• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podraščanin pred FINALE: Kovač je naša prednost!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

"Poslije neuspjeha u Bariju sa Nikolom je došlo do zasićenja. Svaki novi trener, pogotovo Boba, donosi novu energiju, a naša prednost je što je vodio Sloveniju i zna svaku njihovu manu“, ističe srpski reprezentativac Marko Podraščanin.

Odbojkaška reprezentacija Srbije u nedjelju od 17.30 časova boriti protiv Slovenije za svoje treće evropsko zlato.

Do finala Evropskog prvenstva srpski odbojkaši stigli su poslije pravog podviga, savladavši Francusku u punom Beriju poslije taj-brejka 3:2.

"Lijepo jutro, ali nadam se da će ono u ponedjeljak biti još ljepše“, bile su prve riječi poslije našeg poziva Marka Podraščanina, jednog od najiskusnijih srpskih odbojkaša, koji je subotnje jutro poslije trijumfa proveo u teretani.

"Svi smo sinoć bili na vrhuncu od prve do posljednje lopte.  Spremili smo se kako psihički, tako i fizički na jednu veliku bitku kakva je bila ova. U samom razgovoru pred utakmicu rekao sam ako smo mogli Poljake da dobijemo na stadionu , ako smo mogli Italijane kod njih, zašto ne bismo mogli Francuze pred 13,14 hiljada navijača?! Znali smo da će sve biti protiv nas, mi smo se ujedinilo i onaj čuveni srpski inat je proradio. Sudijskih grešaka je bilo tokom cijelog meča, evidentno je bilo da navlače na njihovu stranu, međutim, ostali smo istrajni i dobro otvorili taj-brejk. Odmah se vidjelo da smo više željeli pobjedu i zasluženo smo u finalu“, rekao je Podraščanin.

Prethodni, četvrti set

  Francuzi su dobili ubjedljivo, ali su srpski odbojkaši u finišu tog dijela igre pokazali da imaju volje i snage za ono što slijedi.

"Znalo se da je taj set već izgubljen. Jedna lopta je odlučivala pobjednika svakog seta. Mi smo otprilike znali da ćemo ući u taj-brejk, pa smo se dogovorili da što bolje odigramo taj četvrti set kako bi se digli psihički malo i spremili se mentalno za peti set. To nam je pomoglo da peti set otvorimo serijom 5:0 i oni su pali, vidjeli su da ne mogu da igraju sa nama. Naše zajedništvo je pobijedilo, nema ljepšeg osjećaja nego kad vidiš da svi se zajedno bore za svaki poen. Ipak pobijediti za Srbiju i obradovati naš narod je nešto najljepše u sportu“, istakao je Podraščanin.

Slijedi finale i duel sa Slovenijom, ali prije toga potrebno je zaboraviti meč sa Francuskom.

„Nama je sad u planu, ako već nismo zaboravili, da u narednim satima zaboravimo meč od juče. To je završena btka i treba da se spremimo za sutrašnju utakmicu. Slovenija je ozbiljna ekipa vođena jako dobrim trenerom i imaju dobre igrače na svakoj poziciji, to je njihova snaga. Prvih sedam igrača igra u vrhunskim klubovima. Pobijedili su Rusiju, koja je bila jedan od favorita, pobijedili su Poljsku, koja je bila jedan od favorita, tako da pričamo o ozbiljnoj ekipi koja igra dobru odbojku i ne smijemo ih nikako potcijeniti. Razmišljamo o njima kao da igramo finale protiv Poljske ili Francuske i jedino tako ih možemo pobijediti“, smatra popularni Potke.

Izvor: MN PRESS

Prednost Srbije možda će biti činjenica da je selekciju Slovenije od 2017. do 2018. godine vodio sadašnji srpski selektor Slobodan Kovač.

Slovenci su sa njim na klupi stigli do četvrtfinala EP u Poljskoj i izborili prvi, istorijski plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Čak smo ga i zezali pošto smo igrali pripremne utakmice sa Slovenijom da su to njegovi momci“, kaže Podraščanin i nastavlja:

"Naravno da Boba zna svaku njihovu manu i pokušaćemo zahvaljujući njemu i njegovom 'stafu' koji je vodio sa njim Sloveniju da iskoristimo te njihove mane i napadnemo ih od prve lopte. Imamo prednost veliku s obzirom da je on bio njihov selektor, ali mnogo toga zavisiće od nas i od našeg pristupa utakmici“.

Kovač je na klupi Srbije zamijenio legendarnog Nikolu Grbića poslije neuspješnih kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Podraščanin za MONDO kaže da nema velike razlike poslije odlaska Grbića i dolaska Kovača, ali da je promjena bila neophodna.

"I Nikola i Boba su vrhunski selektori a naročito ljudi. Jedini naš problem igrački bio je što je sa Nikolom došlo do nekog zasićenja, jer je bio četiri, pet godina selektor. Po cijelo ljeto smo bili zajedno, to se primjećivalo na igračima. Nije nam smetao njegov rad, nego je došlo do zasićenja, što je saasvim normalno. U kolektivnim sportovima kad se promijeni trener dolazi do veće motivacije, veće želje i to smo već pokazali, evo, osvajanjem medalje“, istakao je Podraščanin.

Izvor: MN PRESS

On ne želi da povlači paralele između Grbića, sa kojim je nekoliko godina i igrao u nacionalnom timu i Kovača, već smatra da i ostali savezi treba da se ugledaju na odbojkaški. Evo i kako.

"Nikola je vrhunski stručnjak, kao i Boba, ne bih pravio neke paralele , ali srećni smo kao igrači što su nam reprezentaciju vodila dva najbolja trenera. Mislim da to treba da bude cilj i u ostalim sportovima, ne samo u odbojci, da vrhunski igrači budu i selektori jer samo oni mogu da izvuku maksimum od igrača, kao što Boba trenutno izvlači iz nas“, rekao je Podraščanin, a onda još jednom podvukao da je Srbija sa Kovačom dobila novu energiju.

"Poslije neuspjeha u Bariju, gdje smo izgubili od Ptalije, koju smo lagano dobili prije toga na Svjetskom prvenstvu, došlo je do zasićenja. Svaki novi trener, pogotovo Boba, donosi novu energiju i novu motivaciju. On izvlači maksimum iz svake utakmice i iz svakog igrača“.

"PEKOVIĆ JE MOTOR EKIPE“

Osim Kovača, jedan od najvećih motivatora u reprezentaciji je libero Nikola Peković. Momak koji se ove godine priključio reprezentaciji Srbije jedan je od onih koji najburnije proslavljaju poene, bilo da je u tom trenutku na terenu ili van njega.

"Upravo svrha libera nije samo da prima servis ili da se brani, nego što bi rekao moj profesor fizičkog iz gimmnazije, da bude 'motor' ekipe. Libero je niži rastom, to je mali motor ekipe koji uvijek treba da podigne saigrače i da nam da energiju u najvažnijim situacijama. Ako imamo jednog libera koji smiruje i prijem i nas, drugi treba svakako da bude motivator kakav je Peković. To je novina u našem timu i velike su njegove zasluge za ovu medalju“, istakao je Podraščanin.

Posljednje evropsko zlato Srbije je osvojila 2011. godine pobjedom 3:1 u Beču nad Italijanima, koji su tada bili veliki favoriti. Jedan od aktera tog čuvenog meča je Podraščanin, a tada su u reprezentaciji bili i Uroš Kovačević i Aleksandar Atanasijević.

"U Beču nismo mogli da izgubimo taj meč protiv 'vanzemaljaca'. Iskreno se nadam da to može da se ponovi. Nas par iskusnijih smo bili tu i znamo kako je to osvojiti medalju. Ali nije samo stvar u medalji, trofej se osvaja i na klupskom nivou, ali osvojiti medalju za reprezentaciju i učiniti srećnim porodicu, prijatelje i naš narod stvarno je nešto sveto i za to se borimo. Znamo koliko nam je lijepo bilo te 2011. kakav je bio doček, kod koga smo sve išli i koliko smo ljude učinili srećnim. Održaćemo im večeras jedan mini sastanak i reći ćemo mlađima šta trebamo, podići ćemo im moral i motivaciju za sutrašnju utakmicu“, poručio je Potke.

Izvor: MN PRESS

Njegovo iskustvo sigurno mnogo znači s obzirom da je u reprezentaciji još od 2006.

"Imao sam sreću da 2006. debitujem na Svjetskom prvenstvu u Japanu i da žargonski rečeno 'zakačim' tu sjajnu generaciju u kojoj su se već opraštali Vanja Grbić, Boškan, Vujević, Mijić je bio  tu negdje, Đula Mešter i Gerić otprilike, Miljković je još kasnije igrao. Sreća da sam upijao dosta od njih, od te generacije koja je osvojila i Evropsko prvenstvo i olimpijske igre. Evo već 14. godina je kako sam u reprezentaciji i ono što sam naučio pokušavam da mlađima prenesem.  Jer ponavljam, razlika je kada igraš za reprezentaciju i kada igraš za klub. Za mene lično to su dva različita svijeta. Vidim da po rezultatima mlađih posljednjih godina, po borbi i želji na terenu da to daje rezultate. Tako da naša reprezentacija ima svijetlu budućnost i definitivno će i dalje biti u svjetskom vrhu“, zaključio je Podraščanin.

Nadamo se da će srpska odbojkaška reprezentacija to još jednom dokazati u nedjelju i da će drugi put u istoriji, kao i 2011. godine, Srbija biti apsolutni odbojkaški vladar Evrope i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC