• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IAAF: Ona je biološki muškarac

Autor mondo.rs

IAAF je pomenula dvostruku olimpijsku šampionku na 800 metara kao sportistu "biološkog muškarca sa ženskim rodnim identitetima".

 Kaster-Semenja-bioloski-muskarac Izvor: MN PRESS

Međunarodna atletska federacija (IAAF) tvrdila je pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani da je južnoafrička atletičarka Kaster Semenja "biološki muškarac" i da se zbog toga od nje traži da smanji nivo testosterona, kako bi se takmičila u ženskoj konkurenciji.

Stav IAAF o Semenji i drugim atletičarkama pogođenim novim pravilima o smanjivanju nivoa testosterona, predstavljen je u odluci Sudu za sportsku arbitražu, a to je danas prvi put objavljeno, u dokumentaciji na 163 strane.

U redigovanim sudskim spisima, IAAF je pomenula dvostruku olimpijsku šampionku na 800 metara kao sportistu "biološkog muškarca sa ženskim rodnim identitetima". Semenja je na tvrdnju da je biološki muškarac pred sudom rekla da je "to boli više nego što može riječima da iskaže". CAS je odbio žalbu Semenje na nova pravila IAAF, pa je dozvolio primjenu pravila o smanjivanju prirodnog nivoa testosterona kod atletičarki. Semenja se zatim žalila Saveznom vrhovnom sudu u Švajcarskoj, poslije čega su privremeno suspendovana nova pravila.

Prema tim pravilima od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promijene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Od Semenje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni. 

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC