• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez "starca" nema udarca!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Iako se za nekoga sa nepunih 39 godina ne može reći da je starac, u fudbalskom smislu to su godine u kojima su mnogi igrači već odavno u "penziji". Ipak, golgeter Slavije iz Istočnog Sarajeva Darko Spalević potvrda je stare poslovice.

 Darko Spalević najstariji igrač Premijer lige BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iskusni napadač Slavije iz Istočnog Sarajeva Darko Spalević u dosadašnjoj karijeri promijenio je "bezbroj" klubova, a trenutno je najstariji igrač u Premijer ligi BiH.

Prvi strijelac "sokolova" u tekućem prvenstvu 24. marta napunio je 38 godina, ali ni to mu ne smeta da u smiraj četvrte decenije života trese protivničke mreže. Ove sezone to je učinio već pet puta na dvanaest mečeva.

Fudbaler rođen u Kosovskoj Mitrovici u julu se po ponovo vratio u redove premijerligaša iz Istočnog Sarajeva, nakon što je sezonu proveo u tadašnjem srpskom superligašu Donjem Sremu iz Pećinaca.

Kako je istakao u razgovoru za MONDO, o fudbalskoj penziji još ne razmišlja.

"Kada sam dobio poziv ljudi iz Istočnog Sarajeva, nisam se dvoumio. Proveo sam četiri prelijepe godine u Slaviji i dileme oko mog povratka nije bilo. Jednostavno, volim Slaviju. Došao sam da im pomognem u ovoj sezoni, kada iz lige ispada šest ekipa. Na početku to nije bilo baš dobro, onda je došao novi trener Darko Vojvodić i podigao nas. Zadovoljan sam za sada. Ugovor mi vrijedi do juna, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje", kaže Spalević na početku razgovora za naš portal.

VAGNER

Nešto mlađi od Spalevića, Vanger Santos Lago, legenda Širokog Brijega i Premijer lige BiH, uskoro će napuniti 38 godina. Brazilac je prošle sezone proglašen za najboljeg fudbalera bh. elite, a sezonu prije toga, bio je prvi strijelac lige sa 18 golova. Vagner je ujedno i najbolji strijelac Premijer lige BiH u njenoj istoriji sa 108 pogodaka. "Kada sam došao u Slaviju 2007. godine, on je igrao za Široki Brijeg. Dobro se sjećam njegovih igara. Radi se o kvalitetnom igraču, koji i ove godine igra odlično. Dao je već devet golova. I u ovim godinama 'gazi', ali mnogo je lakše biti dobar igrač u jakoj ekipi i uz dobrog trenera".

Tokom više nego uspješne karijere nosio je dresove brojnih klubova iz Srbije, Bugarske, Rusije, Mađarske i Kine, a osim Slavije u BiH nastupao je još za sarajevski Olimpik. Ipak, kako naglašava, nigdje se ne osjeća kao u Istočnom Sarajevu i Kragujevcu.

"Moji omiljeni klubovi su Slavija i Radnički. Oni su mi u srcu. Tu sam proveo po četiri godine, izuzetno sam lijepo prihvaćen, kako u Istočnom Sarajevu, tako i u Kragujevcu. Zbog svega toga u ovim gradovima osjećam se kao kod kuće", izdvojio je Spalević ova dva kluba kao vrhunac u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Njegovu Slaviju ove sezone očekuje borba za opstanak. S obzirom da će zbog skraćenja Premijer lige BiH šest posljednjeplasiranih ekipa morati u niži rang, četa iz Istočnog Sarajeva imaće težak zadatak da izbjegne jedno od mjesta koja vode u drugoligaško društvo.

"Do kraja jesenjeg dijela sezone ostale su nam tri utakmice i iskreno se nadam da uz četiri do šest osvojenih bodova, uz dva, tri pojačanja na proljeće, možemo sačuvati premijerligaški status", optimista je Spalević.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Slavija je u negativnoj seriji od pet uzastopnih kup i prvenstvenih utakmica bez trijumfa. Svi u taboru plavo-bijelih vjeruju da će ona biti prekinuta u "Vrapčićima".

"Bod u prošlom kolu protiv Želje nam mnogo znači. Podigli smo samopouzdanje i vratili se nakon domaćeg poraza od Viteza i sada se spremamo za duel sa Mostarcima. Daćemo sve od sebe da se vratimo neporaženi. Tri boda bi nam značila mnogo, zaista mnogo".

Prema njegovim riječima, već prežaljeni su Drina i Velež, sa kojim se "sokolovi" sastavu u 16. kolu, predstojećeg vikenda.

"Ima još mnogo da se igra. Veliki broj klubovi bori se za opstanak. Ipak, smatram da Drina i Velež, sa devet, odnosno osam bodova, teško mogu da se izvuku. Iako se oni neće predati do kraja, očekuje nas izuzetno teška utakmica u Mostaru. Tu su još Olimpik, Travnik, Rudar Prijedor, Borac, Mladost i Vitez. Imamo dobar raspored do kraja jeseni i vjerujem da ćemo uspjeti da skupimo dovoljan broj bodova da izbjegnemo najgore", poručio je Spalević.

S druge strane, i u vrhu tabele Premijer lige BiH je poprilična gužva.

"Četiri ekipe su se izdvojile, Zrinjski, Sloboda, Sarajevo i Široki Brijeg. Po meni, najbolju ekipu imaju Širokobriježani i njima dajem prednost u borbi za titulu. Igrali smo protiv njih, pokazali su da su mnogo dobra ekipa i vjerujem da će oni biti šampioni".

Hit prvenstva je tuzlanska Sloboda.

"Iznenadila me je Sloboda. Odigrali su fenomenalno prvih 15 kola. Odlični su, predvodi ih možda i najbolji trener u ligi Husref Musemić. Trenirao me je, znam ga lično i stvarno su me iznenadili njihovi rezultati", kaže golgeter Slavije.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Tim iz Istočnog Sarajeva jedan je od brojnih klubova u Premijer ligi BiH koji su ove sezone promijenili trenera.

CRVENA ZVEZDA

Darko Spalević imao je priliku da nosi i dres velike Crvene zvezde. Ipak, za godinu i po dana nije se pretjerano naigrao na "Marakani". "Ugovor sa Crvenom zvezdom potpisao sam 2001. godine. Prvih godinu dana dobijao sam priliku kod trenera Slavoljuba Muslina, ali teško je kad se ne uklopiš u ekipu. Veliki je pritisak i navijača, tako da sam nakon 18 mjeseci morao da napustim crveno-bijele", kazao je Spalević.

"Nije dobro kada klub često mijenja trenere. Nama se to desilo na početku prvenstva. Već nakon tri kola, kada smo osvojili dva boda, bili smo od mnogih otpisani. Mislili su da smo prvi kandidati za ispadanje iz lige. Ali, tada je umjesto Milana Gutovića došao Darko Vojvodić, unio je mnogo toga novog u ekipu, dobili smo na samopouzdanju i od tada dajemo svoj maksimum na terenu i to se isplatilo. U dobroj smo seriji i možemo biti zadovoljni", nahvalio je Spalević svog imenjaka na klupi Slavije Darka Vojvodića.

Spalević je jedini fudbaler koji se dva puta okitio titulom najboljeg strijelca bh. elite, i to dvije sezone uzastopno, 2007/08. i 2008/09, kada je postigao 18, odnosno 17 golova.

Slavija je tada imala izuzetno jaku ekipu, koja je igrala i na međunarodnoj sceni, prvo u tadašnjem Intertoto Kupu, a onda i u kvalifikacijama za Kup UEFA.

"Tih godina Slavija je imala fenomenalnu ekipu. Bilo je tu sjajnih igrača, poput Gorana Simića, 'doktora' Sretka Vuksanovića, Milana Muminovića, Branislava Arsenijevića… Igrali smo odlično tada, dok danas Slavija ne liči na tu ekipu, koju je krasila pas igra i dobar fudbal. U odnosu na taj period, sada se u Premijer ligi igra čvršće, jače, većina ekipa je podjednakog kvaliteta i teško je doći do dobrih rezultata", prisjetio se za kraj Spalević odličnih izdanja "sokolova", koji su u sezoni 2008/09. ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji osvajanjem Kupa Bosne i Hercegovine.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tata igre

Filipo Inzagi BiH lige.

Babo

@Tata igre Jedva je juce 2 komada dao💪🏿

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC