• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada Đoković može da izgubi prvo mjesto?

Autor mondo.rs

Stvari u vrhu svjetskog tenisa se brzo mijenjaju i posljednja dva gren slema su najbolji pokazatelj za to. Šta to znači za ostatak 2019. godine?

Četvrti gren slem sezone često donese brojna iznenađenja. Teniseri nisu sveži kao pred Australijan Open, sezone već traje punih osam mjeseci i otkazi igrača postaju sve češći. U takvom slijedu događaja, malo je nedostajalo da do velikog iznenađenja dođe i u finalu US Opena.

Ipak, Rafael Nadal je uspio da odbrani nalet Danila Medvedevai osvoji svoj 19. gren slem trofej.

Šta to znači za ostatak 2019. godine? Još važnije, šta to znači za tron Novaka Đokovića, tron koji se sada debelo ljulja? I da li je to u ovom trenutku uopšte važno za momka sa Banjice?

Da se u tenisu sve brzo promijeni, dobili smo novu potvrdu na terenima Flešing Medouza. Tog 14. jula, pre tačno 57 dana, Novak Đoković bio je s razlogom uzdizan na teniski pijedestal, obavijen hvalospjevima sa svih krajeva sveta. Njegova mentalna snaga je dostigla nove, nezamislive dubine i postavljalo se samo jedno pitanje - "Koliko dugo će još vladati tenisom?"

Nisu ni dva mjeseca pošteno prošla, a srpski teniser je u svjetskim medijima već pomalo zaboravljen. Sva svjetla pozornice - naravno, potpuno zasluženo - pripala su neumornom Nadalu i odličnom Medvedevu, dečku koji je u Njujorku napravio najveći bum nekog mladog tenisera još od pojave izvjesnog Beograđanina na istom mjestu 12 godina ranije.

Rafael Nadal je u nedjelju uveče osvojio svoj 4. trofej na US Openu, a u Melburnu će juriti drugi naslov šampiona Australijan Opena.

Svjetska teniska javnost je ponovo pokazala svoju reaktivnost. Dan poslije sjajnog finala na US Openu postavljaju se pitanja šta je Nadalu "potrebno" da bi se mogao nazvati najvećim teniserom svih vremena. Upravo je on poslije vimbldonskog spektakla bio pomalo skrajnut u drugi plan, u senku Đokovića i Rodžera Federera, kao da nije bio osvajač (u tom trenutku) 18 gren slemova.

Današnja perspektiva deluje daleko od epskog spektakla sa terena Ol Ingland kluba. Đoković više nije "suvereni vladar koji će harati tenisom dok god mu se prohte", a Federerove izvanredne partije su obrisane lošom američkom turnejom. Sada je Nadal "glavni lik", i figurativno, i donekle bukvalno - on će se pitati za izgled vrha ATP liste na kraju 2019. godine.

Đoković će, sada je već sasvim izvjesno, u doglednoj budućnosti izgubiti prvo mjesto svjetske rang liste. Razlog za to je jednostavan -do kraja godine će braniti 2600 poena osvojenih u finišu 2018. godine, dok Nadal ne brani niti jedan jedini bod. Činjenica da je Novak predao meč Stanu Vavrinki u četvrtom kolu US Opena i da još uvijek ne znamo stepen povrede ramena samo je dodatna otežavajuća okolnost.

Prošle godine, Đoković je osvojio 1000 poena titulom na mastersu u Šangaju, 600 plasmanom u finale Pariza i još 1000 plasmanom u finale Završnog mastersa u Londonu. Na ta tri turnira bi trebalo da učestvuje i ove godine - pod uslovom da bude zdrav - dok je novina turnir u Tokiju.

Đoković će prvi put nastupiti u Japanu, u sklopu priprema za Olimpijske igre 2020. godine, i to je mjesto gde bi mogao da osvoji najviše 500 novih bodova.

Sa druge strane, Nadal je za sada prijavio učešće u Pekingu (serija 500, iste sedmice kao i Tokio), na mastersu u Šangaju, potom Bazel, pa mastersi u Parizu i Londonu. Na prvi pogled je očigledno da Nadal planira jedan turnir više od Novaka, ali nije nemoguće da odustane baš od Bazela ukoliko bi, recimo, ostvario odlične rezultate na dva turnira u Kini.

Sve ovo upućuje da je Novak "miran" na vrhu liste bar do ponedjeljka 7. oktobra, kada će izaći nova lista posle turnira u Pekingu i Tokiju. To znači da će započeti svoju 272. nedelju na prvoj poziciji i tako postati treći najbolji svih vremena u toj kategoriji (iza Federera sa 310 i Pita Samprasa sa 286).

Nadal matematički na prvo mjesto najranije može da se vrati tek poslije turnira u Šangaju, što je nedelju dana kasnije u odnosu na Tokio i Peking. U tom slučaju bio postao svjetski broj jedan 14. oktobra i vratio se na tron poslije 11 mjeseci.

Međutim, koliko će zaista Đokoviću sve ovo biti važno? Novak je u nekoliko navrata izjavio da želi da pojuri sve najveće rekorde i da mu to pruža motivaciju. Jedan od tih rekorda je i onaj po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste. Ali u situaciji kada je rame pravilo veliki problem na US Openu - a nije isključeno da je tako bilo i u Sinsinatiju - onda je sve to manje važno.

Đoković je već imao težak period kada je problem pravio lakat i sigurno će u njegovom štabu sve biti posvećeno potpunom zalečenju ramena. Neće biti prevremenih vraćanja na teren, naročito jer je i Novak sam naučio tu lekciju. Uostalom, ko bi zaboravio onu prolećnu američku turneju 2018. kada je Danijel Taro učinio da ga svi srpski navijači dobro zapamte.

Nadal, Đoković i Federer su izjednačeni po broju "velikih" trofeja - svi imaju po 54 pehara sa gren slemova, mastersa i Završnih turnira. Nadal među njima jedini ima zlato sa Olimpijskih igara.

Zbog svega toga, očekivati da Đoković 2020. godinu počne kao prvi teniser svijeta izuzetno su male. Pojedini rekordi moraće da pričekaju i sav fokus se već sada, prvog dana poslije US Opena, premješta na Australiju i Melburn.

Nadal, sa druge strane, u vrhunskoj formi dočekuje deo godine kada je najčešće bio istrošen i premoren. Imaće priliku da pokupi veliki broj bodova i stavi sebe u najbolji mogući položaj za napad na 20. gren slem trofej.

Taj potencijalni momenat - koji mnogi već šaljivo očekuju na Rolan Garosu, njegovom "domu" - bio bi istorijski iz više aspekata.

Sustigao bi Rodžera Federera na mjestu vječne liste trofeja iz "velike četvorke" i time postao više nego legitiman kandidat za naslov najboljeg svih vremena.

Ali sve je to još uvijek daleko. Ko zna gdje ćemo biti za 57 dana?

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hm

Trka između njih trojice nije trka na 100m niti trka u pola godine ko će osvojiti više. Znate li koliko puta se Nadalu desilo ovo što i Đokoviću sada, da protivnik izgleda svemoćno i nedodirivo kako izgleda Nadal danas a Đoković nekad, pa se Nadal tada povuče i primiri na nekoliko turnira misleći već na sljedeću godinu jer je nemoguće da bilo ko u kontinuitetu dvije godine melje sve, mora stati jednom i onda sljedeće godine nema pritiska ne brani ništa poena a ovaj premoreni brani mnoštvo poena i stigne ga pri tom i neka povreda. Tako i Nole, možda bi najpametnije bilo da ovu lošu godinu ne dovrši nego se povuče, prepusti Nadalu da se izduva i onda opet od AU krene u pohod na sve živo. A u tom slučaju Nadal će sigurno biti prvi do jula naredne godine. Nema veze. Ne treba zanemariti ni riječi ujaka Tonija da je ipak Nadal skloniji povredama. A u svemu ovome najmanje zadovoljan može biti Federer koji je i najstariji i za njega nema još puno vremena igre. Preostala dvojica će naredne 3-4 godine biti veliku bitku za najboljeg svih vremena. I sad je važna taktika, i promišljanje unaprijed. U posljednjih pola godine Nadal djeluje svemoćno. A Nole mora zahvaliti Bogu i da je u tom okružju uspio uzeti WImbldon.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC