• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rutenka za MONDO: Protiv BiH neće biti lako

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

As Barselone i reprezentacije Bjelorusije Sergej Rutenka izuzetno respektuje selekciju BiH i ističe da njegovoj ekipi neće biti lako protiv "zmajeva". U razgovoru za MONDO govorio je i o suđenju, favoritima, ispadanju Bjelorusije...

Reprezentacije BiH i Bjelorusije igraće danas od 15 časova meč "Prezidents Kupa" na Svjetskom prvenstvu u Kataru za plasman od 17. do 24. mjesta.

Obje selekcije bile su na pragu prolaska u osminu finala, ali su u odlučujućim mečevima doživjele poraze i sada će odigrati praktično utješne duele i pokušati da poprave utisak.

Reprezentativac Bjelorusije i igrač Barselone Sergej Rutenka u razgovoru za MONDO rekao je da je reprezentacija BiH izuzetno kvalitetna ekipa i da će Bjelorusija morati da dobro odigra ukoliko želi da pobijedi i popravi utisak poslije ispadanja u grupnoj fazi.

"Ne tražimo razlog neuspjeha, još je rano, glave su vruće. Mislim da smo mogli napraviti više. Najbitniju utakmicu za nas, onu protiv Brazila smo odigrali slabo i zato smo ispali. Nismo zadovoljni onim što smo napravili, ali to je sport, treba raditi dalje, ostale su nam dvije utakmice Prezidents Kupa i probaćemo da popravimo taj usitak, da odigramo što bolje. Trenuci koji smo prikazali daju nadu da možemo više, taj osjećaj je ostao igračima", rekao je Rutenka.

On je istakao da u najbitnijem trenutku, na utakmici protiv Brazila, Bjelorusija nije iskoristila priliku i nije odigrala kako zna. Današnjeg protivnika, reprezentaciju BiH, gledao je u Kataru samo protiv Makedonije, ali dobro poznaje «zmajeve» s kojima su se sastajali i u kvalifikacijama.

"Gledao sam utakmicu protiv Makedonije i BiH je odigrala jako kvalitetno, jako dobar rukomet. Reprezentaciju BiH mnogo poštujem, kao i ostali naši igrači, imaju kvalitetne pojedince, dobra je ekipa i neće biti lako protiv njih. Za rukomet u BiH je jako dobro što su se plasirali na Svjetsko prvenstvo i to protiv jako dobre reprezentacije kao što je Island. Imam samo lijepe riječi o BiH", istakao je Rutenka.

On je pohvalio organizatore Svjetskog prvenstva koji su napravili odličan posao, i pridružio se onima koji kao favorite vide selekcije Danske, Francuske, Hrvatske i Španije.

"Svjetsko prvenstvo je organizovano na vrlo visokom nivou. U svojoj karijeri imao sam priliku nastupati na mnogim takmičenjima, a ovo je prvi put da vidim da je organizovano na ovako visokom nivou, to mi je jako drago da rukomet napreduje, nasam se da će nastaviti tako. Favoriti su Danska, Hrvatska, Francuska, možda može iznenaditi reprezentacija Katara jer su domaćini. Reprezentacija Španije takođe spada u taj krug".

"OTKUD NJEMAČKA?"

Poslije odličnih igara u grupnoj fazi mnogi među kandidatima za medalju vide i reprezentaciju Njemačke, ali Rutenka ih ne vidi kao favorite, a smatra čak da je davanjem vajld-karte ovoj selekciji učinjena sportska nepravda prema drugim ekipama.

"O reprezentaciji Njemačke ne mogu mnogo da kažem jer nije mi bilo jasno to njihovo učešće kao i Island. Tu mnogo gubi sport. Evo, na primjer, Rusi su ispali iako su sportski izborili plasman na Svjetsko prvenstvo i dobili su Nijemce da igraju sa njima u grupi. Nijemci su uvijek bili jaka reprezentacija, jaki su pojedinci, imaju najjaču ligu na svijetu, ali to je nešto drugo. Prikazali su dobru igru zasad, jaka su reprezentacija, ali mislim da ipak ne mogu da osvoje prvenstvo", ocijenio je Rutenka.

Selekcija Bjelorusije se tokom ovog šampionata, baš kao i BiH susrela sa čudnim sudijskim kriterijem. Bilo je dosta čudnih sudijskih odluka, slučajnih ili namjernih, nakon kojih nijedna od ove dvije reprezentacije nije prošla dalje.

"Puno razgovaram sa igračima iz drugih reprezentacija o tome. Ne znam kako to vidi struka sa strane, ali da ne kažem neke jače riječi, meni je suđenje jako čudno. Poslije naše utakmice sa Katarom sam rekao da sa svoje 33 godine, poslije toliko takmičenja koje sam igrao, izgubio sam se, ne znam šta bih igrao. Kriterij se ne mijenja od utakmice do utakmice, nego svakih pet minuta. Teško je igračima svih reprezentacija da se prilagode i da igraju dobro i prikažu dobar rukomet. Mišljenje drugih ljudi ovdje s kojima sam pričao je da suđenje nije na nivou Svjetskog prvenstva i igara koje su prikazana, ali nadam se da će se eliminacionoj fazi biti na boljem nivou", rekao je Rutenka.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC