• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruka sa Kosova: U Novi Sad sa zastavom i himnom

Autor mondo.rs

Reprezentacija takozvanog Kosova namerava u punom sastavu, sa zvaničnicima, sudijama, selektorom, trenerima i takmičarima, da doputuje u maju na borbe u SPENS-u.

 Srbija-i-tzv.-Kosovo-pred-Evropsko-prvenstvo-u-karateu-Novi-Sad-maj-2018. Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

"Karatisti sa Kosova učestvovaće na predstojećem Evropskom prvenstvu u Novom Sadu od 9. do 13. maja", piše "Danas" u broju od četvrtka.

Ovaj list prenosi izjavu sekretara Kosovskog karate Saveza, Nazmija Gašija, koji poručio će ta organizacija doputovati u "punom sastavu".

"Kosovski karate savez doći će na prvenstvo u kompletnom sastavu sa svojim sportistima, zvaničnicima, sudijama, selektorom i trenerima, kao što bi inače otišao na bilo koje drugo lokalno, evropsko ili međunarodno takmičenje", rekao je Gaši za "Danas" i dodao:

"Naše učešće je veoma bitno jer naši sportisti imaju ozbiljne šanse da osvoje medalje na predstojećim Olimpijskim igrama. Pošto je karate sada olimpijski sport, nijednom sportisti ne bi trebalo uskratiti mogućnost da se bori za važne olimpijske poene, pogotovu to ne treba činiti iz političkih razloga. Mi smo o našem učešću obavestili Kosovski olimpijski komitet a obavestićemo i Međunarodni olimpijski komitet".

Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ



Upitan da li je njegova organizacija razgovarala sa Karate federacijom Srbije o mogućim bezbednosnim rizicima, sekretar KKS-a ističe da je bezbednost učesnika isključivo obaveza domaćina.

"Ako Srpska karate federacija smatra da postoje pretnje ili da su naši sportisti u opasnosti, onda treba da preduzme mere opreza kako bi takmičari sa Kosova imali jednake šanse kao i ostali da se bore za olimpijske poene", odgovorio je Gaši i naglasio da je KFS znao da je Kosovo član evropske i svetske karate federacije kada je preuzimao domaćinstvo.

Veliki broj mladih ljudi okupio se u Kovilovu na dan utakmice između Srbije i "Kosova", koja kasnije nije odigrana, a pretpostavka je da bi slično moglo da bude i u Novom Sadu

Autor teksta navodi da je u isto vreme bilo nemoguće doći do predsednika KFS, Slavoljuba Pipera, ali ni do predstavnika Evropske karate federacije, odakle je stigao samo kratak odgovor da ta organizacija ne poseduje informacije o postavljenim pitanjima koja su se ticala bezbednosti i mogućih problema sa isticanjem nacionalnih obeležja.

"Kako nam je rečeno u Karate savezu predsednik trenutno nije u zemlji, a niko drugi ne može da odgovori na pitanja u vezi s učešćem kosovskih sportista na takmičenju u Novom Sadu. U savezu su takođe primetili da „ih ne zovemo kada osvoje medalje nego samo kad su neke ovakve stvari", navodi ovaj list i podseća da je Piper pre pet dana kazao Tanjugu da "nije upoznat sa tim da kosovski karatisti dolaze u Novi Sad".

"Niko iz Vlade, uključujući ni ministra sporta Vanju Udovičića, koji je predsednik Organizacionog komiteta takmičenja, nije za sada govorio o predstojećem Evropskom prvenstvu, iako je u poslednjih nekoliko dana Srbija u dva navrata odustala od takmičenja na kome se pojavljuju i predstavnici Kosova", podseća autor na situacije koje su se dogodile u Kovilovu kraj Beograda i Sarajevu.

Izvor: MONDO/MILUTIN VUJIČIĆ



Prvo je odlukom Vlade Srbije zabranjeno odigravanje kvalifikacione utakmica za SP između juniorki iz Srbije i sa Kosova koja je trebalo da se igra u Kragujevcu, odnosno Kovilovu. Evropska rukometna federacija naložila je Rukometnom savezu Srbije da taj meč bude odigran bez isticanja nacionalnih simbola i intoniranja himni, a naknadno je odlučeno da taj susret bude zatvoren i za navijače i za novinare, međutim poslednju reč donela je Vlada naše zemlje koja je stavila veto na odigravanje meča pod tim uslovima.

Reakcija EHF bila je momentalna i oštra: srpski tim izbačen je sa turnira, a RSS suspendovan do daljeg kada će biti odlučeno da li je na delu bilo mešanje politike u autonomiju rada nacionalnog saveza - što svi međunarodni sportski forumi strogo brane. Odmah potom, odlukom Džudo saveza Srbije dve naše juniorke povučene su sa Evropskog kupa u Sarajevu nakon što je žrebom odlučeno da će im rivalke biti takmičarke sa Kosova i Metohije.

Evropska džudo unija za sada nije reagovala u maniru EHF, ali je pitanje kako će se završiti naredno takmičenje u našoj zemlji na kojem će učešće uzeti i sportisti sa Kosova tim pre što je previđeno da zastave zemalja učesnika budu istaknute i u SPENS-u, ali i ispred hotela u kom će biti smešteni najbolji karatisti kontinenta.

U brošuri o Evropskom prvenstvu u Novom Sadu navodi se da svaka reprezentacija treba da obezbedi disk sa nacionalnom himnom, kao i zastavu svoje zemlje.

Ne samo da će neizvesnost vladati kada je u pitanju isticanje simbola samoproglašene države koju nisu priznale Ujedinjene nacije, već i prilikom svakog žreba u kategorijama u kojima će učestvovati srpski i kosovski karatisti, jer... Našim sportistima ostavljeno je da sami odluče da li žele ili ne da izlaze na borilišta ukoliko je sa druge strane reprezentativac ili reprezentacija takozvanog Kosova, a po ovom pitanju dijametralno suprotne stavove izneli su i predsednici dve krovne sportske organizacije u našoj zemlji, Olimpijskog kominteta Srbije i Sportskog saveza Srbije.

I, dok je prvi čovek OKS, Božidar Maljković, izričit u tome da odlazak sa borilišta ili podijuma ne sme da bude opcija nikada, zlatni olimpijac i predsednik SSS, Davor Štefanek, tvrdi da on lično nikada ne bi izašao na megdan takmičaru sa Kosova i pozvao ostale naše sportiste da slede preporuku koju je još 2016. izdala Vlada Srbije, a u kojoj se predlaže povlačenje.

Ovu dilemu postavili smo i pred vas, a glasali ste u velikom broju.

Anketa

Šta bi srpski sportisti trebalo da urade ako je rival "Kosovo"?

  • Trebalo bi da odigraju utakmicu, to je sport

    55.56% (5)

  • To je na njima da odluče

    11.11% (1)

  • Morali bi da napuste teren

    33.33% (3)

Šta bi srpski sportisti trebalo da urade ako je rival "Kosovo"?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC