• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borković: Udarili na Srbina, e pa neće moći!

Autor mondo.rs

Srpski automobilista Dušan Borković o incidentima i tuči u Monci. Titula prvaka TCR šampionata sada daleko, ali nije sve izgubljeno. Odlučuju trke u Barseloni, gde je najveći rival Askona domaćin. "Šanse su mi 20%, ali pokazaću im!".

 Borković: Udarili na Srbina, e pa neće moći! Izvor: Mondo/Goran Sivački

Dušan Borković je nokautirao jednog Španca u nedelju u Monci u opštem metežu posle trke u kojoj je izbačen sa staze. U Barseloni bi mogao da "nokautira" i drugog - najvećeg rivala za titulu prvaka TCR šampionata, ali biće vraški teško. Gotovo nemoguća misija. Ali, ne i neostvariva.

Srpski automobilista danas je u Beogradu, u društvu svoje supruge Andrijane, organizovao susret sa novinarima kako bi objasnio šta se zapravo desilo u Monci, što je dobilo veliki publicitet ne samo u našoj javnosti, već i širom Evrope, pa i sveta.

Za one koji ne znaju ukratko: Borković je do trkačkog vikenda u Monci bio vodeći u šampionatu. Međutim, zbog sudara na stazi sa jednim od "divljih" vozača morao je da odustane, a posle trke dogodili su se verbalni i fizički incidenti sa članovima i navijačima tima njegovog najvećeg rivala, Španca Askone. A tu je bila i njegova trudna supruga, koju su vređali, psovali, vukli za haljinu... Pojavio se snimak na kojem se vidi kako Borković udara jednog navijača Askone, ali to je bio samo delić cele situacije.

A sve je počelo još pre trke, jer je pojedinim vozačima, koji uopšte ne učestvuju u TCR šampionatu, već voze te trke, maltene, rekreativno, dozvoljeno da izađu na stazu (što nije neuobičajeno)... Jedan od tih vozača je bio "u klinču" na stazi sa Borkovićem, koji sada smatra da to nije uopšte bio slučajan kontakt zbog kojeg mu je pukla guma, pa je morao da odustane.

"Ovo je bila prljava španska igra, prljava nameštaljka, a to su rekli i italijanski vozači koje su anketirali posle svega. Jesam, udario sam onog navijača, nije trebalo to tako da uradim, da 'padnem' na njihove provokacije, ali ubeđen sam da bi svaki muškarac, svaki Srbin uradio to isto kada pokušaju da udare na njega, njegovu suprugu, porodicu, na Srbiju. Ubeđen sam da je sve ovo urađeno da Srbin ne bude šampion TCR", rekao je Borković novinarima danas u Beogradu.

Šta se, zapravo, dešavalo u Monci i šta sve nismo videli?

Izvor: MONDO/MN Press


Kada je Borković izbačen sa staze zbog kontakta sa vozačem Bendžaminom Lesensom (ne učestvuje u TCR šampionatu), otišao je do njegovog tima i onako besan, pun adrenalina, tražio da razgovara sa Lesensom. Posle trke, otišao je u njegov boks i pitao ga: "Zašto si to uradio? Ko te je platio?".

"Uputio sam mu i neke ne lepe reči, tipa 'moronu', 'budalo'... ko te je platio za ovo? On je samo govorio: 'Sorry, sorry (izvini)' i počeo da plače", ispričao je Borković.

Ali, tu su tek počele nevolje.

Izašavši iz dela gde je bio tim Lesensa, primetio je je oko sebe tridesetak i više navijača Španca Mikela Askone, koji su nešto dobacivali srpskom vozaču, ali ih je "iskulirao". Prišao je Askoni i pružio mu ruku da mu čestita:

"Čestitke, uradio si dobar posao", rekao mu je Borković. Španac je, međutim, to shvatio kao provokaciju:

"Šta dobar posao?! Udario si me na stazi!".

Borković: "O čemu pričaš čoveče, nisam te ni video na stazi".

Askona: "Jesi, udario si me".

Borković je objasnio da je Askona mislio da ga je Borković namerno udario na stazi kada je od sudara sa Lesensom njegova guma odletela i zakačila Špančev automobil.

"U čemu je tvoj problem?", upitao je Borković Askonu, a kada je dobio odgovor, počastio je Španca psovkom: "Fuck off!" (Odjebi).

U tom su uskočili navijači Askone, koji su Borkoviću psovali majku: "Puta di madre!". "Govorili su mi i pi*** ti materina, peder***" (dok je Duca ovo izgovarao, njegova supruga se hvatala za glavu :))

"Jeste, bio sam ljut i neću da se foliram. Udario sam jednog od navijača, ali su prethodno mene udarali rancem, i to nekoliko puta. Posle toga sam čuo moju suprugu Andrijanu kako vrišti, bila je tu još jedna devojka sa njom, vređali su je, psovali, vukli za haljinu. A oni su svi namestili telefone da snimaju i sada mi je jasno da je sve ovo bila nameštaljka. Ja sam se branio, stopostotno, a to je posle utvrdila i policija, koja je ispitivala slučaj i uzimala nam izjave", pričao je Borković u dahu i nastavio:

"Ovo bi uradio svaki muškarac koji drži do sebe, sigurno bar 90% muškaraca u Srbiji bi postupilo isto ovako. Ja sam neko ko ne da na sebe, na svoju porodicu, ne dam na Srbiju, a sada sam ubeđen da su sve ovo uradli da Srbin ne bude prvi. Mnogo je ovde novca, interesa...".

Andrijana i Dušan Borković
Izvor: Mondo/Goran Sivački



Ono što Borkoviću daje za pravo da tvrdi da jeste u pravu i da ovo jeste "nameštaljka", govore i odluke nadležnih u šampionatu, koji su srpskom automobilisti oduzeli bodove iz prve trke i udaljili ga od cilja - osvajanje titule.

Borković jeste učestvovao u incidentu, ali ne u incidentu sa drugim vozačem, ne sa nekim oficijelnim licima, već sa navijačima. Za mnogo teže incidente, pa i tuče vozača na stazi (a to se događalo), nije bilo sličnih kazni, štaviše bilo je tek novčanih (jedan je damolirao kancelariju službenog lica šampionata, pa je platio tek 1.000 evra).

Čak se pojavila i nezvanična informacija da bi Borković mogao da dobije šestomesečnu suspenziju, ali to je bilo neproverena i netačno.

Borković i njegov tim su hteli da ulože i žalbu, ali su im, zamislite, rekli da su "zakasnili 2 minuta" (?!).

"Ulaganje žalbe je skupo, a sad kad pogledam to bi bile bačene pare, ovo je igra moćnijih...", slegnuo je ramenima srpski automobilista.

Borković je posle celog ovog slučaja imao i vrlo emotivnu poruklu na društvenim mrežama, a poručio je i da Askoni sprema neku vrstu osvete u Barseloni. Sada je malo korigovao stav, rekavši da je to izgovorio u afektu.

"Oni igraju prljavo, ja neću, niti sam ikada tako radio. Uvek sam bio pošten i nastaviću tako. Hoću da ga pobedim u Barseloni, na pošten način i tako im pokažem svima", poruka je Borkovića.

Šanse za osvajanje titule su mu bitno, bitno smanjene posle incidenta u Monci. Svoje šanse je sada procenio na 20%, ali da će biti uzbudljivo - sigurno će biti.

Mikel Askona vozi na svom terenu, pred svojim navijačima, ali je moguće da je ovo što se dogodilo Borkoviću izazvalo bunt i revolt kod ostalih vozača (kod Italijana svakako jeste - to su rekli i u jednoj anketi).

Šta treba da se dogodi da Borković osvoji titulču? Pre svega da pobedi u obe trke u Barseloni, a da Askona ne bude visoko plasiran, ili da odustane, da mu otkaže automobil... ili...

"Možda da i mi dovedemo kamikaze, kao što su oni meni doveli i da ga neko udari na stazi", rekao je Borković u šali.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC