• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je Eš ispisao istoriju Vimbldona (VIDEO)

Autor mondo.rs

Na današnji dan, prije 42 godine, Artur Eš postao je prvi i jedini crni igrač koji je osvojio grend slem titulu u Londonu

Vimbldon pamti pobijednike. Artura Eša posebno, jer je baš na današnji dan, 1975. godine napravio senzaciju i ispisao istoriju ne samo tog turnira, već tenisa uopšte.

Tada 32-godišnji igrač iz Ričmonda u finalu je savladao favorizovanog Džimija Konorsa, aktuelnog šampiona Vimbldona, koji je iste godine osvojio i titule na Australijan Openu i US Openu.

Eš je slavio rezultatom 6:1, 6:1, 5:7, 6:4 i postao prvi crni teniser koji je trijumfovao na Vimbldonu.

Izvor: YouTube

Prethodno je osvojio i titule na US Openu (1968) i Australijan Openu (1970), takođe, kao prvi i jedini Afroamerikanac kome je to pošlo za rukom. Baš poslije Vimbldona vratio se i na prvo mesto na ATP listi, gde je boravio i 1968. godine, po čemu je ostao zapamćen, jer je i u tome bio prvi crni teniser.

Jedino u karijeri nije osvojio Rolan Garos, na kojem mu je najbolji rezultat četvrtfinale, u dva navrata, 1970. i 1971. godine. Jedini crni igrač koji je to uspeo je Janik Noa, koji je to učinio 1983. godine.

U finalu Vimbldona 1975. godine, Eš je dominirao terenom, baš kao što je to činio i u duelima koji su prethodili velikoj borbi za trofej. Uzdržani Eš nametnuo je svoju igru, a Konors, kojeg su mnogi smatrali velikim favoritom za pehar, uprkos bravuroznim potezima, uvek je nailazio na zid sa druge strane mreže.

Izvor: YouTube

Ešu je pehar na Vimbldonu bio poslijednji grend slem koji je osvojio u karijeri, od ukupno tri.

On je 1980. godine završio karijeru zbog problema sa srcem. Dvanaest godina kasnije otkriveno je da je se zarazio virusom HIV tokom transfuzije prilikom druge operacije srca, 1988. godine, a 6. februara 1993. godine je umro u Njujorku u 49. godini.

Časopis "Tennis magazine" svrstao ga je među 30 najboljih tenisera 20. veka, a Centralni teren na US Openu nazvan je njegovim imenom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC