• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOK: Moguće ukidanje nošenja olimpijske baklje

Brojni članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta misle da je praksa pronošenja baklje po zemljama sveta postala veoma problematična.

 MOK: Moguće ukidanje nošenja olimpijske baklje Izvor: MONDO

Zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) izjavili su da bi incidenti koji prate putovanje olimpijske baklje mogli da dovedu do ukidanja tradicije, po kojoj se taj plamen pre Igara pronosi po svetu.

Hiljade demonstranata, besnih zbog toga što će OI ove godine organizovati Kina, koja po njihovom mišljenju krši ljudska prava na Tibetu, pravilo je nerede jureći nosioce baklje po Londonu i Parizu.

Očekuje se da će u sredu izbiti novi problemi, kada plamen bude u San Francisku, jedinom gradu Severne Amerike kroz koji će proći baklja.

Kina je osudila "odvratne" proteste u Londonu i Parizu, ali se založila da olimpijski plamen završi svoj put.

Tradicija da se plamen pronosi po inostranstvu počela je pre Igara 2000. godine u Sidneju. Ove godine baklja bi trebalo da prođe kroz 21 grad van Kine.

Član MOK-a iz Australije Kevan Gosper rekao je da se uvek protivio takvoj putanji plamena.

"Čvrsto sam uveren da bi bilo bolje da je baklja jednostvano iz Grčke došla do domaćina Igara. Očekujem da će MOK preispitati ovaj problem", rekao je Gosper.

MOK ove nedelje u Pekingu održava poslednji zvanični sastanak sa organizatorima Igara. Gosper je naveo da su zvaničnici MOK-a upozorili kineske kolege da će London, Pariz i San Francisko "biti osetljiva mesta".

Izraelski član MOK-a Aleks Giladi kazao je da je ta organizacija već razmatrala mogućnost da ukine putovanje baklje po inostranstvu.

"Ponovo će biti diskusija na tu temu. Ne sada, ali posle Igara", rekao je Giladi.

Iz Komiteta za organizaciju OI u Pekingu saopšteno je da ništa neće sprečiti putovanje olimpijske baklje, uprkos incidentima u Parizu.

"Put olimpijske baklje će biti nastavljen uz podršku stanovništva iz celog sveta", izjavio je portparol Komiteta Sun Veide i dodao da "nikakva sila to neće sprečiti".

(www.mtsmondo.com/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC