• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonja: BiH je protiv Rumunije blagi favorit

Autor mondo.ba/Fena

Proslavljeni rukometaš BiH i bivše SFRJ, nekadašnji selektor reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja smatra da je bh. tim u žrijebanju mogao dobiti i lakšeg protivnika.

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u pretkvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo 2021. sredinom aprila ove godine igraće protiv selekcije Rumunije, određeno je žrijebom koji je u četvrtak obavljen u sjedištu Evropske rukometne federacje - EHF.

Rumunija je bila rukometna velesila punuh 30 godina, od 1960. do 1990. godine. U tom periodu Rumuni su četiri puta bili svjetski prvaci, zadnji put 1974., dok su na olimpijskim igrama osvojili četiri medalje, tri bronze i jedno srebro.

MONDO u Antaliji

Stariji ljubitelji rukometa vjerovatno se još sjećaju njihovog tadašnjeg najboljeg rukometaša svijeta Vasilea Stinge.

U prvoj fazi pretkvalifiklacija za SP 2021. Rumuni su u Trećoj grupi osvojili prvo mjesto u konkurenciji reprezentacija tzv. Kosova, Gruzije i Italije.

Proslavljeni rukometaš BiH i bivše SFRJ, nekadašnji selektor reprezentacije BiH Jasmin Mrkonja smatra da je bh. tim u žrijebanju mogao dobiti i lakšeg protivnika.

"Rumuni nisu više kao nekada, ali njihov klupski rukomet dosta bolje kotira od našeg, iako imaju dosta stranaca. Mogli smo izvući i boljeg, odnosno lakšeg protivnika. Paradoks je da smo sada mi u ovoj situaciju favoriti u odnosu na Rumune, iako su oni bili rukometna velesila. Mi smo bili učesnci posljednjeg Evropskog prvenstva, prije toga Svjetskog, tu je gro igrača koji su nastupili na oba velika takmičenja. Nismo više neiskusni, imamo to potrebno iskustvo na međunarodnoj sceni. To će biti interesantne utakmice, mislim da je BiH blagi favorit", kazao je Mrkonja.

Desni bek nekadašnje reprezentacije SFRJ, s kojom 1986. godine osvojio naslov svjetskog prvaka, prisjetio se i tadašnjih susreta protiv Rumuna, kao i nezaborvanih duela u dresu tadašnjeg višestrukog evropskog prvaka šabačke Melatoplastike protiv rumunske ekipe Steaua iz Bukurešta u Kupu šampiona, koji su često odlučivali o titulama.

"To su uvijek bile neizvjesne utakmice do zadnje sekunde, tvrde, jake i obično smo protiv Rumuna imali jedan dodatni motiv, jer smo znali da oni igraju jako oštar rukomet, tako da smo se mi prilagođavali toj njihovoj igri", kazao je Mrkonja.

Utakmice pretkvalifikacija igraće se 15. ili 16. aprila, a revanši tri dana kasnije.

Ukoliko izabranici selektora Bilala Šumana eliminišu Rumune, plasiraće se u glavni dio kvalifikacija, koje će biti igrane početkom juna ove godine.

Izvlačenje parova glavnog dijela kvalifikacija zakazano je za 9. mart, a Svjetsko prvenstvo igra se u Egiptu naredne godine od 14. do 31. januara.

PAROVI PRETKVALIFIKACIJA (15/16. APRIL):

Rumunija - Bosna i Hercegovina
Turska - Rusija
Poljska - Litvanija
Izrael - Letonija

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC