• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Slobodno mrzite Novaka, recite da je negativac"... Strašan tekst o Đokoviću, prst u oko navijačima Nadala i Federera!

Autor Dragan Šutvić

"To ne znači da Nadal i Federer imaju manje mana od Đokovića - nemaju - nego im mnogo lakše oproste".

 novak-djokovic-zasto-je-najbolji-teniser-i-negativac-rivalstvo-federer-i-nadal Izvor: Guliver/ Clive Brunskill/Getty Images

I dalje niko nema precizan i tačan odgovor na pitanje ko je najbolji teniser svih vremena...

Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković i dalje igraju tenis, osvajaju trofeje, mnogo toga još može da se promijeni dok se sva trojica ne penzionišu, pa su zbog toga možda mnogi požurili i Švajcarca proglasili za najboljeg.

Federer i Nadal su izjednačeni po broju grend slem titula (20), najviše mastersa ima Đoković, uskoro će imati i najviše nedelja na #1 ATP liste, dok ima i bolji međusobni skor sa rivalima.

Možda će vas zanimati

Ipak, još je rano izvoditi zaključke o "najboljem ikada", biće potrebno vrijeme da se utisci slegnu, ali čini se da je u tom poretku Novak Đoković tek na trećem mjestu, odnosno mnogi bi htjeli da to svedu na samo dvojicu igrača - Federera i Nadala.

U tekstu objavljenom na teniskom sajtu "Tennis Buzz" na sjajan način je opisano njihovo rivalstvo, a posebno to što je Đoković "pokvario" da to ne bude trka samo dvojice tenisera.

"Lično, nemam favorita među 'velikom trojkom'. Volim svu trojicu da ih gledam. Ponekad se osjetim drugačije zbog toga jer tenis nikada nije bio pristrasniji… Opisivati Novaka kao 'nepopularnog' bi bilo pogrešno, ali nema sumnje da više vremena trošim braneći ga od teniskih navijača nego što to radim u slučaju Federera i Nadala".

"To ne znači da oni imaju manje mana od Đokovića - nemaju - nego im mnogo lakše oproste", napisano je u zanimljivoj kolumni.

Podsjetio je autor na riječi Džona Mekinroa da će Đoković zbog toga što je sudiju slučajno pogodio lopticom biti zapamćen kao loš momak, poručujući da to nije baš tako: "To je bio iznenađujući komentar, ne zato što nije istinit, nego što je Đoković, posebno u medijima, tokom cijele karijere proglašavan za negativca", navodi se u tekstu.

Izvor: Guliver/Getty images/Al Bello, Al Bello/Getty Images North America

"Kao i kod bilo čega drugog što uključuje Đokovića, sve to vodi nazad do Nadala i Federera. Ljudi mogu da razgovaraju o legendarnom rivalstvu Federera i Nadala koliko god hoće, ali sva trojica, ne samo dvojica, povezani su sada i biće zauvijek".

"To može biti neprijatno za neke, ali pitanje je zbog čega?"

"Pretpostavljam da je ljepše kada je rivalstvo između dvojice igrača, u bilo kom sportu, posebno kada su popularni kao Nadal i Federer. Možda je to ipak previše idealistički, možda da se Đoković nije pojavio, a Federer i Nadal se takmičili finale za finalom 15 godina, možda bi i to bilo posebno. Ipak, stvarnost nije takva idealna... Federer i Nadal takođe nikad nisu idealizovali svoje rivalstvo, romantizujte, ali ga ne idealizujte!", navodi autor teksta.

U tektu na sajtu "Tennis Buzz" navodi se da se Novak Đoković pojavio u ovoj deceniji i prekinuo dominaciju Nadala i Federera, a postavlja se pitanje kako bi tenis izgledao da njega nije bilo u tom trenutku? Vjerovatno bi bio solidan, ali ne bi bilo "zlatnog doba" kao što je to sada.

"Kakva je zabava trka dva konja, ako je jedan od njih hrom?", dodaje se u tekstu i poručuje da je Novak bio kamen za "papir i makaze", odnosno Konors za Borga i Mekinroa.

Izvor: Guliver, Michael Dodge/Getty Images AsiaPac

"Tenisu je moglo lako da se desi da uđe u rutinu dominacije Rafaela Nadala, kao što je to bilo sa ženskim tenisom kada je Serena Vilijams bila na vrhuncu. Ona je sjajna teniserka, ali njena era... Da li bi se Nadal, Federer i Đoković smatrali onakvima kakvi jesu da nisu morali da igraju jedni s drugim da bi stigli do toga što sad imaju? Ne. Da su imali lošu konkurenciju, i da ih niko nije izazvao, priča o njihovoj legendi ne bi bila kakva je danas".

Za kraj, autor je imao odličnu poruku.

"Slobodno označite Novaka Đokovića za negativca ako želite. Mrzite Novaka ako želite, ali nikad ne potcjenjujte koliko je bio važan za tenis. Napravio je da to veliko rivalstvo u zlatnoj eri tenisa bude za sve navijače, a ne samo za navijače Federera i Nadala".

"Đoković je pomogao da se sjajni igrači pretvore u legende - i samo zbog toga, bez obzira što je i sam igrač - ima puno pravo da traži poštovanje koje i oni imaju".

(mondo.rs)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC