• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kašnjenje će koštati: Za OI u Tokiju potrebno 3,3 milijarde od sponzora

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Lokalne procjene govore da će kašnjenje igara koštati od dvije do šest milijardi dolara.

 Kašnjenje će koštati: Za Olimpijske igre u Tokiju potrebno 3,3 milijarde od sponzora Izvor: Guliver/Getty Images/Clive Rose

Lokalni sponzori treba da izdvoje rekordnih 3,3 milijarde dolara (oko 2,9 milijardi evra) za podršku odgođenim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju.

To je najmanje dva puta više nego za bilo koju prethodnu Olimpijadu, a iznosi gotovo 60 odsto prihoda za finansiranje privatnog operativnog budžeta. Još 14 odsto prihoda predviđeno je prodajom karata, što je ugroženo zbog mogućnost da se takmičenja zbog pandemije korona virusa, održavaju pred praznim tribinama.

Možda će vas zanimati

Budući da igre kasne godinu dana, od sponzora će se tražiti da se ponovo prijave.

Masa Takaja, portparolka organizacije igara u Tokiju rekla je da će razgovori početi idućeg mjeseca.

"Planiramo da u vrlo bliskoj budućnosti započnemo razgovore sa kompanijama i definišemo aranžman i sadržaj ugovora", rekla je Takaja ove početkom ove sedmice.

Istraživanje japanske televizije NHK, koje je objavljeno ranije ovog mjeseca, pokazalo je da dvije trećine sponzora nije odlučilo da li će produžiti saradnju za još godinu dana.

Čak 67 kompanija prijavilo se da budu lokalni sponzori za Olimpijske igre ili Paraolimpijske igre. Organizatori su takođe kazali da moraju pregovarati o ugovorima s 11 takozvanih top sponzora, koji imaju i dugoročne ugovore s Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Japanski mediji ove sedmice su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da će organizatori tražiti "više novca za sponzorsku naknadu". To bi moglo naići na protivljenje, jer se mnoge kompanije bore s posljedicama pandemije i gubitkom prihoda.

Izvor: Guliver/Getty Images/Tomohiro Ohsumi

Organizatori sebi ne mogu priuštiti pad prihoda. Lokalne procjene govore da će kašnjenje koštati od dvije do šest milijardi dolara.

MOK je najavio da će prikupiti 650 miliona dolara kako bi se podmirili troškovi kašnjenja. Ostatak je na lokalnom Organizacionom odboru i na raznim nivoima japanske vlasti.

Vlade preuzimaju ogromnu većinu troškova za igre u Tokiju. Vladin revizorski izvještaj ukupne troškove organizacije procijenio je na oko 25 milijardi dolara.

Organizatori i MOK se nadaju da će smanjiti troškove za igre sljedeće godine "smanjenjem i pojednostavljivanjem". No, još uvijek nisu objavili konkretne primjere kako će to uraditi.

Međutim, glasine govore da će biti skraćeno putovanje olimpijske baklje i redukovane ceremonije otvaranja i zatvaranja, i Olimpijade i Paraolimpijade.

Olimpijske igre u Tokiju biće održane od 23. jula do 8. avgusta, a Paraolimpijske od 24. avgusta do 5. septembra 2021. godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC