• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

To je pravi Novak Đoković!

Autor mondo.rs

Zaboravite na izgubljen set - ono što je Novak odigrao potom zaista liči na tenis kojim je suvereno vladao ATP listom.

Zaboravite uvodni set.

Sve što je potom prikazao smenjeni "Broj 1" pred preko 15.000 ljudi u "O2 areni" u Londonu zaista podseća na tenis kojim je suvereno vladao ATP listom i nanizao, između ostalog, četiri uzastopna trijumfa na Finalu Masters sezone u prestonici Engleske

(2) Novak Đoković - (8) Dominik Tim 6:7 (10:12), 6:0, 6:2 u prvom singl meču na poslednjem turniru sezone, na kojem naš teniser ne samo da brani titulu, već hipotetički može ekspresno da "otme" (1) Endiju Mareju epitet najboljeg na rang listi.

Posle prvog seta u kom su Srbin i Austrijanac sjajno servirali i imali samo po jednu neiskorišćenu brejk loptu pre ulaska u taj-brejk, u kom je Timu bilo potrebno sedam set lopti za 1:0, Đoković je zaigrao tenis zbog kog je vladao ATP turom punu 121 nedelju, nanizao sva četiri gren slema, došao do prednosti u rivalitetima sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom i, naročito, pojačao skor protiv Mareja.

24-0...

Đoković je danas i četvrti put pobedio Tima u isto toliko mečeva, tako da protiv rivala u "Lendl" grupi ima akumuliran skor od 24-0. Večeras od 21 čas u drugom meču 1. kola grupe sastaće se (4) Miloš Raonić i (6) Gael Monfis. Naredni meč Đoković igra u sredu od 15 časova protiv Monfisa, osim ako organizatori u međuvremenu ne promene termin za onaj u 21. U polufinale idu dvojica najboljih iz grupe.

Siguran servis, posle kojeg je kretao u "gradnju" poena i još sigurniji i tačniji ritern, kojim je servisera stavljao u podređenu ulogu, davali su Novaku povod da bukvalno "crta po terenu" i ostavlja mladog rivala bez ideje šta i kako dalje.

"Tim je zaslužio prvi set i potom sam samo želeo da mu otežam posao na startu drugog seta, kako ne bi nastavio seriju, što sam i uspeo", prokomentarisao je skromni Đoković i dodao da se na mestu gde ima četiri titule u nizu, kao i ostali teniseri, "oseća kao rok zvezda".

Zaista, London na kraju svake sezone pruža spektakularne uslove osmorici najboljih u kalendarskoj godini, da pokažu šta znaju, a to su ove nedelje popodne na startu "Ivan Lendl" grupe osetili i Žoze Murinjo i Đerar Pike, koji su meč gledali iz VIP lože.

Prvu titulu na nekadašnjem Masters kupu Novak je osvojio 2008, na oproštaju ovog specifičnog turnira od Šangaja. Prva tri izdanja u Londonu osvojili su Nikolaj Davidenko i Rodžer Federer (2), a onda je usledila četvorogodišnja vladavina Đokovića, koji je u finalima tri puta pobeđivao Federera, a jednom Nadala.

Zapravo, naš teniser jedini je od onih koji učestvuju uspeo da osvoji nekadašnji Masters kup. Svima ostalima, pa i novom prvom teniseru sveta Mareju, uspeh u Londonu u nedelju bio bi prvi u karijeri.

Grupa "Džon Mekinro"

Parovi 1. kola (ponedeljak): (3) Sten Vavrinka – (5) Kei Nišikori 15.00, (1) Endi Marej – (7) Marin Čilić 21.00.

Podsećamo, Rodžer Federer i dalje je najtrofejniji sa šest trijumfa, Đoković, Pit Sampras i Ivan Lendl imaju pet, Ilie Nastase četiri, Boris Beker i Džon Mekinro tri, Bjern Borg i Lejton Hjuit dve.

Svaki učesnik ATP finala sezone zaradio je 167.000 dolara samo od pojavljivanja u Londonu.

Potom, svaka pobeda u grupi vredeće 167.000 dolara i 200 ATP bodova. Finalista će dobiti još 510.000 i 400 bodova na zarađeno u grupi, a šampion 1.560.000 dolara i 900 bodova na zarađeno u grupi.

Drugim rečima, šampion koji bez poraza proše grupu može u 2017. da ponese 2.280.000 dolara i 1.500 bodova, što je gotovo u rangu trijumfa na gren slem turniru.

Da se zbog problema sa povredama nije povukao do 2017, Rafael Nadal zauzeo bi mesto među osam finalista sezone, ali je umesto njega "upao" devetoplairani u ATP trci, Austrijanac Tim.


NAJAVA MEČA

Drugi teniser sveta, da, zvuči neobično posle toliko vremena, Novak Đoković u prvom kolu završnog mastersa u Londonu igra protiv Austrijanca Dominika Tima i želi pobedu na startu kako bi krenuo ka odbrani trofeja osvojenog prethodne godine.

Ali, i ka povratku na prvo mesto ATP liste....

Da bi se vratio na "presto", koji mu je prošle nedelje preoteo Endi Marej, biće potrebno da ostvari jednu pobedu više od britanskog tenisera u Londonu, u čuvenoj "O2 Areni".

Prvi izazov dolazi u vidu Austrijanca Dominika Tima, koji je, poput Novaka, bolje igrao u prvom delu sezone, a mesto na završnom mastersu dobio je zbog povrede Rafaela Nadala koji, uprkos boljem renkingu, ne igra zbog povrede.

Ovo će biti četvrti okršaj Novaka i Dominika, a svaki do sada dobio je srpski teniser. Oni su se već dva puta sastali ove godine, pa ga je Đoković pobeđivao, bez izgubljenog seta, na Rolan Garosu i na mastersu u Majamiju, dok je jednu pobedu ostvario i 2014. u Šangaju.

Dominik Tim je šest godina mlađi od Novaka Đokovića i ovo mu je sezona pune afirmacije.

Osim njih dvojice u grupi "Ivan Lendl" nalaze se i Miloš Raonić i Gael Monfis koji igraju od 21h.

U drugoj grupi "Džon Mekinro" takmiče se Endi Marej, Sten Vavrinka, Kei Nišikori i Marin Čilić.

MEČ UŽIVO - 6:7 (10:12), 6:0, 6:2:

6:2 - KRAJ!
Fantastično je Đoković "odgovorio" Timu za prvi set. Ovo je bilo impresivno - 12 od narednih 14 gemova osvojio je srpski teniser. Sledeći je...

5:2 -
Đoković "muči" Tima, koji je uspeo da smanji na 3:2, ali je potom ponovo napadnut ritern udarcima, pod kojima je popustio i drugi put u trećem setu, a peti put u poslednjih sedam servis gemova. Austrijanac ne liči na igrača koji je poveo 1:0 protiv "Broja 2", ali pre svega zahvaljujući tome što je Novak podigao nivo igre ne za stepen, već dva.

3:1 -
Potvrda! Ovo zaista liči na Novaka "Broja 1". Igra tačno, motivisano. Bilo je 30:30 u četvrtom gemu, ali je Đoković tada zaradio poen, pa sačekao grešku agresivnog Tima, koji je izgubio devet od poslednjih deset gemova.

2:1 -
Tim se na kratko "sabrao" osvojivši prvi gem trećeg seta, čime je prekinuo Đokovićev niz od šest gemova, ali ga je već pri narednih nekoliko servisa sačekao "onaj" ritern iz drugog seta sa kojim se ponovo nije snašao. Novak je počeo da "crta" po terenu, trenutno ga slušaju i forhend i bekhend, tako da ima šansu da potvrdom brejka povede 3:1.

DRUGI SET

6:0 - EKSPRESNO! Nepotrebno je analizirati igru dvojice tenisera u drugom setu. Jedan je igrao, drugi statirao, tako da "borba" nije trajala ni 25 minuta. Gledaćemo "majstoricu".

5:0 -
Tim kao da je naljutio Đokovića, koji mu šalje ritern udarce pod noge i od servera u jednom udarcu pretvara igrača koji je u podređenom položaju. Bez problema Đoković je napravio i treći brejk u setu i sada će servirati za 1:1.

4:0 -
Asom je Nole potvrdio i drugi brejk koji je napravio pre toga, tako da će Timu biti potrebno mnogo znanja, truda i sreće da izbegne treći set.

3:0 -
U celom prvom setu, Novak je imao jednu brejk loptu i nije je iskoristio. U dva servis gema drugog seta već je dva puta "brejknuo" Austrijanca i uveliko ima veliku prednost koja mu pruža šansu za treći set, majstoricu i potpuni preokret.

PRVI SET

6:7 - DOBIJA TIM PRVI SET! 1:0!

Vrlo čudan taj-brejk u kome je bolje "plivao" Dominik Tim i na kraju "isplivao". Imao je čak osam set lopti, Novak Đoković je uspeo da spase sedam, ali ne i poslednji poen kojim je Austrijanac pobedio 12:10. Prethodno je imao tri vezane (6:3), ali ih je upropastio duplim servis greškama. Imao je i Novak set loptu (9:8), ali je poslao loptu u aut.

Šteta, bio je stvarno dobar u ovom setu, i uprkos boljim brojkama gubi.


6:6 -
Izborio je Tim taj-brejk. Ponovo servisi, čak i drugi, mu omogućavaju lakše poene.

6:5 -
Uf, bilo je opasno. "Zaoštrio" je Tim kada već nije imao šta da izgubi i greškama Đokovića došao do prve prilike za brejk, ali hrabra i, pre svega pametna, igra vratila je Novaku stabilnost za tri vezana poena kojima je prevazišao probleme.

5:5 -
Očekivalo se da će Đoković sada pokušati da dođe do tog brejka, ali jedan od sigurnijih gemova za Dominika Tima koga još služi prvi servis, zajedno sa kombinacijama udaraca nakon njega. Možda je Nole bio blizu i da se vrati u gem nakon 0:40, ali promašuje smeč. Zamalo.

5:4 -
Pitanje je da li je Novakov gem trajao i minut. Savršeno, bez trunke prostora za Tima.

4:4 -
Gledamo odličan, zabavan tenis. Novak napada i nakon što se dobrano "poljulja" od snažnih servisa Dominika Tima, koje uspeva i da vrati - što bi malo ko uspeo, ali ima Austrijanac i svoje dobre momente na mreži. Dosta problema za njega, ali opet je sačuvao servis.

4:3 -
I dalje je ovo vrlo sigurno kada Novak servira. Dominik Tim nije blizu da ga ugrozi, a gem je "ubio" odličnim kik-servisom koji je "plan B" i za koji njegov protivnik još nema rešenja.

3:3 -
Imao je Novak 30:0, ali odlična reakcija Dominika Tima koji snažnim servisima ponovo dobija prednost. Dočekao je i nekoliko grešaka Novaka i preokrenuo stvari u svoju korist u ovom gemu.

Pogledajte i ko je tu, u publici...


3:2 -
Lako, uz najlepši poen u dosadašnjem toku meča. Ovo je Novak na koga smo navikli.

2:2 -
Prva brejk šansa na meču, ali je ne koristi Novak. Odlično je reagovao na Timove servise, koji ima problema ako ne reši poen u prva dva-tri udarca, a brejk šansa je propala uprkos dobro izgrađenom poenu kada je zakačila mrežu i otišla "dublje" nego što je Novak procenio da će pasti. Šteta.

2:1 - 
Otvorio je Tim gem poenom nakon duže razmene, Novak je odgovorio as-udarcem, a Austrijanac je nakon jednog dugačkog poena sam zaustavio igru i tražio proveru. I pogrešio je... Grešku sa osnovne linije Novak je ispravio sa mreže i dobio drugi gem.

Novaku je nakon gema zavijena "oderotina" na palcu koju je zadobio tokom igre.

1:1 -
Dva asa i servis viner od Dominika Tima. Već na startu meča vidi se da će mu servis biti glavno oružje na ovom meču, ali i snažni bekhendi. Novak je odlično igrao sa osnovne linije i slao duboke, ravne lopte i došao do "djusa", ali nakratko.

1:0 -
Nije moglo bolje. Novak siguran, stabilan, osvaja čak tri vinera i dobija gem bez izgubljenog poena. Najduža razmena je možda trajala četiri ili pet udaraca.

- Zanimljivu poruku poslao je njegov trener Boris Beker, na Instagramu.

#Word

A photo posted by Boris Becker (@borisbeckerofficial) on


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC