• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su termini poslednjih Boltovih trka u karijeri

Autor mondo.rs

Da planirate na vreme - legendarni Usein Bolt uskoro će se oprostiti od atletike. Pratite njegove poslednje tri trke u karijeri.

5. avgust, 22:45, finale na 100 metara
10. avgust, 22:50, finale na 200 metara
12. avgust 22:50, finale na 4x100 metara

Ovo su termini poslednje tri trke u veličanstvenoj karijeri Useina Bolta, čoveka koji u ove tri discipline nije izgubio trku od Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine!

Doduše, dogodilo mu se jednom da je u finalu u sprintu na 100 metara na Svetskom prvenstvu u Daeguu 2011. napravio prestup na startu i bio diskvalifikovan, što je u prethodnoj deceniji ostala jedina trka na OI i SP, u tri najbrže discipline u svetu atletike, u kojoj 30-godišnji as sa Jamajke nije prvi prošao kroz cilj.

Zvanično najbrži čovek sveta i jedan od najdominantnijih sportista u istoriji najavio je još ranije da će mu predstojeće Svetsko prvenstvo u Londonu, koje će od 4. do 13. avgusta biti održano na stadionu na kojem su organizovane Igre pre pet godina, biti poslednje u karijeri i da će se potom povući.

Ova tri termina podrazumevaju da se Bolt, svetski rekorder na 100 i 200 metara, plasira u finala, ali realnost je da u tome može da ga spreči samo povreda ili redak trenutak dekoncentracije kao pre osam godina u Daeguu, kada je krenuo ranije, što mu se potom nije više događalo.

Bolt nije bio u sjajnoj formi ove sezone, ali je u petak uveče na mitngu Dijamantske lige u Monaku pobedio konkurenciju u finalu na 100 metara u vremenu 9,95 što mu je najbolji rezultat sezone, ali ne i vreme koje bi mu donelo i zlatan oproštaj od aktivnog bavljenja sportom.



Američki sprinter Kristijan Kolman trčao je 7. juna 2017. u Judžinu 9,82, Boltov zemljak Johan Blejk išao je u Kinstonu do 9,90, dok je južnoafrički sprinter Akani Simbine dva puta beležio vreme 9,93 na martovskim takmičenjima u Pretoriji.

Ipak, najozbiljniji Boltov izazivač biće kanadski atletičar Andre De Gras koji je 18. juna u Stokholmu istrčao 100 metara za 9,69, što bi bio treći najbolji rezultat svih vremena da u tom trenutku u prestonici Švedske nije duvao jak vetar, koji je pomogao takmičaru i vreme učinio nezvaničnim.

Upravo je 9,69 bilo vreme trećeg Boltovog svetskog rekorda, postavljenog na "Ptičijem gnezdu" u Pekingu u finalu Olimpijskih igara 2008, posle čega je Jamajkanac još jednom pomerao granice mogućeg - 16. avgusta 2009. u Berlinu u finalu Svetskog prvenstva kada je zabeležio i dalje aktuelan rekord, 9,58.

Bolt ima osam zlatnih olimpijskih medalja nakon što mu je naknadno oduzeta ona iz pekinškog finala u štafeti 4x100 zbog toga što je jedan član te štafete s Jamajke, Nesta Karter, u januaru ove godine pao na ponovljenom doping testu na uzorcima uzetim pre devet godina u Kini.

Ovaj 195 centimetara visoki sprinter iz Kingstona ima i 11 zlata i dva srebra sa svetskih prvenstava, uz pregršt medalja na manje važnim takmičenjima od juniorskih dana, pa do danas.

Pored svetskog rekorda na 100, drži najbolje vreme u istoriji i na 200 metara (19,19, Berlin 2009), kao i najbolje vreme ikada u nezvaničnoj disciplini na 150 metara (14,35, Mančester 2009).

Pre nekoliko godina, spekulisalo se da će Bolt karijeru produžiti prelaskom na trke na 400 metara, međutim to se nije dogodilo. Njegov najbolji rezultat u toj disciplini ostao je 45,28 (Kingston 2007), što je itekako sporije od vremena svetskog rekorda, 43,03, koji je na Igrama u Brazilu prošle godine ostvario južnoafrički takmičar Vejd van Nikerk.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC