• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPOVEST VEKA: Zašto je SSSR bojkotovao igre u El Eju

Autor Vladimir Sukdolak

Grigorij Rodčenkov pisao o tome zašto je SSSR bojkotovao igre u Los Anđelesu 1984.

 Grigorij Rodčenkov: Zašto je SSSR bojkotovao igre u LA Izvor: YouTube screenshot

Bivši šef moskovske antidoping laboratorije Grigorij Rodčenkov u svojoj autobiografskoj knjizi "Kako sam uništio Putinovo tajno doping carstvo", pisao je i o tome zašto je SSSR bojkotovao Olimpijske igre 1984. u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, nikako nije bio revanšizam zbog toga što su četiri godine ranije zapadne sile bojkotovale Igre u Moskvi.

Možda će vas zanimati

"SSSR je planirao da sakrije tajnu doping laboratoriju na brodu u luci Los Anđelesu, nakon što se saznalo da će na Igrama 1984. američka antidoping laboratorija imati mogućnost da otkrije sve steroide u uzorcima, uključujući stanozolol i testosteron", navodi se u Rodčenkovoj knjizi.

Testiranja sportista pre dolaska u Sjedinjene Države nisu bila dozvoljena.

"SSSR je morao da ima svoju laboratoriju. Kada je odbijeno da se brod usidri u Los Anđeles, odlučeno je da SSSR ne učestvuje na LOI. Politbiro je odbacio mogućnost putovanja u SAD i odlučio je da bojkotuje Olimpijske igre", naglašeno je Rodčenkovom delu.

Nekadašnji šef ruske antidoping laboratorije je rekao da je SSSR pribegao sličnom metodu kasnije, na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu.

Prema njegovim rečima, on je bio zadužen za tajnu laboratoriju, koja je bila skrivena na brodu "Mihail Šolohov". Rodčenkov njiga "Kako sam uništio Putinovo tajno doping carstvo" objavljena je 20.jula.

Uzbunjivač Grigori Rodčenkov pre par godina izneo optužbe na račun ruskih sportista, tvrdeći da postoji sistemski doping, kao i da mu je život ugrožen "jer Kremlj želi da on prestane da priča".

Nakon izbijanja skandala 2015. godine, Rodčenkov je prebegao u Ameriku, gde se od januara 2016. godine nalazi u programu zaštite svedoka. U zamenu za to, pristao je da sarađuje sa istražiteljima Svetske antidoping agencije (WADA).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC