• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novakov guru: Beker je divna osoba

Autor mondo.rs

Pepe Imaz, član stručnog štaba Novaka Đokovića, objašnjava kakav je odnos imao sa Borisom Bekerom i kako gleda na to kad Novak ponekad polomi reket.

Španac Pepe Imaz preti da pomuti "slavu" Matsa Vilandera, koji među ljubiteljima tenisa u Srbiji ima status "najvećeg neprijatelja", zbog raznih komentara na račun Novaka Đokovića.

Da li je takvo mišljenje o Špancu opravdano?

Imaz je od nedavno postao član stručnog štaba Đokovića, a posle poraza na Mastersu u Londonu, Boris Beker je, preneli su nemački mediji, poslao ultimatum: "Ili ja ili Imaz!". Posle par dana, Beker je otišao iz Novakovog štaba.

I Beker i Novak su potom demantovali da je među njima bilo sukoba, razmirica... Kao i da Imaz nije razlog Bekerovog odlaska. Ipak, ostalo je nejasno ko je uopšte taj Imaz i da li je zaista bilo nekakvog "dubljeg" razloga.

Imaz, u smirenom tonu, kako i dolikuje onome što "propoveda".

O Bekeru sve najlepše, iako se njegov i Bekerov pogled na svet, odnosno tenis dijametralno razlikuju. Beker je nedavno poručio da u tenisu "ako želiš da uspeš, moraš da budeš sebičan, da sebe postaviš na prvo mesto, pa tek onda sve ostale i ostalo".

"Mi smo učeni da živimo u sebičnom svetu, ali to vodi ka depresiji, stresu. Prema mom mišljenju, moramo da živimo i radimo tako da ne hranimo tog monstruma u nama zvanog ego", kaže Imaz, a potom nastavlja o Bekeru, negirajući bilo kakav sukob:

"Upoznao sam Borisa dobro, to je za mene bio dar da budem u njegovom okruženju. Ovo je bila Novakova odluka, a ko sam ja da mu bilo šta kažem? Moj odnos sa Bekerom je bio harmoničan. Bekera sam doživeo kao dobro ljudsko biće, a kada provodite vreme sa njim, shvatite koliko je fantastičan".

Ko je, zapravo, Pepe Imaz?

"Odgovoriću ko je Alberto (novinar koji ga je intervjusao, prim. aut.). On je čovek, sjajan, divan, božanstven, pokušava da ispita i razume različitosti koje svi imamo. I takav je i Pepe. Takvi smo svi. Mi smo ljudska bića koja se trude da evoluiraju, da rastu".

Kako je Imaz uopšte došao do Novaka i njegovog stručnog štaba? Odgovor leži u Novakovom bratu - Marku.

Marko je svojevremeno išao kod Imaza na terapije i otvorio mu je dušu, govoreći o svojim problemima, očekivanjima, depresijama u koje je ulazio zbog neostvarenih očekivanja... Imaz mu je pomogao da to prevaziđe.

Novak je za to saznao i zainteresovao se.

"Marko je hteo da bude profesionalac, da dostigne Novaka, ali je pao u depresiju i dve godine se borio s njom. Došao je kod mene na emocionalni rad i posle samo pet dana je osetio veliku promenu. Novak se zainteresovao za sve ovo, a kako je on osoba koja voli da uči, izuzetno je strastven i pun poštovanja, upoznali smo se i nastavili da sarađujemo", kaže Imaz.

Ima onih koji zameraju Novaku na "pomirljivom" ponašanju na terenu, da je izgubio "glad", da "ne reaguje na krv" (sve ovo metaforično, razume se), kao i da deluje pomalo odsutno.

Imaz sve to odlučno negira! Upitan kako vrhunski sportista reaguje na njegove reči - "ljubav je u tebi", Španac odgovara:

"Ne radi se ovde o sedenju u 'lotos položaju' i slanju poruke rivalu: 'Pobedi me, ja te volim'. Ako ste strastveni prema tenisu i udarate lopticu, neka vam cilj bude da je protivnik ne vrati, ali da ga (rivala) pritom poštujete, a ne da to vodi ka samoispitivanju i autodestrukciji".

Imaz odbija da sarađuje sa onima koji, kako kaže, samo traže uspeh, kao i da on istinski oseća kome je pomoć potrebna. Pokušao je da bude slikovit:

"Zamislite dve osobe kako ulaze u kuću, a jednoj je zapušen nos. 'Danas je za ručak piletina', kaže druga osoba, ali ova kojoj je zapušen nos, ne veruje u to. Ja imam moć mirisa sada, ne potpunu, ali osećam stvari koje nisam mogao ranije. Da mi je neko rekao pre nekoliko godine da će ovako biti rekao bih mu da je lud".



Na pitanje koliko religija i da li uopšte ima veze sa svim ovim, Imaz je odgovorio: "Ako religija postoji, onda ja verujem u ljubav".

A kako se Imaz oseća kada Nole polomi reket?

"Apsolutno ga razumem! Najpre, shvatimo da nismo savršeni. Dešavalo se i meni, a i dešava mi se, da radim stvari koje ne volim. Ako je tako nešto neophodno, ako telo nešto ne može da svari, najbolje je onda povratiti", odgovara Imaz.

Kada mu je novinar na kraju intervjua pružio ruku da se pozdrave, Imaz ga je zagrlio. Zagrljaj je trajao bar 30 sekundi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC