• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić pisao Felpsu: Sad si se setio...

Najbolji srpski plivač svih vremena Milorad Čavić odgovorio najboljem američkom plivaču Majklu Felpsu na njegovu izjavu o dopingu na velikim takmičenjima.

Vodili su epsku bitku na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Nepodeljeno mišljenje javnosti je da je našem Miloradu tada oduzeta zlatna medalja.

Organizatori su je dali Majklu Felpsu, jer, tada je to bilo zvanično obrazloženje, Čavić nije dovoljno jako pritisnuo tasret na kraju trke na 100 metara delfin. Verovatno će ovo ostati "misterija" kao onaj gol Engleske u finalu Svetskog prvenstva 1966. godine protiv Nemačke.

To je Felpsu bilo sedmo zlato u Pekingu, čime je tada izjednačio rekord Špica. Samo dan kasnije, Felps je osvojio i osmu zlatnu medalju u štafeti na 400 metara mešovito, čime je postao prvi sportista koji je osvojio osam zlata na jednim Olimpijskim igrama.

Godinu dana posle te trke, Omega, zvanični merač vremena, priznala je da je Čavić prvi dotakao cilj, ali da je Felps pritisnuop jače!?

"Kod sistema touchpad (tač ped), mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno udario taster pre Čavića. Razlika između njih je zaista jedan hiljaditi deo sekunde. Svi zapisi koje imamo, uz ono što je sistem pokazao, potvrđuju to. Sve je pokazano FINA, Čavićevom treneru, koji je odgledao video i posle minut je rekao: 'OK, nema problema'. I, to je rezultat ", saopštio je 2009. godine zvaničnik Omege.



Posle gotovo 9 godina od tog finala, Majkl Felps i Milorad Čavić ponovo su "u klinču".

Tema je doping.

Najslavniji olimpijac svih vremena, 31-godišnji Majkl Felps, izjavio je pred donjim domom američkog Kongresa da veruje da se "nikad nije takmičio u 'čistoj' trci", odnosno da je bilo plivača koji su svakako izlazili na trku pod dopingom.

Američki plivač, koji se povukao, u govoru pred američkim zakonodavcima zauzeo se za reforme anti-doping pravila i za njihovo jačanje.

"Tokom cele moje karijere, verujem da je bilo plivača koji su varali, a u pojedinim slučajevima te sumnje su bile potvrđene. Na velikim takmičenjima je bilo plivača koji, verujem, nisu bili 'čisti'", rekao je Felps koji je osvojio 23 olimpijske zlatne medalje.

Rekao je i da ga "srce boli" kad vidi da se na takmičenja vraćaju oni koji su "uhvaćeni" u dopingu.

Milorad Čavić je ovo video i nije mogao da mu prećuti!

Srpski plivač je u pismu Felpsu, koje je objavio na svom Twitter nalogu, naglasio da doping jeste veliki problem i da postoje sve veći, da se stalno pojavljuju neka nova doping sredstva, koja je teško otkriti.

A onda je Felpsu poručio ovo:

"Zašto tražiš reforme sada kada si se povukao i zašto nisi ranije podržao ideju o 'blood passport' (neka vrsta zdravstvene evidencije za sportiste)? Ne sugerišem da si ti koristio doping sredstva, nesumnjivo si tokom svoje karijere unapređivao formu i postizao sjajne rezultate, ali tvoja brzina oporavka je jednaka naučnoj fantastici! Voleo bih kada bismo svi mogli to bolje da razumemo i shvatimo. U slučaju da, možda, i naši sinovi, jednog dana, postanu profesionalci i takmiče se, voleo bih da mislim da si ti taj koji je doprineo tome...".

Čavić je na kraju pisma stavio hešteg: #NeverTooLate (nikad nije kasno).

Izvor: MONDO/P. Vujić

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC