• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportski velikani koji su napustili svijet u 2016.

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Ljubitelji sporta 2016. godinu pamtiće po činjenici je to bila godina u kojoj su ovaj svijet napustili brojni velikani.

Među sportistima koji su tokom karijera ostvarili značajne uspjehe i zbog toga nazivani "sportskim legendama", a od kojih smo se oprostili u 2016. godini su bokser Muhamed Ali, holandski fudbaler Johan Krojf, američki golfer Arnold Palmer.

Osim njih, u 2016. život je izgubio bivši predsjednik FIFA Žoao Avelanž, dizajner trofeja Svjetskog kupa Silvio Gacaniga, bivši brazilski fudbaler Karlos Alberto, bivši italijanski fudbaler i selektor Ćezare Maldini. Svijet je ove godine potresla i vijest avionskoj nesreći, od 28. novembra, u kojoj je poginulo 18 igrača i trener brazilskog fudbalskog kluba Šapekoense.

- Muhamed Ali -

Legenda boksa i jedan od sportista koji je obilježio 20. vijek Muhamad Ali preminuo je 4. juna ove godine u 74. godini. Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Dva dana prije smrti hospitalizovan je zbog respiratornih problema.



Ali je od samih početaka karijere pokazivao izuzetan talenat za boks. Već od ranih dana je praktikovao netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao "letim oko protivnika kao leptir, a bodem kao osa".

Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonija Listona. Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 nokautom. Američki bokser Kasijus Marselus Klej je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhamad Ali.

- Johan Krojf -

Slavni holandski fudbaler i trener Johan Krojf preminuo je 24. marta u Barseloni u 68. godini, nakon što mu je šest mjeseci ranije dijagnostikovan rak pluća.



Krojf je najbolji holandski fudbaler svih vremena. Tri puta bio je najbolji igrač Starog kontinenta (1971., 1973., 1974.). S Ajaksom je tri puta bio evropski prvak, s Holandijom je 1974. igrao finale Svjetskog prvenstva. Nakon dvije godine provedene u SAD-u, na zalasku karijere je još nastupao za Levante, ponovo za Ajaks, i za Fejenord.

Kao trener, odveo je Barselonu do evropskog naslova 1992. godine i četiri puta bio španski prvak. S Ajaksom je osvojio Kup UEFA 1987. godine.

- Karlos Alberto -

Karlos Alberto Tores, jedan od najboljih odbrambenih fudbalera svih vremena, preminuo je 25. oktobra od posljedica srčanog udara, u 73. godini.



Brazilac je bio član "karioka" 1970. godine, kada je Brazil u legendarnom finalu Svjetskog prvenstva, pred više od 100.000 gledalaca na "Stadionu Asteka", savladao Italiju sa 4:1.

Karlos Alberto je bio strijelac posljednjeg gola na tom meču, a po okončanju fudbalske karijere je proglašen za jednog od najboljih odbrambenih igrača svih vremena. Za Brazil je odigrao 53 meča i postigao osam golova, a trenerskim poslom bavio se od 1982. do 2005. godine.

- Ćezare Maldini -

Velikan italijanskog fudbala, bivši igrač i trener Milana i italijanske reprezentacije Ćezare Maldini preminuo je 3. aprila u 85. godini, takođe od posljedica srčanog udara.



Otac još jedne fudbalske italijanske legende Paoloa Maldinija, u svojoj bogatoj karijeri nastupao za tri kluba, a 12 godina se zadržao u Milanu, baš kao i njegov sin koji je cijelu svoju 24-godišnju karijeru proveo u "rosonerima". Za Italiju je zaigrao 25 puta, ali nikada nije zabilježio značajniji rezultat u nacionalnom dresu.

Kao trener je vodio nekoliko klubova i dvije reprezentacije. S Milanom je osvojio Kup pobjednika kupova i Kopa Italija, dok je s mladom reprezentacijom osvojio tri uzastopna naslova prvaka Evrope do 21 godine. Posljednji trenerski posao Maldini je imao na klupi Paragvaja, s kojim je igrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

- Žoao Avelanž -

Žoao Avelanž, bivši predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), preminuo je 16. avgusta u 100. godini u Botafogu.



Brazilca, koji je bio predsjednik FIFA od 1974. do 1998. godine, naslijedio je Švajcarac Sep Blater.

Avelanž je predstavljao Brazil u plivanju na Olimpijskim igrama 1936. godine Berlinu. Bio je i dio vaterpolo reprezentacije Brazila na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a zatim i šef misije brazilskog olimpijskog tima četiri godine kasnije u Melburnu.

Kao predsjednik FIFA zaslužan je za postepeno proširenje Svjetskog prvenstva u fudbalu sa 16 na 32 reprezentacije.

- Arnold Palmer -

Jedna od najvećih legendi u istoriji golfa, Amerikanac Arnold Palmer, preminuo je 26. septembra u 87. godini u bolnici u Pitsburgu, gdje je boravio zbog srčanih pretraga.



U američkoj Asocijaciji golfera Arnolda Palmera su nazvali "najvećim ambasadorom golfa". Tokom dugogodišnje karijere poznati golfer osvojio je 90 turnira širom svijeta.

- Bil Džonson -

Bil Džonson, legendarni američki skijaš, koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine osvojio zlatnju medalju u spustu, preminuo 22. januara u u 55. godini.

Džonson je preminuo nakon dugogodišnjih problema sa zdravljem koji su počeli nakon teškog pada 2001. tokom priprema za ZOI 2002. u Solt Lejk Sitiju u američkoj saveznoj državi Juta, kada je pretrpio trajna oštećenja mozga.



Bio je prvi američki skijaš koji je osvojio zlatnu medalju u skijanju. Bilo je to 1984. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

- Fudbalski klub Šapekoense -

Događaj koji je potresao svijet je i avionska nesreća koja se dogodila 28. novembra poginulo je 18 igrača i trener Šapekoensea.

Avion, koji je iz bolivijskog Santa Kruza čarter letom prevozio ekipu Šapekoensea i novinare na finale Kupa Sudamerikana u Medeljinu protiv Atletiko Nasionala, srušio se sa 77 putnika, uključujući i članove posade.



Pad aviona preživjelo je pet osoba, među kojima i tri fudbalera brazilskog kluba, dok su 72 osobe smrtno stradale.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC