• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za pobjedu ispred svih - "Kralj Vimbldona"

Autor mondo.rs

Od ovog vikenda, vječne liste najprestižnijeg turnira i grend slem istorije imaju novog lidera.

Rodžer Federer (35), uz Pita Samprasa rekorder u broju osvojenih trofeja Vimbldona, ispisao je u subotu važnu stranicu istorije tog turnira, ali i svjetskog tenisa.

Teniser sa najviše grend slem titula (18) ostvario je pobjedom nad Mišom Zverevim (3:0) rezultat koji će bar do daljeg biti teško dostižan!

Trijumf kojim je ušao u osminu finala bio je Švajcarcu rekordni 87. na Vimbldonu i po tom kriterijumu je apsolutni lider, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji!

Tačnije, savladavši Zvereva, on je prestigao upravo najdominantniju igračicu ikada, Serenu Vilijams (86), koja ove godine ne učestvuje jer je trudna. Interesantno je da je istom pobjedom nadmašio Amerikanku i na vječnoj grend slem listi!

Na toj tabeli, prvi sljedeći muškarac koji bi mogao da stigne "Fedeksa" je upravo Novak Đoković, koji zauzima sedmo mjesto.

Ovih 10 teniserki i tenisera ostvarili su najviše grend slem pobjeda u istoriji:

1. Rodžer Federer 317
2. Serena Vilijams 316
3. Martina Navratilova 306
4. Kris Evert 296
5. Štefi Graf 280
6. Venus Vilijams 254
7. NOVAK ĐOKOVIĆ 236
8. Džimi Konors 233
9. Andre Agasi 224
10. Ivan Lendl 222

JOŠ OD 20. VIJEKA...

Interesantno je da je Federer, apsolutni ljubimac engleske publike, prvi put učestvovao na Vimbldonu još 1999. godine, kada je (kao i sljedeće godine) ispao u prvoj rundi.

Prvi značajan rezultat u Londonu ostvario je plasiravši se u četvrtfinale 2001, a niz od pet osvojenih titula započeo je 2003, savladavši Marka Filipusisa. Naredne četiri titule osvajao je pobjedama protiv Endija Rodika (dva puta) i Rafaela Nadala (takođe dva puta).

Sljedeće sezone (2008) izgubio je u finalu upravo od Španca, ali se na tron vratio 2009, savladavši Endija Rodika u čuvenom finalu od pet setova, okončanim rezultatom 16:14 u posljednjem.

Sljedeću i za sada posljednju titulu Vimbldona, Švajcarac je osvojio 2012, pobijedivši u finalu Endija Mareja. Bio je to njegov 17. grend slem, posljednji do ovogodišnjeg Australijan opena. Nakon toga, još dva puta je zaigrao u borbi za titulu - 2014. i 2015, ali je oba puta gubio od Novaka Đokovića.

Neće on još u penziju


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC