• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusiji oduzeto SP u bobu, šta je sledeće?

Autor mondo.rs

Predstojeće Svetsko prvenstvo u bobu i skeletonu neće biti održano u ruskom gradu Sočiju. Ruski zvaničnici strahuju od gubitka još nekih velikih takmičenja.

Izvršni odbor Svetske bob i skeleton federacije (IBSF) ocenio je da "u ova teška vremena nije mudro organizovati ovakve događaje u Rusiji", a odluka je obrazložena sledećim razlozima.

"Prvi
razlog je da se dozvoli sportistima i trenerima svih nacija da učestvuju u takmičenju koje se koncentriše na sport, a ne na optužbe ili razgovore, opravdane ili ne", poruka je IBSF.

"Drugi razlog je to što trenutna klima čini skoro nemogućim da se cene veliki napori Ruskog bob saveza da organizuje kvalitetan događaj na jednoj od najboljih staza na svetu", navedeno je u saopštenju.

Potpuno je jasno da je ova odluka motivisana najavama bojkota od strane pojedinih zemalja, kao što su SAD, Velika Britanija, Letonija i Južna Koreja, a sve zbog optužbi ruskih sportista za masovan doping pod pokroviteljstvom države, od 2011. do 2015.

Soči je 2014. godine bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Portparol predsednika Vladimira Putina izjavio je da je IBSF doneo "krajnje ispolitizovanu odluku, na bazi optužbi koje nemaju utemeljenje u realnosti".

Za Svetsko prvenstvo je u kalendaru IBSF rezervisan period od 13. do 26. februara 2017. Ime novog organizatora uskoro bi trebalo da bude poznato, a Rusi su najavili da će tražiti finansijsku kompenzaciju za do sada obavljeni posao.

Član državnog komiteta za fizičku kulturu, sport i omladinu Dmitrij Sviščev rekao je agenciji TASS da se plaši da bi "ovaj presedan mogao da posluži kao primer drugim međunarodnim federacijama".

Najvažnije takmičenje koje u bližoj budućnosti treba da bude održano u Rusiji je Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC