• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova optužba: Više od HILJADU Rusa dopingovano!

Autor mondo.rs

"Ruski tim je oštetio Olimpijske igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena", jedna je od oštrih poruka profesora saradnika WADA-e.

Nova teška optužba na račun Rusije i njenog "sistemskog kršenja pravila o dopingu"!

Navodno, više od 1.000 sportista iz te zemlje umešano je u sistemski doping koji je trajao četiri godine počev od 2011, navodi se u poslednjem delu izveštaja profesora Ričarda Meklarena za Svetsku antidoping agenciju (WADA).

Među tih 1.000 sportista je navodno četvoro osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine i petoro sa Igara u Londonu, održanih dve godine ranije.

U izveštaju su obuhvaćena takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Svetskom atletskom prvenstvu 2013. i Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine u više od 30 sportova u kojima su se navodno prikrivali doping uzorci.

Meklaren je rekao da sportisti nisu radili sami, ali da su bili deo doping programa. On je u izveštaju naveo da se radi o "institucionalnoj zaveri", koja uključuje i rusku tajnu službu.

Meklaren je naveo da se radi o dopingu "neviđenih razmera".

"Možemo da potvrdimo da zataškavanja datiraju najmanje od 2011. godine i da su nastavljena i posle Igara u Sočiju. To zataškavanje je evoluiralo iz nekontrolisanog haosa u institucionalnu i disciplinovanu zaveru osvajanja medalja", rekao je on.

Rusija je osvojila 72 medalje na Igrama u Londonu, od kojih 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33 odličja, od kojih 13 zlatnih.

U izveštaju su nalazi proširili navode sadržane u prvom delu Meklarenovog izveštaja objavljenom u julu.

Među novim detaljima, u izveštaju se navode manipulisanja doping uzorcima uključujući i uzorke 12 osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Nije navedeno o kojim sportistima se radi.

Posle prvog Meklarenovog izveštaja WADA je zatražila suspenziju ruskih sportista sa svih takmičenja, ali je Međunarodni olimpijski komitet to odbio.

Međunarodna atletska federacija je u novembru suspendovala ruske atletičare, kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Riju ovog leta, kao ni dizačima tegova, a celom ruskom timu nije dozvoljeno učešće na Paraolimpijskim igrama.

Međunarodni Paraolimpijski komitet (IPC) saopštio je da je današnji izveštaj o masovnom zataškavanju i sistemskom dopingu ruskih sportista "zapanjujući i bez presedana". IPC je naveo da su rezultati istrage profesora Ričarda Meklarena, koji je radio izveštaj za Svetsku antidoping agenciju "pogodili u srce integriteta i etike u sportu". IPC je naveo da će njegova radna grupa raditi zajedno sa Ruskim paraolimpijskim komitetom kako bi popravila "slomljen i kompromitovan antidoping sistem u Rusiji".

"Ruski tim je oštetio Olimpijske igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena. Želja da osvoje medalje zamenila je njihov kolektivni moral, etički kompas i olimpijske vrednosti fer-pleja", rekao je Meklaren.

"Imamo dokaze i da je više od 500 pozitivnih doping rezultata, koji su prijavljeni kao negativni, uključujući i popularne i vrhunske sportiste, automatski falsifikovano. Međunarodna sportska takmičenja su godinama otimali Rusi. Treneri i sportisti su igrali na neravnopravnom terenu. Navijači su prevareni i vreme je da se to zaustavi", dodao je on.

U izveštaju se navodi da je tehnika zamene uzoraka urina korišćena u Sočiju postala redovna praksa u laboratoriji u Moskvi, u kojoj su testirani vrhunski sportisti.

Kako se navodi, četiri osvajača medalja iz Sočija su u svojim fiziološkim uzorcima imali nemoguća očitavanja soli, dok postoje dokazi da je 12 osvajača medalja sa istog takmičenja manipulisalo bocama u kojima su bili njihovi uzorci urina.

Navodi se i da su u Sočiju dve reprezentativke Rusije u hokeju na ledu na analizu dale muške uzorke urina, a da se "banka čistih uzoraka urina" čuvala u Moskvi.

U izveštaju piše i da su pronađeni imejlovi u kojima se traži odgovor od ruskog ministarstva sporta šta raditi sa pozitivnim doping uzorcima, da li da se čuvaju ili da se stave u karantin.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC