• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa baražom ili bez, rukomet BiH pred gašenjem!

Autor mondo.ba

Rukometni savez Bosne i Hercegovine nalazi se pred gašenjem. Igrali baraž ili ne, utakmice doigravanja za Svjetsko prvenstvo 2019, RS BiH neće moći da organizuje. Nije upitan samo baraž, nego sva takmičenja, uključujući i Premijer ligu.

 Lejla Hairlahović: Rukomet u BiH pred gašenjem Izvor: MONDO/Samir Cacan

Situacija u RS BiH je već odavno alarmantna, a iz dana u dan se komplikuje. Ukoliko se u narednom periodu ne riješi gorući problem, famozni ID broj, to će značiti definitivni kraj za bh. rukomet, pišu "Nezavisne novine".

"ID broj i naš blokirani račun sve koči, ne možemo nigdje. Imamo samo obećanja, ukoliko to ne riješimo u skorije vrijeme, nećemo ni u baraž", kaže generalni sekretar RS BiH Lejla Hairlahović, koja je na ovu funkciju stigla u decembru prošle godine.

Znala je, kaže ona, u šta se upušta i kakvi je problemi očekuju. Problem oko dobijanja ID broja već predugo traje, od onoga trenutka kada je Ministarstvo finansija Federacije BiH novoosnovanom savezu, koji je naslijedio oko tri miliona KM duga, dalo ID broj starog saveza, a Poreska uprava FBiH odbila zahtjev RS BiH da dobije novi ID broj.

"Do sada smo nekako improvizovali i uspjeli završiti kvalifikacije, ali to više neće moći. Svi rokovi su probijeni, šaljemo urgenciju Vladi FBiH i Vijeću ministara da na bilo koji način riješe ovaj problem kako bismo imali prohodan račun. Nek neko presudi na ovaj ili onaj način, jer ovo se već previše odužilo. Početkom februara će zasjedati Izvršni odbor, a naznake u medijima o našem gašenju vrlo su izvjesne. Nećemo moći organizovati takmičenja unutar BiH, prelazni rok, a kamoli veća takmičenja kao što je baraž", ističe prvi operativac RS BiH.

Gensek RS BiH je otkrila da se BiH nalazi unutar četiri zemlje koje bi mogle biti domaćini jednog EHF kupa za rukometašice do 18 godina, što bi značilo i novo formiranje ženske selekcije.

"Odluka o domaćinstvu će biti donesena 26. januara, a na ovom kupu bi učestvovalo devet reprezentacija. Mi smo u formiranju ženske selekcije, ali sve će to zavisiti od dobijanja ID broja", zaključila je Lejla Hairlahović u nadi da će državne institucije ipak stati iza Rukometnog saveza BiH i reprezentacija i tako spriječiti onaj najgori mogući scenario.

U kancelariji Saveza još čekaju novosti iz Beča i odluku Evropske rukometne federacije koja treba da se očituje o slučaju "Tomislav Nuić", koji je bacio u sjanu pobjedu bh. rukometaša nad Švajcarskom, i donese odluku o posljednjem putniku za baraž.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC