• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skols: Vidić nije izlazio iz teretane

Autor mondo.rs

Legendarni vezista napisao je kolumnu o tome kako su Nemanja Vidić i Patris Evra na Old Trafordu prošli put od zbunjenih novajlija do legendi kluba.

Pol Skols (40) bio je saigrač Nemanji Vidiću sedam godina, sve dok nije otišao u penziju. Sa srpskim štoperom osvojio je pet titula Premijer lige, Ligu šampiona, FIFA Svetski kup za klubove i tri Liga kupa.

Od prvog dana Užičanina u Mančesteru pratio je njegov razvoj, kao i adaptaciju Patrisa Evre. Obojica su došli na Old Traford u istom, januarskom prelaznom roku 2006. i istovremeno prolazili kroz iste muke.

Evra je o njima slikovito pričao prošle godine.

Sada su i Srbin i Francuz u Italiji. Dok Vidić prolazi težak period u Interu, Evra je standardni član prvog tima Juventusa.

Ovako je iz ugla Pola Skolsa izgledao njihov dolazak u Mančester.

"Dok sam bio u Junajtedu, dolazak novajlija u januaru nikada nije bio naš stil. Najveći deo posla u vezi sa transferima obavljan je tokom leta, kada su dolazili najbolji igrači i integrisali se u klub pre nego što sezona počne.

Međutim, s vremena na vreme ser Aleks Ferguson znao je da odstupi od tog pravila i bilo bi fer reći da u tim situacijama nije uvek sve išlo kako se nadao. Ipak, sve u svemu - i u tome je imao pozitivan učinak. Kada pogledam januarski prelazni rok 2006, podsetim se činjenice da ne možete uvek suditi o fudbaleru na osnovu prvog utiska".

Naravno, tu misli na Vidića i Evru, koji su te zime došli iz moskovskog Spartaka i Monaka.

"Na primer, reći ću samo da je svlačionica bila zabrinuta kada su oni stigli i da smo se pitali da li su oni adekvatna pojačanja. Ipak, postali su jedni od najvećih igrača u klubu u poslednjih deset godina, a možda i u istoriji kluba. Obojica su bili kapiteni Junajteda u različitim periodima. Dali su najbolji primer da je fudbalerima koji dolaze prvi put u Premijer ligu potrebno vreme za adaptaciju".

O PATRISU EVRI

"Mislim da je Patris opisao svoje prvo iskustvo nastupa u Premijer ligi kao 'ulazak u veš mašinu'. Na poluvremenu njegove prve utakmice na stadionu Etihad - a, debitovao je u derbiju Mančestera - mogao bih reći da je Ser Aleks 'isključio centrifugu' i ostavio ga u svlačionici. Patris se nije vratio na teren u drugom delu i nije bilo teško zaključiti zašto.

Izgubili smo tog dana i iako nisam igrao, ostalo mi je trajno sećanje na to kako su fudbaleri Sitija označili Patrisa kao metu. Ne krivim ih, mi bismo isto radili. Napadali su ga dijagonalnim dodavanjima na njegovu stranu, našu levu, i Trevor Sinkler bi svaki put napadao loptu, sklanjao Patrisa sa puta i Siti bi lako došao iza naših leđa. Na poluvremenu smo gubili 2:0, izgubili smo 3:1, Kristijano Ronaldo je dobio crveni karton... Sve u svemu - loše popodne za nas.

Kada je Patris stigao, povremeno smo se pitali da li je menadžer doveo džokeja, a ne fudbalera. Praktično ništa nije pokazivao. Međutim, postepeno je pokazivao karakter. Bio je to čvrst igrač, žestok borac, koji je bio odlučan u borbi. Bio je rešen da ne dozvoli da ga menadžer skloni sa strane i da ga učini zaboravljenim u Junajtedu. Isprsio se i preuzeo stvar u svoje ruke.

Patris je potom postao jedan od najboljih bekova koje je Junajted imao. Kada se Gabrijel Hajnce oporavio od povrede ukrštenog ligamenta, Evra je već bio prvi izbor na svojoj poziciji. Sledeće sezone je osvojio prvu od ukupno pet titula Premijer lige i ostalo je istorija. Uživam gledajući ga u Juventusu".

O NEMANJI VIDIĆU

"Možda će vas iznenaditi da čujete da Nemanja po dolasku iz Spartaka iz Moskve nije bio snažni štoper koji je potom postao. Ničega nije bilo u njegovoj igri kada je došao. Bio je mršav i relativno ste lako mogli da ga odgurate od lopet. Kao Patris, prošao je teške nedelje na početku boravka u klubu. I na treningu i na utakmicama.

Debitovao je u porazu od Blekburba 4:3, na Ivud Parku. Rio Ferdinand igrao je u sredini, pa dobio crveni karton. To je bila jedna od onih ludih utakmica Premijer lige, sa golovima koji 'lete' na sve strane, greškama odbrana i žestokim startovima. Nemanja je verovatno veoma rano shvatio da nije dovoljno snažan da u tom trenutku igra u sredini odbrane. S tim u vezi je i uradio nešto.

Sledećih godinu dana, kada god sam prolazio pored teretane viđao sam Nemanju unutra kako diže tegove. Pretvorio je sebe u velikog, snažnog centralnog beka, sposobnog da sklanja napadače sa svog puta. Uvek je imao odličnu igru glavom, ali ga je ta vrlina, u sprezi sa snagom, učinila nepobedivim u vazduhu. Kroz karijeru u Junajtedu, igrao je čvrsto na teškim gostovanjima i isticao se posle prodora i centaršuteva iz prekida kada je tim bio pod velikim pritiskom.

Na treninzima, bio je drugačiji. Uvek je više sebe voleo da vidi kao 'Broj 10'. Bio je veoma umešan sa loptom. Šteta što su povrede uzele najbolje od njega na kraju boravka na Old Trafordu. Ipak, kakva je to karijera bila. I njegova i Patrisova. Obojica su bili sjajne ličnosti, a menadžer ih je doveo za 22,4 miliona evra. Nije loša cena za dvojicu budućih kapitena Junajteda", napisao je Skols.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC