• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedski atletičar: Trener me je zlostavljao

Autor mondo.rs

Bivši atletičar i svetski prvak u skoku u vis Patrik Šjeberg progovorio je o seksualnom zlostavljanju u svetu sporta. U svojoj knjizi "Ono što niste videli" govori o zlostavljanju koje je kao dete doživeo od svog trenera.

Autobiografija švedskog atletičara Patrika Šjeberga "Ono što niste videli" na srpskom jeziku predstavljena je u rezidenciji ambasadora Švedske u Srbiji, Jana Lundina.

"Na ovaj način skrećemo pažnju na važnost zaštite dece od svake vrste nasilja i zlostavljanja. Tema je veoma teška, ali i izuzetno značajna i Švedska snažno podržava ostvarivanje tzv. 'nulte tolerancije' prema seksualnom nasilju nad decom", rekao je ambasador Švedske.

Izdavač knjige na srpskom jeziku je Incest trauma centar Beograd.

"U praksi dugoj 23 godine Incest trauma centra naučile smo od dece koja su preživela seksualno nasilje da je neophodno da znaju šta su lične granice, dobre i loše tajne, dobri i loši dodiri, da njihovo telo pripada samo njima, da imaju pravo da kažu NE, da uvek veruju svom 'unutrašnjem glasiću' kada kaže da nešto nije u redu, da veruju svojim osećanjima. Treba da nauče kome da kažu i kako da potraže pomoć i da ne odustaju dok se nešto ne promeni. Kada ova znanja nemaju unapred, deca su laka meta za počinioce. Knjiga Patrika Šjeberga doprinosi sprečavanju seksualnog nasilja nad decom", kaže Dušica Popadić iz Incest trauma centra.

Promociji knjige prisustvovale su i gošće iz Švedske, Ula Lemberg i Joana Lindkvist, koje su 2011. godine pokrenule fondaciju "Promeni stav", koja se bavi pravima deteta, sa fokusom na seksualnom zlostavljanju dece.

a
Izvor: YouTube

Organizacija "Save the children" pokrenula je projekat "Baci pet - sport za sve", koji se bavi edukacijom u oblasti sporta i zaštitom dece od svake vrste zlostavljanja.

Odgovor na pitanje kako jedno sportsko udruženje može da postane bezbedna okolina bez ponižavanja, diskriminacije i seksualnih napada, jeste edukacija. Edukacijom sportskih udruženja, ali i trenera, roditelja i dece, razvijaju se mehanizmi za sprečavanje negativnih pojava, kao i konkretne mere ukoliko se one dogode, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC