako je kako je i ne možemo to promijeniti. Pošto nemamo vremena za ozbiljnije pripreme i za rad na nekim novim stvarima, pokušali smo igrače upoznati sa protivnicima. Dobili su totalne analize Španije i Austrije, tako da su imali mjesec dana da se individualno pripreme za ono što nas čeka".

Prema Šumanovom mišljenju za bh. tim je mnogo važnija utakmica sa Austrijom u "Skenderiji", koja bi mogla biti ključna u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo, koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj.

"Važno je da protiv Austrije uz pomoć navijača ostvarimo pobjedu, i to u utakmici u kojoj će svaki gol više postignut ili svaki primljen igrati veliku ulogu. Svjestan sam da nas čekaju dvije jako teške utakmice. Kod mene uvijek ima treme, pa će tako biti i u ove dvije utakmice. Znam šta nas čeka, ne bojim se, želim i očekujem od svih naših igrača da želja, volja i htijenje budu na pravom nivou, pa ćemo vidjeti kakav će nam to rezultat donijeti", ističe Šuman.

Treći rival u Grupi 3 je Finska, o kojoj Šuman zna dosta toga, ali ističe da je fokus trenutno na Španiji i Austriji. Do maja i ogleda sa Fincima ima dovoljno vremena za dobru pripremu.

"I u Finskoj se igra dobar rukomet i mogu biti dosta neugodni, ako ih ne budemo respektovali. No, sada je fokus Španija, a zatim četiri dana kasnije Austrija", kaže Šuman, te navodi svoje planove za period do maja: "Već smo napravili plan za taj period. S obzirom da ne igramo na Svjetskom prvenstvu u januaru ćemo okupiti reprezentaciju na 14 dana. Dogovorili smo sa Linom Červarom, selektorom Makedonije da budemo njihovi gosti od 3. do 7. januara. Odigraćemo dvije prijateljske utakmice, a po povratku idemo u Kakanj gdje ćemo odraditi pet-šest dana priprema, tokom kojih ćemo obaviti devet treninga i odigrati jednu revijalnu utakmicu. Biće to period kada ćemo moći da radimo na tom taktičko-tehničkom planu".

Naglašava da ima potpunu sliku o reprezentaciji BiH o tome šta je i kako igrala u posljednjih nekoliko godina, ali i podatke o svakom individualnom igraču što će mu olakšati posao da im ukaže na ono što je bilo dobro, a šta nije.

Na prvom Šumanovom spisku našlo se nekoliko novih imena poput Vojislava Brajovića, Marina Vegara, Tomislava Nuića, Saše Marjanca, Alena Miloševića, Dennija Đozića, momaka koji do sada nisu nosili dres BiH. Za njih smatra da mogu znatno poboljšati kvalitet tima.

"Radi se o veoma kvalitetnim igračima, koji su rođeni u BiH i imaju naš pasoš. Najvažnije je da žele da igraju za BiH, a nisu prije nastupali. Milošević je odličan pivot, koji je igrao za Švajcarsku. U januaru mu ističe taj period od tri godine da nije igrao za Švajcarsku i steći će pravo nastupa za BiH. Na toj poziciji sa njim, Vladimirom Vranješom, Muhamedom Toromanovićem i Senjaminom Burićem imaćemo veliki kvalitet. Vegar i Nuić su momci iz Ljubuškog koji igraju za Nekse u Hrvatskoj. Imao sam prilike da gledam i analiziram njihove utakmice i mislim da je Vegar, koji je lijevi bek, odličan igrač. Takvih momaka moramo imati što više. Nuić je lijevo krilo i biće u konkurenciji sa Đozićem i Alenom Ovčinom, što će nam osigurati tri kvalitetna igrača na toj poziciji. Na desnom krilu nam se vraća Faruk Vražalić, ali ćemo biti bez Muhameda Zulfića, koji od juna nije imao klub. Zbog toga nije spreman i s njim sam se dogovorio da bude na spisku u januaru. Sada će priliku dobiti Kristijan Jarak iz Izviđača i vidjećemo hoće li moći da izbori mjesto u prvih 16", priča Šuman.

Dolaskom Šumana u reprezentaciju se osim Vražalića, vraćaju Muhamed Toromanović, Duško Čelica i Nebojša Grahovac, koji u posljednje vrijeme kod prethodnog selektora Dragana Markovića nisu igrali za državni tim.

"Radi se o veoma kvalitetnim igračima i da BiH nema luksuz da takve igrače na bilo koji način zaboravi. Sada se vraćaju, jer mislim da imaju kvalitet za reprezentaciju. No, njihova želja i htijenje biće presudne kod odluke ko će igrati prve dvije utakmice u kvalifikacijama. No, želim naglasiti da bez obzira na to kojih će 16 momaka igrati sa Španijom i Austrijom, računam na sve igrače iz te grupe od tridesetak imena u narednih nekoliko godina, ukoliko budem selektor", zaključio je Šuman.

Rukometna reprezentacija BiH okupiće se 26. oktobra u hotelu "Hils" na Ilidži, gdje će trenirati do polaska za Valjadolid 1. novembra. Utakmica prvog kola Grupe 3 kvalifikacija za “EURO 2018“ igraće se 2. novembra sa početkom u 20.30 sati.

Utakmicu drugog kola protiv Austrije bh. rukometaši igraće 6. novembra u "Skenderiji" od 20 sati. U Grupi 3 se nalazi još selekcija Finske.

Na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj plasiraće se dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa i najbolja trećeplasirana. Direktan plasman ostvarila je samo Hrvatska kao domaćin turnira.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC