• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada Đoković prestiže Federera: Zakazan mjesec i dan smjene na vrhu!

Autor Mladen Šolak

Ako sve bude prema planu, taj trenutak će doći uskoro. Naravno, uslov je da Novak ostane na prvom mjestu. I da pobjeđuje i pobjeđuje.

 Kada Đoković prestiže Federera: Zakazan mjesec i dan smjene na vrhu! Izvor: Guliver, Clive Brunskill/Getty Images Europe

Za razliku od početka meseca užasnog raspleta US Opena, Novak Đoković završava septembar sigurno pun energije za ono što dolazi - Rolan Garos i napad na još jedan grend slem.

Najbolji teniser sveta osvojio je u ponedeljak masters u Rimu i postao rekorder u broju osvojenih turnira iz serije 1.000 sa čak 36 pehara!

Uprkos tome, on nije želeo da sebe proglasi favoritom na predstojećem Otvorenom prvenstvu Francuske (počinje u nedelju), što je donekle i očekivano, jer je poznato da je Rafael Nadal čak 12 puta osvajao titulu u Parizu i da se sa velikim razlogom naziva "kraljem šljake".

Ipak, Novakov ulog je takođe veliki i ne tiče se samo titule, već i drugih istorijskih ostvarenja.

U ponedeljak ujutru, on se popeo na drugo mesto liste najdugovečnijih "Brojeva 1", prestigavši svog idola tokom odrastanja - Pita Samprasa. Amerikanac je sada treći sa 286 nedelja na čelu ATP liste, dok je Đoković drugi sa 287.

Lider te trke je isti kao i lider "večne liste" u broju osvojenih grend slemova - Rodžer Federer.

Švajcarac koji ima 20 najvećih trofeja (tri više od Novaka, a jedan više od Rafe) proveo je na prvom mestu ATP liste rekordnih 310 nedelja. On je trenutno povređen i jasno je da će se vratiti sledeće sezone, ali je činjenica da je trenutno četvrti, da ima 39 godina i da je poslednji put bio "Broj 1" 18. juna 2018. i to na nedelju dana.

Sa druge strane, Novak je trenutno u kontinuitetu na čelu ATP liste od 20. januara i trijumfom u Rimu je povećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Rafaela Nadala (11.260 prema 9.850 poena)

U takvoj situaciji, ako Đoković bude nastavio da niže dobre rezultate posle osvajanja Sinsinatija i Rima i da niže pobede kao i do sada (a "izgubio" je samo jedan meč u 2020, sa kojeg je diskvalifikovan) nazire se i kada će smeniti Federera sa prvog mesta.

Pod uslovom da Novak ostane ovako konstantan i da sačuva prvo mesto, 8. mart 2021. biće dan kada će postati igrač sa najviše nedelja na prvom mestu ATP liste.

Izvor: SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

"Prvo mesto na istorijskoj listi je nešto što imam na vidiku i daću sve i najbolje od sebe u narednom periodu da bih to ostvario. Ne mogu da gledam predaleko i ne znam šta će godine koje dolaze doneti i meni i tenisu kao sportu, a i čitavom svetu", rekao je Nole o ovoj trci sa Federerom.

Kada je u pitanju trka u broju grend slemova, iako ostaje žal za US Openom na kojem se "crtala" Noletova pobeda od starta, on ima sasvim dovoljno vremena da u narednim sezonama i tu postane najuspešniji teniser u istoriji.

Pravljenje kalkulacije kada bi tu mogao da prestigne Federera trenutno je nezahvalno, jer je u vreme pandemije korone krajnje neizvesno kako će izgledati kalendar. U ovoj, razorenoj 2020. je Vimbldon bio otkazan, a Rolan Garos se održava na prelazu septembra i oktobra umesto između maja i juna...

Kako god da bude, Novak ima dovoljno vremena da ostvari i taj cilj, kao i sve druge koje je već ostvario.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC