• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak "Broj 1" poslije Vimbldona? Evo kako...

Autor mondo.rs

Četvorica tenisera došla su u London sa šansama da iz njega odu kao prvi na svetu. Jedan je odmah izgubio te šanse, a kakve imaju ostala trojica?

Četvorica tenisera doputovala su u London krajem prošle sedmice spremni da se, poput ostalih, bore za najprestižniji trofej u svetu tenisa, ali i svjesni da bi dve nedjelje kasnije mogli da "osvanu" kao prvi teniseri na ATP listi.

Da budemo konkretniji, jedan od njih - Endi Marej - da ostane "Broj 1", a Rafael Nadal, Sten Vavrinka i Novak Đoković da to postanu.

Već poslije prvog kola i nove rane eliminacije Vavrinke sa Vimbldona, ovaj spisak sveden je na tri imena među kojima nije više ostalo igrača koji ranije nisu bili prvi na svijetu.

Dakle, u zavisnosti od raspleta do kraja turnira, pašće i odluka o tome da li će poljuljani Marej odoljeti još neko vrijeme ili je "sazrio" da ga prestignu bivši vladari ATP liste, opet goropadni Nadal ili probuđeni Đoković.

S obzirom na to da su Marej i Nadal zajedno u "gornjoj" polovini žrijeba i da bi mogli da se sastanu u polufinalu, taj njihov potencijalni meč bio bi i borba za prvo mjesto na svijetu, jer…

Sam plasman u finale značio bi i za Škota, i za Španca, da su svakako prvi narednog ponedjeljka.

Sa Đokovićem, na čijem putu je i najtrofejniji teniser u istoriji Vimbldona, Rodžer Federer, situacija je nešto komplikovanija i najvjerovatnije će Srbin imati "zicer" u drugom dijelu sezone pod uslovom da u Londonu zabilježi dobar rezultat (polufinale ili finale).

Nadal nije bio prvi igrač svijeta još od 23. juna 2014. kada ga je "smijenio" Đoković, koji je potom bio suvereni vladar ATP tura sve do novembra 2016.

Ali, ako pitate matematičare, postoji jednačina koja bi mogla da bude riješena povratkom Đokovića na prvo mjesto poslije novembarske predaje liderstva Mareju.

Da bi Đoković od 17. juna "preuzeo žutu majicu", neophodno je da četvrti put osvoji Vimbldon i da, pritom, ni Marej, ni Nadal ne stignu do polufinala.

Plasmanom u treće kolo, Đoković je odbranio bodove od prošle sezone kada ga je u toj rundi turnira izbacio Sem Kveri, kao dvostrukog uzastopnog šampiona (90). Od četvrtka, svaka pobjeda srpskog asa "vidjeće" se na narednoj ATP listi.

Na gren slem turnirima, na kojima je sedam pobjeda potrebno za titulu, poeni se dijele po principu: 10 (I kolo), 45 (II), 90 (III), 180 (osmina finala), 360 (četvrtfinale), 720 (polufinale), 1.200 (finale), 2.000 (titula).

U skladu s tim, ove sezone zarada se "penje" od prvog kola ka tituli ovako: 35, 57, 90, 147, 275, 550 hiljada funti do polufinala, milion i 100 hiljada za finale i dva miliona i 200 hiljada funti za titulu.

Za kraj, treba reći da bi Đoković novom ranom eliminacijom sa najstarijeg GS turnira mogao i da padne na petu poziciju, pod uslovom da krunu na kraju "nakrivi" - Federer.

ATP LISTA "UŽIVO"
/na današnji dan/

1. Endi Marej 7.480 (maksimum 9.390)
2. Rafael Nadal 7.375 (maksimum 9.285)
3. Sten Vavrinka 6.140 (maksimum 6.140)
4. Novak Đoković 6.055 (maksimum 7.965)
5. Rodžer Federer 4.635 (maksimum 6.545)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC