• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić za MONDO: Konsolidacija i dalje glavni cilj

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Fudbaleri banjalučkog Borca u četvrtak su počeli pripreme za drugi dio sezone, a predsjednik Banjalučana Draško Ilić u razgovoru za naš portal osvrnuo se na pojačanja, dugovanja, te planove kluba sa Gradskog stadiona.

 Ilić za MONDO: Konsolidacija i dalje glavni cilj Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Borac iz Banjaluke imao je relativno uspješnu jesen. U Premijer ligi BiH, nakon prvog dijela prvenstva crveno-plavi su na šestom mjestu sa 27 bodova, sedam manje od lidera Širokog Brijega, dok je u Kupu BiH ostvaren plasman u četvrtfinale.

Pred početak sezone, pred fudbalere i stručni štab nisu postavljeni visoki ciljevi. Želja čelnika Borca bila je da se klub stabiliše na finansijskom planu, ali i da se oformi ekipa koja bi u narednim godinama mogla da se bori za sami vrh Premijer lige BiH.

Opšta ocjena svih nakon jesenjeg dijela prvenstva je da se u tome uspjelo, a o planovima za nastavak prvenstva porazgovarali smo sa predsjednikom Draškom Ilićem.

Ono što je trenutno najaktuelnije je zimski prelazni rok, a sve one koji prate Borac interesuje koji će to igrači napustiti Gradski stadion, odnosno ko će u drugom dijelu sezone nositi crveno-plavi dres.

JOCO STOKIĆ

Direktor Banjalučana Robert Zrilić nije odgovarao na naše pozive, a od predsjednika Ilića saznali smo da će sa Jocom Stokićem danas biti obavljen finalni razgovor.

"Poslije jučerašnjeg razgovora i njegove želje za odlaskom, ne želeći da brzopleto odlučujemo, ostavili smo mu period od jednog dana da razmisli i definitivno odluči da li ostaje u Borcu ili prihvata sporazumni raskid ugovora. Visina obeštećenja je iznos koji mu mi dugujemo iz perioda 2012. i 2013. godine, a radi se o 12 do 13.000 KM. Stokić ima važeći ugovor i nismo željeli bilo kako da ga ucjenjujemo. Radi se o igraču koji je Borcu već donio obeštećenje odlaskom u Južnu Koreju i željeli smo da budemo korektni. Nismo htjeli olako da ostanemo bez tako kvalitetnog igrača i ukoliko poželi da ostane, vrata kluba su mu otvorena", naglasio je predsjednik Banjalučana.

Nakon najavljenog odlaska Joce Stokića, Borac će ove zime ostati i bez igrača koji su u prvom dijelu sezone imali malu ili nikakvu minutažu, a najbliži rastanku sa crveno-plavima je srbijanski napadač Jovan Kastratović.

"Momcima na koje ne računamo dali smo zeleno svjetlo da traže nove klubove. Ne želimo da imamo višak igrača, koji ne mogu da se izbore ni u prvih 18 u ekipi. Možemo imati dva ili tri igrača mimo tog broja, ali nikako 30 fudbalera na platnom spisku. Među njima su i Kastratović i drugi koji jesenas nisu imali minutažu", poručo je Ilić na početku razgovora za MONDO.

Banjalučani će u narednom periodu pokušati da osvježe ekipu mladim igračima.

"Ozbiljno razmišljamo o igračima koji bi mogli da nas pojačaju. Prvenstveno želimo da angažujemo mlade, talentovane igrače jer naš cilj je konsolidacija i uspostavljanje pravilnog funkcionisanja kluba koje je ranije bilo narušeno. Ambicije su nam da nastavimo u tom pravcu, tako da ćemo biti srećni ako realizujemo transfere koji Borcu mogu donijeti finanijski efekat, bilo da je riječ o dolascima ili odlascima", naglasio je predsjednik kluba iz Platonove ulice.

Prošlog četvrtka Borac je počeo pripreme za nastavak prvenstva, a na Gradskom stadionu mogu se vidjeti i neka nova lica.

"Na probi su napadač Damjan Marčeta iz superligaša Donjeg Srema, zatim mladi ofanzivac Krupe Elvir Koljić, perspektivni Miran Kraljević, nekadašnji reprezentativac omladinskih selekcija Hrvatske, koji je ponikao u Dinamu, a imamo u planu još neke igrače, tako da očekujemo značajna osvježenja. Oni koji zadovolje, ostaće u Borcu".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević Borac, kao i mnoge druge klubove u Republici Srpskoj muče dugovanja, prvenstveno iz ranijeg perioda. Poreskoj upravi duguje se ogroman novac i veliko je pitanje kako će taj dug uspjeti da se riješi.

"To je jednostavno problem sistema koji će morati definisati zakon. Ta dugovanja nisu nastala juče, nego su ona iz ratnog i poslijeratnog perioda, unazad nekih dvadesetak godina. Ona opterećuju klub i ne vjerujem da će Borac bilo kada biti u prilici da plati ta potraživanja. Tim problemom moraće da se pozabavi i resorno ministarstvo, lokalne zajednice i sama Vlada RS jer ta sredstva su u ovom trenutku nenaplativa. Borac nema svoju imovinu s kojom može da podmiri silna dugovanja koja iznose desetak miliona KM", naglasio je Ilić.

Ipak, potraživanja su mnogo manja nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

"U prošlom periodu uspjeli smo da očistimo veliki broj dugovanja. Za samo jednu godinu poštenim radom i odnosom prema svakom dinaru koji uđe u klub uspjeli smo da umanjimo dug za skoro tri miliona maraka. Mi, dakle, sredstva i proizvodimo, a ne samo potražujemo. Prošle na osnovu transfera obezbijedili smo 400.000 KM i ponosni smo na tu činjenicu. Vjerujem da će tako biti i u ovoj godini. Prelazni rok tek počinje, a postoje brojna interesovanja za naše igrače", optimistično najavljuje prvi čovjek crveno-plavih.

U klub su stigle nove tužbe. Nekadašnji igrač Milan Srećo potražuje blizu 10.000 KM, dok se hotelu "Kardial" iz Banje Vrućice duguje sličan iznos. Da li će i u nastavku prvenstva biti problema sa mogućim suspenzijama, kako je to bio slučaj jesenas?

"Dugovanja prema hotelima iz 2010, 2011. ili 2012. godine ne mogu izazvati bilo kakvu suspenziju. To su privredni sporovi i ne mogu blokirati takmičenje, dok je drugačija situacija sa nekadašnjim igračima i trenerima. Tu imamo dugovanja od ukupno 218.000 KM, kako prema onima koji su nekada bili u klubu, tako i prema onima koji su tu danas", rekao je Ilić i nastavio:

"Ali, to nam ne može predstavljati veliki problem. Ono što nas brine su dugovanja prema velikim povjeriocima. Tu mislim na Poresku upravu, presuđena sudska rješenja privrednika koji su pravili zaduženja prema Borcu i nisu naplatili ta sredstva i sl. Ipak, ako se pogleda da smo prošle godine uspjeli da saniramo dva miliona duga, da isplatimo 700.000 maraka povjeriocima, igračima i trenerima, da platimo desetine hotela kojima smo bili dužni, to je garancija da ćemo tako nastaviti i u ovoj godini", poručio je za kraj predsjednik Borca Draško Ilić, naglasivši da očekuje "značajniju podršku svih onih koji su odgovorni što se sport danas nalazi u ovakvoj situaciji".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC