• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda iz Kenije se dopingovala

Autor mondo.rs

Asbel Kiprop optužen da je koristio krvni doping. Atletičar tvrdi da nije i da se ceo život borio portiv toga.

Asbel Kiprop, kenijski srednjeprugaš, od najvećih uspeha u karijeri izdvaja tri svetska zlata i jedno olimpijsko. Međutim, sve te uspehe zaklonila je tamna senka.

Naime, Kenijca su otužili da je koristio krvni doping...

Jedan od najboljih atletičara u poslednjoj deceniji i veliki šampion na 1.500 metara, tvrdi da je greška napravljena na ukorku koji je uzet krajem 2017. godine, ali se njegov agent još nije oglasio, osim što je rekao da pokušava da dođe do informacija.

"Pročitao sam da sam bio dopingovan, a lično sam se godinama borio protiv dopinga u Keniji. To je borba u koju strogo verujem i podržavam je. Nikako ne želim da uništim sve što sam postigao još od moje prve trke 2007. Dokazaću da sam nevin", rekao je Kiprop.

Uz pomoć krvnog dopinga EPO-a, odnosno proteinskog hormona, povećavaju se eritrociti (crvena krvna zrnca), koji se vežu za hemoglobin, što povećava dotok kiseonika u organizam. Iz istog razloga je suspendovana olimpijska pobednica u maratonu Džemima Sumgong.

Krvni doping koristi se kada takmičar želi da poveća izdržljivost. Inače, vrlo je opasan, jer uz povišen broj eritrocita krv postaje gušća i stvara problem za srce. Ova vrsta dopinga odnela je preko 40 života sportista.

Kiprop ima 28 godina. Olimpijsko zlato osvojio je u Pekingu 2008, a svetski šampion bio je u Daeguu 2011, Moksvi 2013. i Pekingu 2015.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC