• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzla vidjela rekord Ibiševića (FOTO+VIDEO)

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina rutinski savladala Lihtenštajn sa 3:0 pogocima Vedada Ibiševića (dva) i novog kapitena "zmajeva" Edina Džeke. Pogledajte golove! Ibišević rekorder!

 Tuzla vidjela rekord Ibiševića (FOTO+VIDEO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ako se po jutru dan poznaje, onda "zmajevi" ne treba da brinu zbog penzionisanja Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića.

Bosna i Hercegovina - Lihtenštajn 3:0 (3:0)

Lihtenštajn doduše nije protivnik koji bi trebalo da zabrine izabranike Safeta Sušića u bilo kom smislu, ali opet tri komada u mreži za jedno poluvrijeme i barem još toliko stopostotnih šansi pred gostujućim golom sigurno ohrabruju pred start kvalifikacija za šampionat Evrope koje počinju za pet dana na "Bilinom polju" protiv Kipra.

Već u prvom napadu je goste "otvorio" Vedad Ibišević, najbržim golom u istoriji BiH u 48. sekundi, da bi u 14. minutu poslije "lopte s očima" Miralema Pjanića povisio na 2:0, a tačku na odlično poluvrijeme stavio je novi kapiten Edin Džeko poslije solo akcije i rutinske egzekucije u 24. minutu.

Ibišević je svojim prvih pogotkom postao rekorder jer je nadmašio pogodak Zlatana Bajramovića u kvalifikacijama za Mundijal 2006. godine protiv Belgije u Briselu za dvije sekunde!

Bilo je još mnogo prilika pred golom Jahlea u prvih 45 minuta, a najbolju je propustio Haris Medunjanin poslije pola sata igre kada izbliza nije uspio da savlada lihtenštajnskog čuvara mreže.

Selektor BiH Safet Sušić odlučio je da Misketovo i Emirovo mjesto popune Banjalučanin Ognjen Vranješ i vezista Rena Sanjin Prcić, koji je bio debitant u dresu A tima i obojica su solidno obavili svoj posao.

Uprkos kiši I teškom terenu, "zmajevi" su se pokazali u dobrom svjetlu dobivši brojne aplauze od dupke punog stadiona "Tušanj" u Tuzli, koji je po prvi put ugostio Papetove izabranike.

I u nastavku su njegovi igrači dominirali, a Sušić je pružio šansu i rezervistima od kojih su debitovali i dvojica igrača iz Premijer lige BiH – Gojko Cimirot iz Sarajeva i Goran Zakarić iz Širokog Brijega, a nešto bolji utisak ostavio je hercegovački fudbaler, koji je namjestio šansu Ibiševiću, ali Vedi danas nije bilo suđeno da kompletira het-trik.

Ali, sigurno neće biti nezadovoljan jer je osim pobjede preskočio Elvira Bolića (22) na trećem mjestu vječne liste strijelaca BiH. Neprikosnoven je novi kapiten zmajeva Edin Džeko sa 37 golova uključujući ovaj današnji, a drugu poziciju još čuva friško penzionisani Zvjezdan Misimović sa 25.

"Zmajevi" su dosad sa Lihtenštajnom igrali šest puta i uknjižili jedan remi i pet pobjeda od kojih i najveći trijumf u istoriji u prethodnim kvalifikacijama za Mundijal - 1:8.

BOSNA I HERCEGOVINA: Begović (od 61. minuta Fejzić), Mujdža (od 46. minuta Bičakčić), Vranješ, Šunjić, Salihović, Bešić (od 68. minuta Zakarić), Prcić, Medunjanin (od 68. minuta Cimirot), Pjanić (od 46. minuta Hajrović), Ibišević, Džeko (od 61. minuta Višća).

LIHTENŠTAJN: Jehle (od 46. minute Bihel ), Burgmajer, Frik, Kaufman (od 32. minuta Jildiz), Kvintas (od 65. minuta Kine), Vajser, Buhel, Kristen (od 83. minuta Volfinger), Erne (od 62. minute Salanović), Hasler, Polverino.

TOK UTAKMICE

1 - Uz povike s tribina, "Bosna, Bosna", sudija Danilo Grujić iz Srbije je dao znak za početak utakmice...

1 - GOOOOOOOOOOL! Vedad Ibišević poslije asistencije Sejada Salihovića! Vjerovatno najbrži pogodak "zmajeva" u istoriji! Proradila je nekadašnja veza iz Hofenhajma. Salihović je u 49. sekundi ubacio s lijeve strane, Ibišević je prihvatio loptu i majstorski pogodio donji lijevi ugao gola Lihtenštajna.

Ibisevic gol
Izvor: YouTube

5 - Gosti su zaprijetili preko Kristena, ali Asmir Begović, koji je od danas član Ginisove knjige rekorda kao strijelac "najdužeg gola", rutinski je izbacio loptu u korner.

10 - U svom 15. meču u reprezentaciji BiH, Ognjen Vranješ se našao u šansi poslije kornera, ali je propustio priliku da upiše prvenac u dresu "zmajeva". Šutirao je preko gola.

14 - GOOOOOOOOOL! Opet Ibišević! Miralem Pjanić "spojio" je loptom napadača Štutgarta sa golmanom gostiju, a Vedo je rutinski pospremio loptu u mrežu za 2:0!

Ibisevic drugi gol
Izvor: YouTube

24 - GOOOOOOOOL! Novi kapiten Edin Džeko poslije solo prodora povisio je na 3:0! Centarfor Mančester sitija je na lijevoj strani "polomio kičmu" dvojici igrača Lihtenštajna, a potom lijevom nogom pogodio bliži ugao nemoćnog Jehlea. Bio je to 37. gol Džeke, rekordera u dresu BiH.

Dzeko gol
Izvor: YouTube

31 - Odlična akcija Džeke i Harisa Medunjanina, ali je Jehle spriječio siguran gol! Novi igrač Deportiva iz La Korunje je odigrao dupli pas kroz sredinu i našao se "oči u oči" sa golmanom, ali je njegov šut ukrotio čuvar mreže Lihtenštajna.

35 - Medunjanin je ponovo probao, ovog puta sa velike udaljenosti, ali je lopta prozujala pored lijeve stative.

- kraj poluvremena-

DRUGO POLUVRIJEME

46 - Počeo je drugi dio utakmice. Selektor Sušić je izvršio dvije izmjene. Izet Hajrović je zamijenio Pjanića, a Ermin Bičakčić Mensura Mujdžu.

47 - Džeko se našao u prvoj šansi u nastavku ali je sa desetak metara šutirao iznad prečke!

52 - Poslije centaršuta gostiju iz kornera, Prcića je lopta nezgodno pogodila, ali je gol gostiju spriječio Asmir Begović pravovremenom intervencijom.

55 - Džeko je odlično upislio Ibiševića, ali centarfor ''zmajeva'' nije uspio da se pred trojicom defanzivaca gostiju izbori za udarac ka golu i propala je šansa da kompletira het-trik. Ipak, ne može biti nezadovoljan jer je sa ova dva pogotka na vječnoj listi strijelaca prestigao Elvira Bolića (22) na trećem mjestu. Neprikosnoven je Džeko sa 37 golova, a drugi Misimović sa 25.

60 - Popularni Pape je ponovo izvršio dvostruku izmjenu - golman Alemanije Ahen Jasmin Fejzić ušao je umjesto Begovića, kao i Edin Višća umjesto imenjaka Džeke.

65 - I gostujući selektor Rene Paurič za dva minuta je izvršio dvije izmjene – Salanović je zamijenio Ernea, a Kvintansa Kine.

68 - Goran Zakarić i Gojko Cimirot, dvojac iz Premijer lige BiH dobili su priliku da u posljednjih 20-ak minuta pokažu šta znaju. Izišli su Muhamed Bešić i Medunjanin.

70 - Upravo je rezervista Zakarić u svom prvom kontaktu sa loptom "promiješao" gostujuću odbranu po lijevoj strani i centrirao na Ibiševića, ali je golman ukrotio njegov šut.

79 - Igra se uglavnom na sredini terena bez pravih prilika za golove, ali čini se da je Lihtenštajn malo više krenuo ka golu Fejzića.

83 - Upravo je golman Ahena spasio pogodak nakon šuta jednog od gostujućih igrača.

- kraj utakmice - 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC