• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trio fantastikus i Dominik Tim (STATISTIKA, ANKETA)

Autor mondo.rs

Za finale Rolan Garosa boriće se četvorica najboljih tenisera sa ATP liste i četvorica u ovom trenutku najboljih na šljaci - Đoković, Nadal, Federer i Tim. Očekivano, priželjkivano, i, po prikazanoj igri, jedino moguće.

/autor: Aleksandra Ajdanić, Data Media Market/

Prvi na teren će Nadal i Federer, u 39. međusobnom duelu, šestom na pariskoj šljaci i drugom ovdašnjem polufinalu. Švajcarac nikada nije pobijedio Španca na Rolan Garosu, čak nijedan meč nije odveo u peti set. Posljednji put stajali su u Parizu jedan nasuprot drugom 2011. godine, u svom četvrtom pariskom finalu.

"Klasik" na Rolan Garosu: Federer - Nadal!

Nadal je, inače, jedan od rijetkih igrača koji ima generalno pozitivan skor protiv Federera, a ove godine u Parizu igra kao u najboljim danima.

Federer, koji u džepu ima ukupno 101 titulu u karijeri, samo je 11 puta trijumfovao na šljaci, i samo jedom na Rolan Garosu - 2009. godine, kada je savladao Soderlinga. Prethodne tri sezone nije ni dolazio u Pariz, ali po igrama koje je prikazao ove godine, reklo bi se da je prilježno uradio domaći zadatak i došao zapet kao puška. Izgubio je samo jedan set, protiv Stena Vavrinke u četvrfinalu.

POSLASTICA

Izvor: Sanja Ajdanić/Data Media Market/Mondo



Polufinalni meč između Nadala i Federera predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje tenisa, bez obzira za koga navijaju, jer ova dvojica nisu ukrstili rekete gotovo pune dvije godine, od turnira u Šangaju.

Zanimlijvo je da, iako Nadal ima pozitivan skor u međusobnim mečevima, posljednjih pet susreta pripala su Švajcarcu - četiri su odigrana tokom 2017, računajući i finale Australijen opena.

U martu ove godine, trebalo je da se sastanu u polufinalu Indijan velsa, ali je Nadal predao bez borbe, zbog povrede.

Ko će se naći u finalu u Parizu, teško je prognozirati, mada su sve šanse na strani Španca. Nadal je odlučan da se domogne 12. titule na Rolan Garosu, i tako obori sopstveni rekord, dok Federer juri šansu da svom rekordnom nizu od ukupno 20 grend slem titula doda još jednu. Neumoljiva statistika je apsolutno na strani Nadala, koji je samo dva puta u njihovih 15 mečeva na šljaci bio poražen. Još zanimljivije, Nadal je u 14. nastupa na Rolan Garosu izgubio samo dva meča - jedan od Đokovića, jedan od Soderlinga.

Prognoze bukmejkera su takođe na strani 33-godišnjeg Španca (1/7), dok je četiri godine stariji Federer, u svom 18. nastupu na pariskoj šljaci, apsolutni autsajder - sa šansama 5/1.

ĐOKOVIĆ DRUGI PUT?

Izvor: Sanja Ajdanić/Data Media Market/Mondo



Kao Nadal, petnaesti put na Rolan Garosu igra i Đoković, i nada se prolasku u finale i mogućnosti da drugi put osvoji turnir. Svi znamo koliko puta mu je pariski grend slem izmicao, i koliko mu je svaki poraz ovdje teško padao. Kada ga je konačno osvojio, 2016, ne ukrstivši te godine reket sa Nadalom koji je u trećem kolu zbog povrede predao meč Granoljesu, stvari su krenule nizbrdo za srpskog tenisera. Ali, evo ga ponovo na vrhu ATP liste, sa najboljim skorom u prethodnim koliima - jedini od četvorice polufinalista nije izgubio ni set ove godine u Parizu.

Novakov meč protiv 25-godišnjeg Austrijanca Dominika Tima jednako je velika poslastica za ljubitelje tenisa, ali bez prizvuka nostalgije sa kojom se isčekuju prvi polufinalisti. Tim je već dokazano izuzetan igrač na šljaci, njegovoj omiljenoj podlozi, na kojoj je osvojio 9 od svojih ukupno 14 titula na šljaci.

Đoković ima pozitivan skor protiv Tima - 6:2, čak i na šljaci vodi 3:2.

Đokoviću i Timu ovo će biti treći susret u Parizu. Srpski igrač je Austrijanca dobio lako u tri seta, takođe u polufinalu, na svom pobjedonosnom pohodu 2016, a već naredne godine sastali su se u četvrfinalu i tada je slavio Tim, takođe u tri seta, dobivši treći sa nulom.

Bukmejkeri daju prednost Đokoviću, kao i većina teniskih eksperata koja priželjkuje finale između srpskog igrača i Nadala. Poslednji put ovde su igrali 2015. godine, kada je Đoković izbacio Nadala u četvrfinalu, u tri seta. Ali prije toga, obojica imaju pred sobom nimalo lake prepreke.

Izvor: Sanja Ajdanić/Data Media Market/Mondo



Kako bilo, sjajni teniski trio dokazao je da mlade i one još mlađe nade - koje već jasno pokazuju da tenis ima sjajnu budućnost i da neće izgubiti draž jednom kada Federer, Nadal i Đoković okače rekete o zidove svojih kuća - moraju još da čekaju na svoje šanse.

Anketa

Ko će u finale Rolan Garosa?

  • Rafael Nadal

    38.16% (58)

  • Rodžer Federer

    6.58% (10)

  • Novak Đoković

    51.97% (79)

  • Dominik Tim

    3.29% (5)

Ko će u finale Rolan Garosa?

Rezultati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

PARIZ OSVAJA SJAJNI NADAL

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC