• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gudelj: Hajduk je kao Zvezda

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Jedna od legendi splitskog Hajduka i reprezentacije velike Jugoslavije Ivan Gudelj i drugi put je promoter na Turniru prijateljstva u Bijeljini, gdje se okupila krema ex-Yu fudbala do 16 godina.

Sa premijernog turnira prošle godine ponio je sjajne uspomene iz etno sela Stanišići, pa ni ove godine nikako nije želio da propusti regionalni turnir.

"Neobično mi je zadovoljstvo, i veoma mi je drago što sam ovdje u ovom neobičnom ambijentu. Ovo je sigurno jedan od najboljih klupskih turnira u Evropi za generaciju rođenu 1999. godine. Već postaje tradicionalni turnir i vjerujem da će tako biti i u budućnosti", izjavio je Gudelj.

Prema njegovim riječima, Turnir prijateljstva je izuzetna prilika da se uporede mladi fudbaleri iz klubova bivše Jugoslavije.

"Ovo je nešto iznad politike, a ono što bih posebno naglasio, zahvaljujući Savi Miloševiću dat je veliki medijski značaj, a to je prilično rijetko. Ja sam već 18 godina u procesima rada kao selektor prošao veliki broj turnira, međunarodnih, evropskih i svjetskih prvenstava, ali ovakav medijski značaj je ipak nešto posebno. To je izuzetan motiv i za klubove, i za ove momke. Ja sam zapravo siguran da će od ovih mladića nekih 20 do 30 odsto igrati za A selekcije svojih zemalja".

Gudelj nije mogao da precizira zbog čega nema njegovih "bilih" u Bijeljini, ali je izrazio nadu da će dogodine na Turniru prijateljstva biti i klub sa "Poljuda".

"Tu su Zagreb, Osijek, Rijeka, Dinamo, to su škole izuzetno jake na ovim prostorima. Ja vjerujem da je Hajduk trebao biti na ovom turniru, to je jedna izuzetno jaka škola, i ja se nadam da će sljedeće godine Hajduk biti ovdje, i naći se sa najboljim klubovima koji su nekada činili jednu reprezentaciju. Za mene bi svakako bilio zadovoljstvo da dogodine gledam i Hajduk ovdje".

Njegovo srce uvijek i samo pripada Hajduku, ali je ponovio maksimu da je sport iznad politike, te da je presrećan što će se družiti sa mnogim bivšim igračima.

"Navijam za Hajduk jer je to moj klub, jer sam i sam igrao u njemu, i to je dio istorije koja se ne može zaboraviti. Ja uvijek govorim da sport mora biti iznad politike, jer su sportisti građani svijeta, i meni je zadovoljstvo da budem na ovakvom turniru na kome mogu da sretnem bivše fudbalere, legende fudbala sa ovih prostora".

Po njegovom mišljenju, nema favorita za osvajanje turnira, na kojem Dinamo brani titulu, dodavši da to i ne treba da bude najvažnije…

REGIONALNA LIGA

Gudelj takođe dijeli mišljenje velike većine ljubitelja fudbala da bi regionalna liga podigla kvalitet igre, ali takođe smatra da bi navijači napravili probleme u smislu sigurnosti.

"To je pitanje koje se stalno provlači. Ali sam siguran da bi sve bilo kvalitetnije, da bi bilo više publike na stadionima. Važno je pitanje i ovog drugog dijela u kojem bi se to riješilo. Kroz jedno određeno vrijeme, i mogli bismo to da uradimo. Kada sam govorio o tržištu govorio sam i o ligi koja ima jedan svoj kvalitet, da se tu traže rješenja. Uvijek treba napraviviti analizu nacionalnih liga koje ne mogu reći da su loše. Hrvatska liga je dobra, jer su svi igrači potekli iz tih klubova, ali bi sigurno kvalitet bio veći da se napravi jedna liga za sve timove sa ovih prostora".

"Dinamo ima izuzetnu školu, Osijek takođe daje mnogo dobrih igrača. Manje poznajem situaciju u drugim klubovima, ali zato i jeste ovaj turnir koji omogućava da se uporedi kvalitet djece u ovom uzrastu, i škole. A na kraju ovdje će biti dosta skauta iz inostranstva, iz klubova koji imaju veliki značaj u Evropi, i to je još jedan značaj ovog turnira. Rezultat zaista nije bitan, naravno može biti značajan za motiv. Uvijek treba željeti pobjedu".

Razgovor je ponovo skrenuo prema "Poljudu", odnosno činjenici da Dinamo već deset godina vlada hrvatskim fudbalom.

"Hajduk je trenutno u krizi, organizacijskoj. Kriza rezultata može biti kraća i duža, ona je prolazna kada govorimo o rezultatima. Ali Hajduk ima veliku tradiciju, i to je klub koji može biti ponovo u borbi za prvo mjesto Hrvatske i to u kratkom vremenskom periodu. To je neminovno. On stalno mora biti u borbi, mora biti dio kvalifikacija, pa čak i dio Evrope u tom dijelu i na kraju to je ono što treba napraviti - dobru selekciju igrača. Omladinska škola radi dobro, i pitanje je dobre organizacije, a ona podrazumijeva kontinuitet svega, sa jasnim programima koje napravi uprava koja vodi klub. Ali uvijek je u pitanju novac".

Potom je Splićane uporedio sa Crvenom zvezdom u organizacijskom smislu.

"Trenutno mislim da je kriza i rukovođenja, i kriza rezulatata, to su veliki problemi, a navijači su tu, a klub bez navijača.... to bih ja uporedio sa Zvezdom jer Zvezda je veliki klub, i bila je prvak Evrope i svijeta. To je nešto što je posebno navedeno, to je rijetkost. I Partizan je bio dobar, i Velež, ali to je sada nemoguće upoređivati jer mlad i kvalitetan igrač odlazi sa 18 čak i ranije, to je tržište, danas to ne može da se zaustavi. Sada u klubovima igraju momci sa 17 godina, pomjeraju se granice. Zato su ovakvi turniri važni za mlade igrače."

Gudelj smatra da Hajduk može da bude prvak kad dođe do neke vrste privatizacije.

"Jednostavno, bez pitanja vlasnika  to je teško. Navijači su tu dio upravljačkog dijela koji je neminovan, ali bez vlasništva po pitanju odgovornosti, programa koji treba napraviti Hajduk je u kratkom vremenu u borbi za prvo mjesto. Ali žalosno je da je Hajduk izgubio svoju regiju jer je svetinja za mene.  Ali smatram da u kratkom razdoblju on može povratiti svoju poziciju. Zna se šta je Hajduk i šta treba biti, nije Hajduk da igra ni za drugo ni za treće mjesto u hrvatskoj ligi, on treba da igra za titulu i da bude stalno dio Evrope. A svaki klub čine navijači".

Od selekcija nastalih raspadom bivše države Hrvatska je napravila iskorak - redovno učestvuje na velikim takmičenjima i visoko kotira na FIFA listi.

"Hrvatska reprezentacija je fenomen, ja sam dio stvaranja tog sastava koji čini A reprezentaciju. Osamnaest godina sam bio selektor u mlađim kategorijama. U svakom slučaju u pitanju je jedan kontinuitet gdje smo mi stvarali igrače koji su prošli sve selekcije, gdje je 95 do 98 odsto igrača, osim Ivana Rakitića koji je došao iz Švajcarske, svi ostali su prošli sve uzraste Hrvatske, a to nema ni Španija. To je ono što je vrhunski argument, i Hrvatska je među 10 najboljih u svijetu, i to su ogromni uspjesi. Sve drugo što bismo tražili i govorili i nekakve kritike davali bilo bi apsurdno".

Gudelj je na kraju podvukao da Turnir prijateljstva treba da ostane na ovom uzrastu igrača.

"Mislim da je ovo idealno, da igraju mlađi uzrasti čak i ne ni kadetski. Jednostavno ovdje i djeca i klubovi imaju priliku da sebe vide. A televizijski prenos je još jedna značajna stvar za takmičare. Ja i u Hrvatskoj o ovom turniru govorim na jedan pozitivan način i treba ga gajiti", zaključio je legendarni fudbaler Hajduka.

Kompanija m:tel, kao prijatelj sporta, je ove godine podržala Turnir prijateljstva, i time dala svoj doprinos, promociji sporta, zdravog života i pravih društvenih vrijednosti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC