• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovci spakovali zastavu, Novosađani čekaju ishod

Autor mondo.rs

Karatisti takozvanog Kosova poneli su i nacionalna obeležja u SPENS, iako su u našoj Karate federaciji izričiti da Kosovci mogu da nastupaju samo pod imenom Evropske karate unije.

 Kosovci spakovali zastavu, Novosađani čekaju ishod Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Organizacioni odbor Prvenstva Evrope u karateu za seniore, koje će od 9. do 14. maja biti održano u Novom Sadu, poručio je u saopštenju objavljenom u ponedeljak da "takozvano Kosovo neće učestvovati".

"Povodom aktuelnih spekulacija u vezi sa pojedinostima organizacije predstojećeg Evropskog prvenstva u Novom Sadu, Karate federacija Srbije smatra potrebnim da obavesti domaću i svetsku javnost da učešće tzv. Kosova na turniru nije nijednog trenutka bilo predmet razmatranja: 'Kosovo' NEĆE učestvovati na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu", naglašava se u uvodu saopštenja koje je potpisao predsednik Karate federacija Srbije, Slavoljub Piper.

Pitanja bez odgovora

Redakcija Monda, pored uredno popunjenog formulara za akreditaciju novinara za praćenje EP u Novom Sadu, poslala je na e-mail adresu Evropske karate unije i pitanja vezana za samu organizaciju turnira i moguće probleme oko nastupa kosovskih takmičara. Osim automatskog odgovora da je formular za akreditovanje ispravno popunjen, do danas nismo dobili nikakav odgovor, baš kao ni od Karate federacije Srbije na pitanja o uslovima koje je potrebno ispuniti za izveštavanje iz "SPENS".

Međutim, kao punopravni članovi Evropske karate unije, čelnici Karate saveza tzv. Kosova odlučili su da spakuju stvari i krenu prema Novom Sadu u sredu, piše prištinski list "Koha Ditore".

Kako se navodi, ekspedicija od ukupno 30 sportista, članova Saveza i novinara, rano ujutro krenuće na put iz Prištine, posle prelaska administartivne linije imaće posebno obezbeđenje, a odluka o takmičenju biće doneta na licu mesta.

Naime, Srbija kao organizator insistira da kosovski karatisti mogu da nastupe samo pod obeležjima Evropske federacije, dok će delegacija kosovskog saveza tražiti da nastupa pod svojom zastavom ili da svi učesnici nastupe bez zastave.

Kako ocenjuju mediji u Prištini nastup kosovskih karatista u Novom Sadu, bez obzira u kojoj formi, biće istorijski jer dosad niko od sportista iz kosovskih selekcija nije nastupio na velikom takmičenju u Srbiji.

Jedna od obaveza organizatora PE u karateu jeste intoniranje himni i isticanje nacionalnih simbola, kako na borilištima, tako i ispred hotela u kom odsedaju takmičari i zvanična lica. Nakon svih problema koji su pratili utakmicu mladih rukometašica Srbije sa vršnjakinjama sa Kosova, koja na kraju nije ni odigrana, Novosađani su se sa pravom pitali šta bi moglo da se dogodi u centru njihovog grada ukoliko se zastava samoproglašene države Kosovo bude zaviorila sa jednog od jarbola…



Sudeći prema saopštenju koje je sastavio KFS, od isticanja simbola države koju naša zemlja ne priznaje neće biti ništa. Dobrodošlica gostima sa Kosmeta, međutim, nije dolazila u pitanje i ne bi smela da dolazi u pitanje.

"To nas obavezuje na primenu najviših važećih sportskih i organizacionih standarda, uključujući i garanciju bezbednosti i udobnosti svim našim gostima. U tom smislu, karatisti iz naše južne pokrajine su dobrodošli da se sportski nadmeću. Ali, naglašavamo da niko nije i neće biti dobrodošao da praznik karatea u 'SPENS-u' koristi za pokušaj političke promocije separatizma i kršenja međunarodnog prava", navodi se u saopštenju i dodaje:

Ako se dogodi - pričaćemo!

"Mene zanima u kakvoj su formi naši sportisti. Uopšte me ne interesuje bilo šta drugo, niti takmičari iz drugih zemalja. Moj fokus usmeren je na naše, da budu najspremniji. Sve ostalo nije bitno a ko bude došao, dobro je došao, biće pobeđen, biće na kolenima...", rekao je nedavno za "Novosti" prvi čovek srpskog karatea, Piper i naveo da bi publika trebalo da ispuni tribine i podrži Slobodan Bitevića, Jovanu Preković, Marka Antića, Jelenu Milivojčević, Sanju Crvkotu i ostale.

"Ne bavim se politikom. Ja sam sportista. Moj fokus je, kažem, naša reprezentacija kao i u prethodne dve decenije. Ostale selekcije će me zanimati onog trenutka kada se završi žreb, kada budemo videli ko su nam prvi rivali".

"Takozvano Kosovo, dakle, ne može da učestvuje, niti će učestvovati, jer bi bilo kakva dilema o tome značila da biramo između Ustava, zakona, pa i važećih standarda za tretiranje takvih situacija u sličnim slučajevima na velikim sportskim manifestacijama na jednoj, i nečije agresivne potrebe da promoviše nešto što nije na drugoj strani. Uvereni smo da će karatisti sa Kosova i Metohije ostati upravo to - sportisti, i da će želeti da se bore za medalje pod svojim imenima, a ne pod lažnim obeležjima lažne države, pošto to, jednostavno, neće biti u prilici da čine na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu".

Uprkos tome što se veliki sportski događaj za našu zemlju uglavnom posmatra samo kao još problem koji će dovesti do podizanja tenzija u regionu, u KFS se nadaju da će publika uživati u borbama i sportu.

"U čvrstoj veri da će 'SPENS' biti mesto uživanja, Karate federacija Srbije poziva ljubitelje sporta iz zemlje i inostranstva da se u što većem broju okupe i podrže najveće evropsko nadmetanje u karateu u ovoj godini, čiji ishod ujedno određuje učesnike Evropskih olimpijskih igara u Minsku sledeće godine", ističe se u saopštenju koje je potpisao Slavoljub Piper, predsednik Karate federacije Srbije.

Posle "Slučaja Kovilovo", u našoj javnosti jedno vreme bila je aktuelna tema - šta bi sportisti iz Srbije trebalo da urade ukoliko se sa druge strane nađe rival u obeležjima nepriznate države. Tom prilikom, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek, izneli su potpuno drugačije stavove koji potiru jedan drugi.

Šta je preporučeno našim karatistima, ukoliko ih žreb bude naveo na Kosovce, saznaćemo tek ako do takvog duela dođe, jer je sudeći prema Piperovim rečima rešavanje ovog problema stavljeno pod "ako se dogodi".

Do tada, pročitajte kako su o ovoj temi glasali čitaoci Monda.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC