• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za novi ulazak u istoriju: Đoković i Federer, 12 godina kasnije

Autor Nebojša Marković

Sledi 50. okršaj dvojice velikana svetskog tenisa. Njihov susret na istom mestu, u Melburnu, davne 2008. označio je početak nove ere.

 Za novi ulazak u istoriju: Đoković i Federer, 12 godina kasnije Izvor: Guliver/Getty images/Ezra Shaw, Ezra Shaw/Getty Images AsiaPac

Nije Novak Đoković tada bio potpuno nov na svetskoj sceni tenisa. Iza sebe je već imao dva polufinala i jedno finale gren slema.

Ipak, tog 25. januara 2008. godine, Srbin je u tri seta rasturio igru Rodžera Federera i trasirao sebi put ka prvom trofeju na turnirima "velike četvorke".

Možda će vas zanimati

Ima tome već punih 12 godina otkako je Beograđanin slavio i polufinalu Australijan opena (7:5, 6:3, 7:6) protiv do tada nedodirljivog Švajcarca.

Novinar "Njujork Tajmsa" je svojevremeno napisao da je "imitator Đoković", kako je u to vreme i dalje bio najpoznatiji kod šire publike, iskoristio Federerove nesigurnosti u igri i da je maksimalna pobeda više bila iznenađenje pre nego teniski zemljotres.

Očito je da pomenuti novinar tog dana nije bio u Srbiji, gde je buknula još veća "Nolemanija", a u godinama koje su sledile ovi giganti su polako postajali teniski "bogovi".

Sada, pred njihov 50. okršaj, još jednom je mnogo toga "na talonu".

Izvor: Guliver/Getty images/Ezra Shaw, Ezra Shaw/Getty Images AsiaPac

Klasik koji nam je doneo tri finala Vimbldona i dva finala US opena, onaj forhend iz polufinala u Njujorku 2011. i čak tri pobede srpskog igrača u kojima je spasavao dvostruke meč lopte, donosi novu priliku za ulazak u istoriju.

Pobeda Đokovića značila bi ulazak u osmo finale Melburna i priliku za osmi pehar, a ukupno 17. slem. Trijumfom bi se Novak približio popravljanju rekorda koji već sam drži u Australiji po pitanju osvojenih trofeja, ali bi se približio i povratku na prvo mesto ATP liste.

Federer bi, sa druge strane, uspeo da uprkos svim problemima pokaže da još uvek neće u penziju, da može da pobeđuje najveće rivale i na tri dobijena seta.

Dosadašnji tok turnira bio je idealan za sedmostrukog šampiona.

Novak u međusobnim okršajima vodi 26:23, a Federer ga je na nekom gren slemu poslednji put savladao na Vimbldonu 2012. godine.

Đoković je u prvom kolu ispustio set protiv Jana Lenarda Štrufa, taman da ga drži budnim u narednim kolima, a sledile su sigurne pobede protiv Ita, Nišioke i Švarcmana. Meč protiv Miloša Raonića u četvrtfinalu bio je pokazatelj da je Novak u potpunom fokusu protiv igrača koji je perfektno servirao od dolaska u Melburn.

Federer je, sa druge strane, u svojih pet mečeva dobio sve moguće pokazatelje da je krštenica neumoljiva. Osvajač 20 gren slemova je već zašao u 39. godinu života i dva puta je bio na "ivici provalije".

Izvor: Guliver/Getty images/Clive Brunskill, Clive Brunskill/Getty Images AsiaPac

Uspevao je da ostane na turniru prvo protiv Milmana kada su ga dva poena delila od poraza, a onda i protiv Tenisa Sandgrena kada je spasio sedam meč lopti. Imao je problema i sa leđima i sa nogom, ali je uspeo da pregura sve nedaće i dođe na novi megdan Đokoviću.

Njihov meč iz polufinala 2008. ostaće upisan kao najava prekretnice u teniskoj istoriji koja je usledila.

Eventualno isti ishod u polufinalu 2020. mogao bi znači konačnu najavu prekretnice u trci za najtrofejnijeg tenisera u istoriji gren slem turnira.

Đoković i Federer, 50. put.

Novak Đoković - Rodžer Federer, AO 2008.
Izvor: YouTube/Bogdan

Polufinale Đoković - Federer na programu je u četvrtak od 09.00 na Eurosport 1.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC