• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je Đoković sada bliži Rafi i kako može da ga prestigne?

Autor mondo.rs

Pre ATP kupa nije bilo moguće da ga prestigne već posle Australijan Opena, a posle šest pobeda u Brizbejnu i Sidneju sada postoji jedan način...

 Novak Đoković - Rafael Nadal poredak ATP lista Izvor: STEVE CHRISTO/AP, Tanjug/AP/Steve Christo

Novak Đoković je maestralnom pobedom nad Rafaelom Nadalom omogućio Srbiji da se u dubl okršaju bori za prvi trofej ATP kupa.

Ipak, ono što će mnoge njegove fanove obradovati je i činjenica da je smanjen zaostatak u odnosu na Španca i da bi već posle Australijan Opena mogao da se vrati na prvo mesto ATP liste!

Možda će vas zanimati

Đoković je odigrao šest mečeva u singlu na ATP kupu i u svih šest je slavio, dok je Nadal upisao četiri pobede i dva poraza.

Komplikovani sistem bodovanja na ovom novom takmičenju znači da se svaka pobeda drugačije boduje u odnosu na rundu takmičenja i renking protivnika. Đoković je prikupio 675 bodova, a Nadal 265. Evo kako su dvojica rivala stizali do njih.

Nadal je u grupnoj fazi ATP kupa lako savladao Nikoloza Basilašvilija, Pabla Kuevasa i Jošihita Nišioke bez izgubljenog seta, da bi se "okliznuo" u četvrtfinalu protiv Davida Gofana. Stvari je ispravio preokretom protiv Aleksa de Minora u polufinalu protiv Australije, da bi potom usledio poraz u finalu.

Izvor: Guliver, Cameron Spencer/Getty Images AsiaPac

Sa druge strane, Đoković je tokom čitavog turnira bio perfektan.

Imao je teških mečeva u kojima je ozbiljno morao da se pomuči, ali je sa pet pobeda pre finala osvojio 425 bodova. Redom su padali Kevin Anderson (2:0), Gael Monfis (2:0), Kristijan Garin (2:0), Denis Šapovalov (2:1) i Danil Medvedev (2:1). U finalu je nad najvećim rivalom upisao još 250 bodova, čime je značajno smanjio prednost.

Samo na ovom turniru je zaostatak za Nadalom smanjen za 410 poena, pa je sada prednost Španca tačno 520 bodova!

U ponedeljak, kada bude izašla nova rang lista, Nadal će biti prvi sa 10250 bodova, dok će ga Đoković pratiti sa 9730.

Sledi nedelju dana pauze za obojicu tenisera, jer je Đoković ipak promenio odluku i neće nastupiti na ATP turniru u Adelejdu koji prethodi Australijan Openu. Tamo je mogao da osvoji do 250 bodova, koliko mu je recimo donela samo današnja pobeda protiv Nadala.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Steve Christo

Na Australijan Openu, koji počinje 20. januara, Novak će pokušati da obrani trofej i osvoji osmu titulu u Melburnu. Time bi odbranio 2000 bodova, dakle, neće biti u prilici da osvaja nove bodove.

Sa druge strane, Nadal je prošle godine stigao do finala (u kojem je bio ubedljivo savladan) i braniće 1200 bodova. Španac može da osvoji najviše 800 novih bodova, ali potencijalno ispadanje u ranijoj fazi turnira značiće i ozbiljan gubitak poena.

To znači da Đoković posle Australijan Opena može da se vrati na prvo mesto ATP liste ako odbrani titulu, a Nadal ispadne pre polufinala!

U slučaju da Nadal ispadne baš u polufinalu, a Đoković osvoji trofej, Majorčanin bi i dalje bio svetski broj jedan i to sa samo 40 bodova prednosti!

U scenariju u kojem Đoković ne uspeva da odbrani trofej, ne postoji način da se vrati na čelo rang liste, jer bi i plasmanom u finale izgubio 800 bodova. To bi stvorilo razliku od 1320 bodova u odnosu na Nadala koji brani 1200 bodova u Melburnu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC