• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hladan kao led na 69°C (!?): Đoković ide dalje!

Autor mondo.rs

Kada već nije zaslužio neki ugodniji termin kao šestostruki šampion, Novak Đoković obavio je posao po nehumanim uslovima za igru i ponovo pobedio Gaela Monfisa.

U hladu, zvanično, 39°C. Ali, koliko je bilo na užarenom betonu "Rod Lejver arene" u Melburnu?

U setovima: (14) Novak Đoković - Gael Monfis 4:6, 6:3, 6:1, 6:3, za 15:0 u ovom rivalstvu započetom pre 12 i po godina!

U stepenima: Temperatura terena na kom je - iako postoje i krov i klima uređaji - odigran meč 2. kola Australijan opena, iznosila je 156 stepeni na Farenhajtovoj skali, što preračunato u Celzijuse znači alarmantnih 68,8°!

To su ovog četvrtka rano ujutru po našem vremenu bili uslovi za igru u Australiji, pa utoliko pre svega svaka čast Srbinu i Francuzu što su ostali na nogama i posle dva sata i 47 minuta tenisa u nehumanim uslovima.



/pročitajte šta je Novak rekao posle svega/

Šestostruki prvak "Ozi opena" i povratnik na ATP tur posle šestomesečne pauze i oporavka od opasne povrede lakta "zakasnio je na meč" sa starim rivalom i prijateljem, Monfisom, izgubio prva dva servis gema na meču, na kratko izjednačio (3:3), ali na kraju prepustio prvi set teniseru koji je bolje počeo duel, ali koji je od tog trenutka teže počeo da podnosi surovu vrućinu kakvu donose letnji dani "dole ispod".

Monfisu se mantalo u glavi tokom drugog seta, ali je uspevao relativno brzo da vraća fokus i koristi određene mane u Novakovoj igri, mada je od trenutka kada je Đoković "načeo" rivala brejkom u drugom setu moglo da se nasluti da će on biti taj koji će najverovatnije u subotu igrati protiv (21) Adrijana Ramosa. Španski teniser ranije u toku dana rezultatom 6:4, 6:2, 7:6 (7:2) izbacio je Tima Smičeka i potom gledao kako se njegovim potencijalnim rivalima bukvalno "prži mozak" na terenu najvećeg stadiona modernog teniskog kompleksa u Melburnu.

KVIZ: Koliko poznajete Australijan open?

Jedna od onih koji su pratili duel i osećali sa kakvim problemima se suočavaju Novak i Gael, američka teniserka Betani Matek-Sends, tvitovala je tokom celog meča o tome koliko je nezdravo za tenisere i teniserke da uopšte stoje na takvom suncu i tražila od organizatora da se mečevi odlože za večernje časove, a da se krov na "Lejveru" sklopi i uključi klima ne bi li se stvorili uslovi da momci pokažu šta znaju.


Od toga nije bilo ništa!

Bilo kako bilo, Đoković je uprkos gubitku prvog seta napravio preokret i zabeležio 15. pobedu u rivalstvu koje je počelo 2005. na US Openu kada su kao tinejdžeri nagovestili kakve će karijere imati. Mnogo godina kasnije, srpski as i dalje nema poraz od godinu dana starijeg Francuza, iako je bilo očigledno da je korigovana tehnika servisa ostavila traga na Novakov početni udarac što se ogledalo ne samo u deset duplih grešaka, već i brojnim servis gemovima koje je teško i uz mnogo uložene energije priveo kraju.

U malo kom segmentu igre Novak je bio na nivou iz vremena kada je sprovodio strahovladu na ATP turu, ali vremena i prostora za napredak i dalje ima, mada lakih mečeva u njegovoj četvrtini žreba nema i neće ih biti jer ga posle eventualne pobede nad Ramosom očekuje najverovatnije duel sa (4) Aleksandrom Zverevom.



Rezultati 2. kola (četvrtak):

(13) Sem Kveri - Marton Fuksovič 4:6, 6:7 (6:8), 6:4, 2:6
(21) Adrijan Ramos - Tim Smiček 6:4, 6:2, 7:6 (7:2)
(5) Dominik Tim - Denis Kudla 6:7 (6:8), 3:6, 6:3, 6:2, 6:3
Lukaš Lacko - Nikolas Kiker 2:6, 7:5, 1:6, 5:7
(19) Tomaš Berdih - Giljermo Garsija-Lopez 6:3, 2:6, 6:2, 6:3
(25) Fabio Fonjini - Jevgenij Donskoj 2:6, 6:3, 6:4, 6:1
(14) Novak Đoković - Gael Monfis 4:6, 6:3, 6:1, 6:3
Hjeon Čung - Danil Medvedev 7:6 (7:4), 6:1, 6:1

PRVI SET

Đoković nije bio "pri udarcu" u prvih desetak minuta meča, što je koncentrisani Monfis iskoristio i poveo 0:3 sa dva brejka prednosti, ali je Novaku bilo potrebno isto toliko vremena da izjednači na 3:3 u pravoj reviji duplih servis grešaka na obe strane. Ipak, kada je stigao do izjednačenja, Đoković je napravio tri neiznuđene greške u jednom gemu i treći put prepustio servis rivalu koju je uz malo muke i dve spasene brejk lopte potom stigao do 3:5.


Monfis je pri rezultatu 4:5 morao servisima da zaradi vođstvo od 0:1 i to je uspeo, iako je Đoković imao brejk loptu i u desetom gemu na meču. Kako je Francuz servirao u završnici prvog seta, verovatno bi mu protiv velike većine igrača na ATP turu bilo potrebno daleko manje energije da završi posao, ali su mu Novakovi retern udarci pravili problem sve dok nije pronašao as iz drugog servisa kojim je potpuno iznenadio našeg tenisera.

Loša stvar je što Francuz vodi. Dobra što su Srbinu i dalje potrebna tri seta da prođe dalje.

DRUGI SET

Bez problema su rivali čuvali svoj servis u prva četiri gema drugog seta, ali i koristili svaku priliku da se sklone sa sunca koje je uveliko "pržilo" sve ispod sebe. I da to neće proći bez posledica moglo je da se vidi pri prednosti Đokovića od 3:2 do koje je stigao uz malo sreće u razmeni sa Monfisom kod 40:40.

Tada, kada je Francuz trebalo treći put da servira, u jednom trenutku mu se zamantalo u glavi i delovalo je kao da će se srušiti, ali se brzo povratio i uspeo da sačuva tri brejk lopte koje Novak možda nije iskoristio jer je i sam bio zbunjen stanjem u kom se nalazi igrač sa druge strane mreže.



Monfis je sudiji najavio da će mu biti potrebna pomoć u pauzi između dva seta, a da će tada rezultat biti 1:1 moglo je da se nasluti kada je pri vođstvu 4:3 Novak konačno iskoristio brejk šansu, poveo 5:3 i potom uz malo muke potvrdio to vođstvo za 6:3 i 1:1.



Novak ne igra sjajno, često je podređen u razmenama, ali ako nas utisak ne vara - polako pronalazi stil igre koji mu je potreban za potpuni preokret. Treći set mogao bi da donese potvrdu ili demanti...

TREĆI SET

Svega pola sata bilo je potrebno Đokoviću, uz jedan izgubljen gem i to prvi u setu, da povede 2:1 protiv uveliko (nećemo reći indisponiranog) iscrpljenog Monfisa.

Problemi koje je Francuz imao u drugom setu, kada se nije osećao dobro i kada je tražio pomoć lekara, odrazili su se na njegovu igru u nastavku meča, međutim to Novaka nije smelo da zanima i nije ga zanimalo - iako nije pružio ni deo onoga što smo navikli da gledamo, bez problema je poveo 2:1 i stigao na set od 3. kola.

Tada, nadamo se, organizatori će pokazati više poštovanja prema najtrofejnijem teniseru u istoriji turnira koji je osnovan 1905. godine!

ČETVRTI SET

Pri rezultatu 2:2, do kojeg se došlo Novakovom greškom u razmeni od 19 udaraca u trećem gemu na servis Monfisa, naš as susreo se sa ozbiljnim problemima i bilo mu je potrebno deset minuta da četiri puta sačuva brejk loptu i zadrži prednost pred ulazak u poslednju fazu meča. Kada je uspeo i poveo 3:2, Monfis je spektakularnim poenima odložio ono što će se dogoditi kada bude naredni put servirao, ovog puta pri rezultatu 4:3.

Sa jednim izgubljenim poenom, Đoković je napravio ključni brejk na meču, poveo 5:3, a onda i sam imao dosta problema da završi posao što zbog dekoncentracije, što zbog sreće koja je u pojedinim trenucima bila na drugoj strani mreže. Ipak, iz četvrte meč lopte Novak je sat zaustavio na 2:47 i zadržao nešto energije za intervju na terenu tokom kojeg je priznao da mu je nedostajala "Rod Lejver arena", makar i po ovakvom vremenu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC