• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Postaćete 'ubice' sporta u Srpskoj"

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Predsjednik Fudbalskog kluba Borac u ostavci Draško Ilić ponovio je da će poslije Skupštine kluba koja je zakazana za ponedjeljak 23. novembra u 17 časova na Gradskom stadionu napustiti čelnu poziciju.

 Draško Ilić ponovio da napušta funkciju predsjednika FK Borac Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Sedam dana je ostalo do početka Skupštine Borca, koja će ponovo biti presudna za dalju sudbinu "Velikana iz Platonove".

U obraćanju novinarima u Trofejnoj sali Gradskog stadiona, predsjednik Borca u ostavci je najprije uputio svojevrsno "upozorenje" delegatima da dođu na zakazanu Skupštinu i pomognu klubu da donesu ključne odluke za opstanak Borca.

"Obzirom da smo mi u ostavci, pozivam delegate da dođu i da izaberemo novo rukovodstvo. U suprotnom, klub će se ugasiti", izjavio je Ilić.

Prema njegovim riječima, krivična prijava koju je dobio direktor Borca Robert Zrilić zbog "neizvršenja sudske presude" u predmetu "FK Džaja" u najmanju ruku licemjerna.

"Zrilić je samo izvršavao ono što je od njega tražila Uprava Borca, a zaradio je krivičnu prijavu! To nikako ne može da bude korektno da jedan čovjek ispašta zbog nesređenog sistema i licemjernog odnosa čak i sudova, koji su presuđivali na način da se 'svjesno' ošteti Borac".

Riječ je o dugu koji potražuje Fudbalski klub Džaja.

"Sramota je da Zrilića zbog tog dugovanja nazivaju kriminalcem, a da mene pojedinci okarakterišu kao tajkuna".

Nakon što je dao ostavku, Ilić se nadao da će taj njegov čin podići svijest u kakvom teškom stanju se nalazi Borac i da će Banjaluka stati iza svojih fudbalskih ljubimaca.

"Šta se dogodilo nakon toga? Navijačko udruženje 'Lešinari' su uputili jedno pismo Gradonačelniku Banjaluke, novinari su tražili mog nasljednika i pokušavali da daju svoj doprinos, a od ostalih ljudi iz svijeta politike, biznisa, institucija se niko nije javio!?", ogorčen je Ilić.

Uprkos činjenici da su mnogi "digli ruke" odlučio je da pripremi predstojeću Skupštinu koja će biti izvještajna i izborna.

"Samo iz moralnih razloga smo ostali do Skupštine da položimo račune ljudima koji su nas i izabrali na ove funkcije. Najprije ćemo delegatima pokazali šta smo uradili i podnijeti sve izvještaje, a onda, nadam se, izabrati novo rukovodstvo".

Ipak, svjestan je da će biti teško pronaći kandidata za njegovu dosadašnju fotelju.

"Da takav postoji, pretpostavljam da bi se već javio da zatraži sastanak da ga uputim u stanje u klubu. Zasad se niko ne pojavljuje! Znam da Borac ima problema, to sam znao i ja prije dvije godine kad sam ulazio, ali sam se svjesno žrtvovao da pomognem voljenom klubu. Ali, više ne mogu da se dajem, imam i ja porodicu".

Ilić je potom dodao i da bi još ostao da su njegove "prijedloge o reformi razumjeli oni koji su trebali".
Zato će svom nasljedniku predočiti dvije vizije opstanka Borca:

"Da radi, kao i aktuelna uprava što znači da plaća dugove svojih prethodnika i izgura sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine do kraja. Za to će im biti potrebno oko 139.000 KM za dugovanja, oko 100.000 KM za hranarine, oko 100.000 KM za pojačanja i od 400 do 500 hiljada za proljećni dio šampionata".

Nakon toga, Ilić je postavio pitanje koje je možda i najvažnije dosad...

"Šta bi Borcu značilo da osvoji čak i titulu ove sezone? Ili da podigne pehar Kupa BiH, obzirom da je osigurano četvrtfinale? Ne bi značilo ništa jer Borac zbog dugova ne može da igra Evropu, ni sad ni za 10 godina ukoliko se nešto ne promijeni".

A to drugo, Ilićeva je dugoročna vizija ozdravljenja kluba i uopšte sporta u Republici Srpskoj.

"Za to nam je neophodan najprije novi Zakon o sportu, koji bi omogućio otpisivanje nenaplativih dugova! Jer Borac nema imovinu, kako će naplatiti od nas nešto što nemamo? Ako Vlada RS želi dobro sportu mora da otpiše dugovanja!Osim toga, dijelom snosi i krivicu jer je 'neko dozvolio da dug naraste iako je znao da u sportu vlada anarhija'. Potom lokalne zajednice takođe moraju da preuzmu odgovornost - npr. Fudbalski klub Borac koristi Gradski stadion i plaća ga 650.000 KM godišnje, a od Banjaluke dobije 200.000 KM. Mi u startu 'padamo' 450.000 KM!Neka Banjaluka uzme svoj stadion jer je ionako vlasnik! A mi ćemo ga iznajmljivati kao i svi ostali. Jedna utakmica košta 500 KM, znači da bi nas za sezonu sve koštalo 7.500 KM. Drugo nam ništa ne treba! Javno tvrdim da nam više nikad Grad ne bi trebao da uplati niti jednu, jedinu marku!"

Ilić je takođe "potkačio" i sportske institucije poput Fudbalskog saveza RS, koje takođe moraju da se reformišu za spas sporta u Srpskoj.

"Lijepo je njima, žive od kotizacija, a ništa pod milim bogom ne rade! Da zaključim, Zakon o sportu od Vlade RS, pomoć lokalnih zajednica, mijenjanje u Savezima od Područnog do republičkog, u suprotnom postaće 'ubice' sporta u RS", bez dlake na jeziku nastavio je prvi čovjek Banjalučana u ostavci.

Na pitanje, šta će uraditi ako niko na Skupštini u ponedjeljak ne bude želio da preuzme kormilo Borca, Ilić je podvukao da njegova garnitura rukovodstva sigurno neće ostati!

"Predložiću najstarijem članu da preuzme ključeve i dokumenta ili nekom tijelu Skupštine, ali ne želim da povjerujem da se niko neće javiti. Apelujem još jednom na javnost da proradi svijest o važnosti sporta i da Borac neće nestati! Bez sporta, izgubićemo zdravlje nacije, a s njom i budućnost u ekonomskom smislu. Ja sam dao maksimum, prelila se čaša, više ne mogu", zaključio je Ilić uz opasku da "ne napušta članstvo u Skupštini kluba".

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

vex

Samo požuri i ne vraćaj se više molim te!

Lešinar

Donesite Zakon o sportu, otpišite dug, ali nemojte da zaboravite da za dug niko nije odgovarao. Da revizorska kuća iz inostranstva napravi presjek stanja i da se utvrdi ko je i za koliki iznos tačno oštetio klub. A onda da Tužilaštvo pokrene krivične prijave i da se od onih za koje su utvrdi da su pumpali pare iz Borca, oduzme imovina, koju itekako imaju, i namire dugovanja. I da ih se pošalje u tvorza zbog zloupotrebe službenog položaja! A kad će se to desiti? Nikad jer su sve političke stranke postavljale svoje ljude u proteklih 20-ak godina i niko nije nevin! Zato i nema nikakve istrage!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC