• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedjelja kada je plakao cijeli svijet

Autor mondo.rs

Prije 24 godine na današnji dan na trci F1 u Imoli poginuo je Ajrton Sena.

Cijeli svijet plakao je za njim 1. maja 1994. godine.

Ajrton Sena, jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena poginuo je na trci u Imoli, u 34. godini.

Veliki Sena tek je trebalo da pokaže sve svoje kvalitete, a mnogi tvrde da bi postao najuspješniji u istoriji, da se nije dogodio crni vikend na stazi Enco i Dino Ferari.

Samo dan ranije prije nego što je Sena poginuo udarivši velikom brzinom u zid u krivini Tamburelo, život je na istoj stazi na treningu izgubio Austrijanac Roland Racenberger.

A nepunih 24 sata prije toga, tada mladi, Rubens Barikelo zadobio je žestoke povrede u sudaru, zbog čega je morao da preskoči trku.

Na sahrani Ajrtona Sene na groblju Morumbi u Sao Paolu prisustvovalo je više od milion ljudi, a među njima i veliki asovi Formule 1 i njegov najljući rivali na stazi - Dejmon Hil, Alan Prost, Emerson Fitipaldi, Rubens Barikelo...

Telemetrija je potvrdila da je Sena prilikom izlijetanja sa staze neposredno prije nesreće išao brzinom od 310 kilometara na sat, a da je u trenutku udara u zid usporio do 218 kilometara na sat. Očevici su tvrdili da udes, gledano sa strane, nije izgledao mnogo jezivo, ali je uprkos tome Sena preminuo na licu mjesta, jer je pretrpio teške udarce.

U Formuli 1 slavni Brazilac, koji je zbog sjajnih vožnji po kiši dobio nadimak Kišni čovjek, debitovao je 1984. godine i to na Grand priju u domovini.

Ukupno je izvezao 161 trku, ostvario je 41 pobjedu, 81 put se penjao na pobjedničko postolje, a tri puta bio je šampion - 1988, 1990. i 1991. godine.

Sena
Izvor: Youtube/Emanuele Richiusa

Osim fantastičnih rezultata koje je postizao po vlažnom vremenu, bio je sjajan i u zvaničnim kvalifikacijama. On je na ukupno 161 trci imao 65 pol-pozicija, što je dugi niz godina bio apsolutni rekord. Mnogo sezona kasnije (2006) oborio ga je Mihael Šumaher.

Ajrton Sena je vozio za ekipe Toleman, Lotus, Meklaren, sa kojom je i stigao do sve tri šampionske titule, a poginuo je u bolidu Vilijamsa.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC