• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O statusu srpskog rukometa: "Pogledajmo Makedonce"

Autor mondo.rs

U Beogradu je održana veoma interesantna tribina o našem rukometu. Pročitajte šta je rekao Veselin Vujović, dok je predsednik saveza rekao da je potrebno još sličnih - otvorenih razgovora.

 Debata o srpskom rukometu Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS



Tribina organizovana povodom obeležavanja desetogodišnjice rada portala Balkan handball, jedinog sajta koji se stručno i detaljno bavi rukometom u regionu, okupila je na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla" veoma atraktivne goste.

U prisustvu doajena tog sporta u ženskoj i muškoj konkurenciji - Tanje Medved, Veselina Vujovića, kao i sportskih novinara Živote Bogdanovića, Sretena Raškovića i Vladimira Novakovića, puna tri sata vođena je debata u kojoj je detaljno analizirano stanje u rukometu u regionu.

S obzirom na nezavidan položaj rukometa u Srbiji, njegovo odsustvo iz medija, neažurne sajtove većine klubova, mali doseg na društvenim mrežama, poražavajuće zvuči podatak da nijedan rukometni reprezentativac ili reprezentativka osim Andree Lekić nema svoju Facebook stranicu, dok Nikolu Karabatića na društvenim mrežama prati više od 700.000 fanova.

Poređenja radi, u Makedoniji, koja ima četiri puta manje stanovnika, prvoligaški klubovi na Facebook-u imaju skoro deset puta više pratilaca, a u Hrvatskoj i Sloveniji čak tri puta više.

"U dosta medija sam video najavu za ovaj događaj i hvala svima koji su došli. Ali, koliko je aktivnih rukometaša i rukometnih trenera došlo da čuje sve ovo?", upitao se Veselin Vujović i potom dodao:

"Koliko njih ode u Segedin, Zagreb ili Skoplje da pogleda neku vrhunsku utakmicu? Kada imate rezultat, onda se postavi svojevrsna piramida. Onaj ko je ostvario rezultat, on se sluša. Svi ostali ćute. Kada nemate rezultat, onda niko nikog ne sluša, niko nikom ne veruje i svi znaju bolje od onog drugog. I da sam se vratio u srpski rukomet, a nisam i neću, mene ne bi interesovala 'A' reprezentacija. Zanimalo bi me šta se desilo sa Dubočicom, Proleterom, Crvenkom... i da li Savez ili ministarstvo može da nabavi 10.000 lopti koje bi podelili osnovnim školama. Ili da se u svakom gradu nađe bar po jedan ili dva nastavnika fizičkog, koje bi finansirao Savez, koji bi u školama forsirali rukomet kao sport, da ga omasovimo. Stalno se razmišlja da ako se ne plasiramo na naredno veliko takmičenje, da će se desiti smak sveta. Nije tačno, kod nas je smak sveta već nastupio", konstatovao je Vujović.

Profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Union "Nikola Tesla" Uroš Mirković predstavio je studiju slučaja kojom je prikazan odnos koji su mediji gradili prema domaćem rukometu u bivšoj Jugoslaviji u poređenju sa temama koje preovladavaju u savremenim srpskim medijima.

Zaključak je da je rukomet u medijima danas uglavnom zastupljen kroz kritiku, negativizam i senzacionalizam što nikako ne doprinosi njegovoj popularnosti. Takođe, rad je sadržao i predloge kako rukomet može ponovo da bude među omiljenim sprotovima u javnosti i medijima.

Tribini je uz predsednika Udruženja sportskih novinara Srbije Predraga Milinkovića, prisustvovao i predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković koji je pohvalio inicijativu za održavanje ovakvih skupova i potom istakao:

"Tribina je trajala skoro tri sata i bilo je izvanredno. Sada kao predsednik i ranije kao generalni sekertar saveza dobro sam upoznat sa kakvim se problemima suočava rukomet. Ovde je bilo ne samo priče o rukometu u medijima, već i o stručnim, sudijskim i igračkim stvarima. Potrebno je što više ovakvih tribina. Na jednoj sličnoj, koju je takođe organizovao Fakultet za sport na Novom Beogradu, sam učestvovao i prošle godine. Uvek ću rado dolaziti na ovakve skupove, bio na nekoj funkciji u rukometu ili ne, jer ovako iznošenje svih pozitivnih i negativnih stvari može da služi da rukomet postane bolji - zaključio je Đurković".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC