• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nadal ponovo "počistio" Federera u Parizu!

Autor mondo.rs

Ovaj 39. "klasik" bio je to samo zbog bogate tradicije dvojice šampiona. Igralo se malo u drugom setu, kada je Švajcarac bio blizu, a onda - debakl!

Dok je vetar nosio lopticu "niz" liniju i bacao prašinu u oči dvojice najtrofejnijih tenisera u istoriji, sunce, oblaci i kapi kiše smenjivali su se nad "Šatrijeom" ovog junskog popodneva tokom prvog polufinala muškog singla.

Ali, prekida zbog kiše, kao i prve pobede (3) Rodžera Federera nad (2) Rafaelom Nadalom u Parizu nije bilo ni iz šestog pokušaja.

Možda i poslednjeg - 6:3, 6:4, 6:2.

Da li je ovo bio poslednji Federerov nastup ovde? Ostaje nam da nagađamo, jer se veliki šampion brzo pokupio i napustio teren najvećeg stadiona, ne ostavljajući priliku Aleksu Koreči da mu postavi to pitanje u tradicionalnim mini-intervjuima na putu ka svlačionici.

UŽIVO: ĐOKOVIĆ - TIM ZA FINALE SA NADALOM!



Švajcarac se u 38. godini vratio na parisku šljaku posle tri sezone, igrao je odlično u prvih pet mečevca i najavio da bi, konačno, mogao da odigra bar egal duel sa osvajačem 11 Rolan Garos titula, ali se ispostavilo da je neizvesnosti bilo samo do pred kraj drugog seta u kom je Rodžer imao tri gem lopte za vođstvo od 4:5.

Ispostavilo se da je da do kraja drugog seta nije osvojio ni poen, a do kraja meča samo još dva gema, pa je posle dva sata i 28 minuta neravnopravne borbe levoruki španski as stigao do 24:15 u karijeri sa četiri godine starijim rivalom iz Bazela i, ujedno, 12. finala na 123. otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu.

Protiv koga će Nadal igrati u nedelju popodne? Saznaćemo uskoro kada počne drugo polufinale između jednog od dvojice tenisera koji su uspeli da pobede "kralja šljake" na njegovom gren slemu, (2) Novaka Đokovića i prošlogodišnjeg finaliste (4) Dominika Tima.

VIDEO: LJUTI FEDERER SKINUO KAPU NAVIJAČU


Federer je imao tri vezane gem lopte za 4:5 u drugom setu, u kom je igrao bolje i lakše osvajao servis gemove, ali se ispostavilo da do kraja tog seta nije uzeo nijedan poen, pa je iz dobre situacije uskočio u bezizlaznu.

U prethodnih 38 duela Švajcarac je samo jednom "okrenuo" rivala posle gubitka prva dva seta - davne 2005. u finalu Mastersa u Majamiju za prvu pobedu nad Nadalom u karijeri. Utoliko, očekivano je bilo da će treći set 39. "klasika" biti i poslednji.

NADAL SE NALJUTIO: NEĆU DA BUDEM DEO CIRKUSA

Anketa

Ko će u finale Rolan Garosa?

  • Rafael Nadal

    38.16% (58)

  • Rodžer Federer

    6.58% (10)

  • Novak Đoković

    51.97% (79)

  • Dominik Tim

    3.29% (5)

Ko će u finale Rolan Garosa?

Rezultati

Federer, koji se posle tri godine vratio na zemljanu podlogu, imao je brejk šansu u prvom gemu, propustio je, a onda posle dve spasene brejk lopte odmah prepustio servis rivalu i pao u zaostatak od 3:0 iz kog se nije izvukao do kraja seta, iako je uspeo da napravi brejk.

Rodžer je u petom gemu iskoristio vetar, koji je "napao" Rafin servis i smanjio na 3:2, ali je već u narednom gemu - koji je trajao "večnost" - doživeo još jedan brejk za 4:2, a potom i set 6:3.

Nadal je u šestom gemu iskoristio šestu brejk šansu (!?) nakon što Federer i sam nije iskoristio četiri gem šanse za 3:3.

Titulu na 123. prvenstvu Francuske u tenisu brani Nadal, koji je pobedio Tima 6:4, 6:3, 6:2 u njegovom prvom gren slem finalu, pa Španac brani svih 2.000 bodova, Austrijana 1.200, dok su Đoković kao eliminisani četvrtfinalista (360) i Federer, koji nije nastupao, već zaradili nove ATP poene za polufinale (720). Pobedniku će pripasti 2.300.000, poraženiom finalisti 1.180.000, a polufinalistima 590.000 evra.

Publika je u tim momentima bila oduševljena onime što gleda.

U toku je drugi set, koji je Federer otvorio brejkom za brzih 0:2, ali je - kao i u prvom setu - odmah doživeo ribrejk. U ta tri gema bilo je oblačno, pa je "pržilo sunce", a onda je počela da sipi i kiša...

Tek kada je rival došao na 2:2, Rodžer je ponovo pronašao ritam, ušao u teren, konstantno držao Rafu u neizvesnosti da li će "napasti" mrežu ili ne i to mu je, uz par preterano agresivnih udaraca Španca sa osnovne linije, donelo vođstvo od 3:4.

U sličnom stilu nastavio je stariji od dvojice takmičara u osmom gemu, koji je bio pravo malo remek delo i u njemu je Nadal morao da pokaže zbog čega je "kralj šljake" da ne bi doživeo brejk. Umeo je to i da proslavi, dok se publika već bila podelila i glasno podržavala jednog ili drugog.


Federer je na 15:30 izveo Rafu na mrežu sjajnim dropom, a onda mu nabacio lopticu na glavu reketa u pokušaju da ga lobuje, što je bio samo povod da majstori razmene po jedan bekhend viner u naredna dva poena.

Međutim, teško je objasniti šta se dogodilo u devetom gemu u kom je Federer ekspresno osvojio tri poena, stigao do gem lopte za 4:5, ali se ispostavilo da će u narednom gemu Nadal servirati za 2:0 u setovima - kao nebrojeno puta u karijeri Rafa je odbio da se preda na 0:40, zaigrao je kao da on treba da završi posao, prihvatio i da istrči na mrežu, ostao miran u razmeni i svakim narednim poenom samo dodatno ubijao Federerovo samopouzdanje do trenutka kada je i sam odigrao drop šot i isforsirao grešku protivnika.

Kako je proslavio? Otprilike kao da je pobedio, a jasno je i zbog čega.

GRAFIKA: KAKO "STOJE" RAFA, RODŽER, NOLE, DOMINIK...


Rodžer je nekako osvojio prvi servis gem u trećem setu, ali onda izgubio 12 od narednih 14 poena do vođstva Rafe od 3:1, posle čega je Švajcarac u možda poslednjem meču na Rolan Garosu u životu zaigrao egzibicioni tenis i pokušavao na alternativne načine da osvaja poene, za publiku.

Publika, koja ga je glasno bodrila od starta, ostala je uskraćena za Federerov intervju, utoliko što je on brzim korakom nestao u tunelu posle

Pred kakvim se izazovom danas našao Federer, dovoljno je reći da su od 2005. samo dvojica tenisera uspela da pobede Nadala na pariskoj šljaci - 2009. uradio je to Robin Soderling, što je Federer iskoristio da osvoji prvi i poslednji Rolan Garos u karijeri, 2015. uspeo je i Đoković, što je Vavrinka iskoristio da osvoji prvi i poslednji Rolan Garos u karijeri.

Danas smo gledali 12. duel Nadala i Federera na šljaci na kojoj Švajcarac i dalje ima jednu pobedu - finale Mastersa u Madridu 2009. i, pored toga, samo još četiri osvojena seta (!?).

Tada još tinejdžer, Rafa je prvu od 17 gren slem titula osvojio 2005. pobedom nad Federerom u polufinalu Rolan Garosa rezultatom 6:3, 4:6, 6:4, 6:3, posle čega su usledile pobede u finalima 2006. (1:6, 6:1, 6:4, 7:6), 2007. (6:3, 4:6, 6:3, 6:4), 2008. (6:1, 6:3, 6:0) i 2011. godine (7:5, 7:6, 5:7, 6:1).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC