• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivač iz BiH suspendovan četiri mjeseca zbog dopinga!

Autor mondo.ba/Anadolija

Bosanskohercegovački plivač Fatih Tahirović koristio je nedozvoljena stimulativna sredstva zbog kojih je suspendovan na četiri mjeseca.

 Fatih Tahirović suspenzija zbog dopinga Izvor: Guliver/Getty Images/Ian Waldie, Ian Waldie/Getty Images Europe

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu van takmičenja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca "Vilanterol" koja se nalazi na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA) za 2020. godinu, u grupi "S3. Beta-2 agonisti", zabranjenih na takmičenju i van takmičenja.

"Zbog toga je Plivački savez Bosne i Hercegovine Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju od četiri mjeseca", saopšteno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH, a prenijela agencija "Anadolija".

Možda će vas zanimati

"Vilanterol" je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Takođe, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD-om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

"Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine apeluje na sve one sportiste koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog ljekara da obrate pažnju na važeću listu zabranjenih sredstava (Službeni glasnik BiH broj 80/19), te podsjeća da su sportisti lično odgovorni za sve ono što unose u organizam", istakli su iz Agencije, dodavši:

"S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, u uslovima pandemije Kovid-19, preduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine preuzete ratifikovanjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH. Pozivamo sve sportiste na maksimalan oprez i poštovanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi sa korona virusom Kovid-19".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC