• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo vrijeme: Tehnologija pregazila Tur d'Frans

Za razliku od nekadašnjih trka, vozači sada najveću pažnju najčešće usmjere na ekrane svojih uređaja. Da li je sazrijelo vrijeme za promene i povratak na staro?!

Sa svom, sve složenijom tehnologijom protiv sebe, šest odbjeglih biciklista na "Tur d' Fransu" nije u ponedjeljak imalo nade da će stići do cilja prije no što ih ostali sustignu.

Sportski direktori konkurentskih timova su svaki njihov pokret gledali na televizijskim ekranima u svojim automobilima, a suparnici koji su bili u glavnoj grupi, iza bjegunaca, bili su sve vreme radio-vezom informisani o razdaljini do vodeće šestorke.

Bio je to dan unaprijed određen za grupni sprint i drugo se jednostavno nije moglo desiti.

Na "Turu" su odavno prošli dani kada su smjeli vozači išli u dugotrajne napade i prije sprintera stizali na cilj.

Biciklizam se toliko promijenio za 20 godina, da u mnogim dugačkim i ravnim etapama kojima je program trke začinjen, bijeg od grupe skoro da nema šanse za uspjeh.

"Pobjeda u etapi u stilu Džekija Durana ili Tijerija Maria je gotovo nemoguća na bilo kojem 'Gran turu', a još manje na 'Tur d' Fransu' ", rekao je za AP menadžer tima "Arkea Samsik" Emanuel Iber.

Iber, bivši biciklista-profesionalac, pomenuo je Durana i Maria, dvojicu vozača koji su predstavljali simbole bjekstva kao univerzalnog sredstva za pobjedu. Tokom osamdesetih i devedesetih obojica su bila u stanju da se bace u dugačke solo-vožnje do pobjede koje su ih činile favoritima.

Takvih, dugačkih bijegova od grupe ima i danas, ali gotovo nikada nisu uspješni.

Primjer su šestorica koja su skoro čitavu etapu u ponedjeljak provela daleko ispred glavne grupe tokom trke talasastim terenom jugozapadnog regiona Avirona. Ako su se i nadali da će do cilja u Albiju stići ispred grupe, brzo su otkrili da njihov veliki dan neće imati srećan kraj.

Bila su četiri uspona tokom te etape, ali je finale na ravnom davalo zlatnu šansu sprinterima za pobjedu. Toni Galopen, Mihael Šar, Natnael Berhane, Entoni Turdžis, Mads Vurc Šmit i Od Kristian Eiking su pobjegli iz grupe i udaljili se ubrzo poslije starta.

Pošto nijedan od njih nije bio prijetnja za poredak u generalnom plasmanu, glavna grupa ih je rado pustila da odu.

Međutim, kada je njihovo vođstvo poraslo na tri minuta, bjegunci su "vezani kratkim povocem": timovi sprintera su ubrzali tempo na čelu glavne grupe da bi osigurali da prednost vodeće šestorice neće postati tolika da bi im bilo preteško da je ponište pred sam kraj etape.

Tada je primijenjen klasični scenario. Koristeći sve raspoložive podatke da bi odredili pravo vrijeme za napad, timovi sprintera su organizovali potjeru tačno 50 kilometara od cilja i žestokim tempom zauzdali glavnu grupu, obeshrabrujući bilo koje nove potencijalne begunce.

"Sprinterska ekipa igra na veliki ulog", rekao je menadžer tima "Kofidis", Alen Deloej AP-u. "Za njih je skoro profesionalna greška ako u ravnoj etapi ne uhvate bjegunce. Uz to, moraju da pripreme sprint svog najbržeg timskog kolege".

Ovi scenariji koji takođe odlučujuće utiču na trke u planinama, pravi su problem organizatorima koji tokom tronedjeljne trke moraju da održe uzbuđenje i gledalaca i učesnika. Na sastanku iza zatvorenih vrata prije početka trke, direktor "Tora" Kristian Prudom je pozvao vozače da budu smjeliji jer je prošle godine prvi dio trke bio dosadan.

Deloej i Prudom žale za epohom kada još nije bilo slušalica za radio-vezu i mjerača snage biciklista, s kojih podaci stižu u njihova timska vozila. Njih dvojica smatraju da vozači više ne koriste instinkt, već da im je pogled prikovan za ekrane uređaja na upravljaču bicikala, na osnovu čega i naredbi svojih sportskih direktora, utvrđuju kada treba da napadnu ili da pojure bjegunce.


Tim "Ineos", do ove godine "Skaj", često se, prije svega na usponima, oslanja na podatke iz mjerača snage - malih uređaja postavljenih na takmičarske bicikle da bi se tačno izmjerila sila kojom pritiskaju pedale, i to sve vrijeme, pri svakom okretu. Ta strategija je od 2012. godine donijela pobjede tri vozača "Skaja" na čitavom "Turu".

Prudom želi uvođenje ograničenja mjerača snage: "Vozači ne bi trebalo da stalno gledaju svoje podatke", rekao je on za AP.

"Nekada je Fausto Kopi napadao Djina Bartalija kad god bi primijetio jednu malu plavu venu na nozi svog rivala. Bio je to znak da se Bartali umara. A Bernar Ino je čekao da se jedna noga Jopa Zotemelka iskosi pri okretanju pedale, jer je to značilo da je umoran. I to je bio trenutak kada je Bernard odlučivao da napadne", objasnio je on.

Po Prudomu, potpuna zabrana mjerača snage bi unijela "osvežavajuću dozu romantizma" u taj sport koji se sada previše oslanja na mjerljive podatke i digitalnu tehnologiju.

"Ako vozači ne bi mogli da čitaju podatke sa svojih mjerača snage, bilo bi više emocija", rekao je on. "Ali očigledno je da najveći timovi to ne žele".

Stefan Roseto, početnik na "Turu" koji je u proteklih deset dana dvaput oprobao sreću dugim neuspješnim bjegovima, rekao je da je pristup mnogih njegovih konkurenata previše konzervativan.

"To je savremen biciklizam, moramo se prilagoditi", rekao je taj 32-godišnjak. "Mnogi vozači samo gledaju svoje mjerače snage i ne prelaze određenu granicu. A u slušalicama u realnom vremenu čujemo koliki je razmak među nama. Nema mnogo mjesta za iznenađenje. Ja, recimo, nikad ne gledam u svoj mjerač snage".

Luk Rou, suvozač Gerenta Tomasa u "Ineosu", u odbrani titule aktuelnog šampiona "Tura", uzvratio je na Prudomovu primjedbu: ;"On s takvim komentarima živi u kamenom dobu".

"Mogu vam reći, kao neko ko provodi mnogo vremena na čelu: ne vozi se na snagu. Vozi se po osjećaju, vozi se na osnovu toga ko je u bijegu, koliko je daleko naprijed, na osnovu pravca vjetra, na osnovu terena. Uzimate u obzir sve te faktore da biste utvrdili kako ćete voziti. Ne bulji se u mjerače snage", rekao je Rou.

Potvrda tog stava Roua je bilo to što je dobra pozicija na čelu grupe, a ne tehnologija, omogućila timu "Ineosa" da dobije 100 sekundi prednosti pred trojicom opasnih rivala kada je bočni vjetar rasturio glavnu grupu u finalu etape u ponedjeljak.

Danas, u utorak, na tronedjeljnom "Tur d' Fransu" čija je ukupna dužina ove godine 3.480 kilometara, pred ulazak u planine je dan za odmor, prvi od svega dva.

Više o trci: https://apnews.com/TourdeFrance.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC