• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

14 meseci suspenzije zbog slike na Instagramu!

Autor mondo.rs

Sportisti su padali na doping testovima na razne načine, ali niko nikad kao Rajan Lohte.

Sportisti, manje ili više uspešni, u ekipnim i individualnim sportovima, odmah ili naknadno, padali su na doping testu na razne načine i imali još različitije izgovore.

Ali, trofejni američki plivač osvajač olimpijskih odličja, Rajan Lohte (33), pomerio je lestvicu na nove visine nakon što je na Instagramu objavio sliku na kojoj se vidi kako koristi zabranjeni "athletic recovery" program, odnosno vitaminske injekcije.

Agenti USADA primetili su sporni metod oporavka od umora na fotografiji, koju je osvajač 12 olimpijskih medalja sam podelio sa pratiocima na društvenim mrežama i pokrenuli postupak protiv njega. Iako u Lohteovim uzorcima krvi i urina nije bilo tragova nedozvoljenih supstanci, USADA mu je izrekla suspenziju od 14 meseci, jer je koristio zabranjeni metod oporavka od umora - infuziju.



U profesionalnom sportu nije dozvoljeno unositi više od 100 mililitara vitaminskih koktela, i to onih koji su takođe odobreni u anti-doping programu, osim ukoliko prepisana terapija lekara ne zahteva povećan unos određenih vrednosti.

Konkretno, Lohte se "foloverima" pohvalio kako koristi zabranjeni metod oporavka mišića i tetiva, zbog čega će morati na novu suspenziju, zbog koje neće nastupiti na Svetskom prvenstvu u plivanju sledeće godine u Južnoj Koreji.

"Nisam znao pravila", rekao je, što očigledno nije bio merodavno objašnjenje za nadležne.

Lohte je 14. avgusta 2016. tokom Olimpijskih igara u Riju zajedno sa kolegama iz reprezentacije SAD, Džimijem Fajgenom, Gunarom Bencom i Džekom Kongerom, policiji i organizatorima prijavio da su opljačkani na jednoj benzinskoj pumpi pod pretnjom vatrenim oružjem dok su se vraćali u Olimpijsko selo iz jednog noćnog izlaska.

Međutim, policijska istraga brzo je dovela do saznanja da taksi sa američkim plivačima uopšte nije zaustavio naoružani napadač, već da se vozilo zaustavilo na pumpi gde je Lohte demolirao toalet iz nepoznatih razloga, zbog čega je radnik obezbeđenja izvadio pištolj i tražio od Amerikanaca da izađu napolje.

Američke diplomate izdejstvovale su da Lohte, Fajgen, Benc i Konger ne ostanu iza rešetaka u Brazilu do završetka istrage zbog lažnog svedočenja, međutim sudilo im se u SAD i na redovnom i na sportskom sudu.

Nakon što je uživo tokom TV prenosa rekao da je bio pijan i da je zbog toga "preuveličao priču", Lohte je oslobođen optužbi i u sporu koji je protiv njega vođen u Brazilu i u SAD, ali je suspendovan sa takmičenja deset meseci.

Sa šest zlatnih, tri srebrne i tri bronzane olimpijske medalje, Lohte je drugi najuspešniji američki plivač iza rivala i kolege iz reprezentacije, Majkla Felpsa.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC