• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Borac spreman za borbu!

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Banjalučki Borac koji je tokom zime promijenio gotovo kompletan igrački kadar spreman je za nastavak sezone i žestoku borbu za opstanak u Premijer ligi BiH.

 Borac završio pripreme, sliejdi borba za opstanak u Premijer ligi Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Crveno-plavi vratili su se sa pripremama i samo ih još osam dana i "generalka" dijeli od početka proljećne polusezone.

Nju će otvoriti derbijem protiv lidera na tabeli, tuzlanske Slobode, Borac će na toj utakmici izgledati potpuno drugačije nego jesenas.

Sa Gradskog stadiona poslije formiranja nove uprave ove zime otišlo je 12 igrača, a dovedeno je čak 15 novih igrača, te novi trener, Aleksandar Janjić.

Sportski direktor Borca Branimir Tulić ističe da je Borac bio primoran na ovakve promjene, pa čak i na dovođenje velikog broja igrača iz inostranstva.

"Prelazni rok bio naporan i turbulentan, bilo je dosta promjena, ali situacija na tabeli i imperativ rezultata su nas natjerali na intenzivniji rad što se tiče osvježenje igračkog kadra. Od 15 igrača šest su stranci i sa trojicom od ranije imamo ih devet, od kojih šest može biti u zapisniku. Toga smo bili svjesni ali smo i svjesni da od odlaska Subića u Partizan pozicija lijevog beka nije bila pokrivena nimalo, te da smo ranije imali situaciju da su dolazili stranci koji su imali mizernu minutažu, čak kao juniori. Ne kažem da je ovo pravi put ali ako sve bude kako treba već od marta dolazak igrača u Borac bi trebao da bude puno složeniji i organizovaniji", rekao je Tulić.

Omladinci Borca na turniru u Sloveniji

Tri omladinske ekipe Borca, U14, U15, i U16 nalaze se na turniru u Sloveniji "Koper Open 2016" koji se igra po grupnom sistemu, dok će za vikend biti odigrana završnica. Prema pravilima ekipe od po 11 dječaka igraju dva poluvremena po 20 minuta. Banjalučki Borac na ovom turniru očekuje dobre rezultate svojih omladinskih kategorija.

 On je rekao da Borac uprkos velikom broju pojačanje nije prešao optimalan broj igrača za rad. Tulić je istakao da se zbog problema oko formiranja uprave, odnosno kašnjenja, nisu mogli dovesti igrači koji su bili prva meta, posebno za deficitarnu poziciju lijevog beka.

Veliki broj igrača koji su dovedeni ove zime na Gradski stadion ima kratkoročne ugovore, neki od njih su npr. do 31.decembra ove godine, a Tulić je potvrdio da se kod formiranja ekipe vodilo računa prvenstveno o narednih nekoliko mjeseci i da je ovo ekipa za «kratke staze». Klub, međutim, već radi na pregovorima sa nekim domaćim igračima o produženju ugovora.

"Interna klupska tajna je da pregovaramo sa nizom domaćih igrača koji su iznijeli teret, to je prva opcija da potpišu ugovor za narednih 18 mjeseci. Svaka čast igračima koji su došli, koji su u poznim godinama, trebali su nam igrači na pojedinim pozicijama i pokušaćemo da sa njima uradimo ovo što je cilj, a to je čak ne ova polusezona, nego da skratimo na tri mjeseca, do 17. maja. Moramo vidjeti da li smo mi zadovoljni u tom trenutku i ako bude obostranog interesa saradnja će biti nastavljena. Potpisivanje stipendijskih ugovora sa četvoricom mlađih igrača dovoljno govori kakav je pravac uprave kako želi da se razvija ovaj klub. Ima igrača tipa Popovića, tipa mladog reprezentativca Makedonije, Ristovskog, koji takođe imaju situaciju da su potpisali ugovore na 18 mjeseci. Mislim da je ovo bilo najbolje rješenje za sve nas, da finansijski ne bude neki balast na kraju sezone, vidjećemo kakvi će biti rezultati i da li će biti potreban nastavak saradnje sa tim nekim igračima, nadam se da većinom hoće", rekao je Tulić.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Trener Aleksandar Janjić sumirajući protekle pripreme rekao je da su one odrađene maksimalno profesionalno i da su igrači i stručni štab imali odlične uslove za rad.

"Imali smo kompleksne i zanimljive pripreme, sa više aspekata. Morali smo uporedo sa trenažnim procesom da dovodimo veliki broj igrača, optimalan broj pojačanja i da sve to dovedemo u red za prvu utakmicu protiv Slobode. Dobili smo od uprave sjajne uslove za pripreme, tamo smo odradili 99 odsto stvari koje smo htjeli. Ono što nam je falilo je vrijeme koje je potrebno za uigravanje linija, uigravanje igračkog pogona, ali jednostavno u takvoj smo situaciji bili da moramo sve uporedo da radimo. Nadam se da će to u sljedeću subotu izgledati onako kako svi želimo i mi u klubu, a i na tribinama i da krenemo onako kako bismo svi željeli – pobjedom", rekao je Janjić.

Nova uprava, trener, igrači, pa i portparol!

Fudbalski klub Borac ove zime promijenio je gotovo sve što je mogao. Osim uprave, stigli su novi trener, novi igrači pa i novi portparol. Umjesto Slobodana Petrovića ovu funkciju u narednom periodu obavljaće Jovana Surtov.

 Novi strateg Borca imao je težak zadatak jer je ekipa Borca baš u trenucima kada je on došao potpuno mijenjana i praktično iz dana u dan dobijao je nove igrače. Na kraju taj broj narastao je na 15.

"Nisam dosad bio u ovakvoj situaciji. Ali zaista je bilo moranje. Morali smo tim putem, morali smo da dovedemo veliki broj igrača koji su nam bili neophodni za ono što smo zacrtali. Jeste teško, teško je kad u ekipu uđu tri nova igrača, a 15 da ne govorim. Stručni štab mora uraditi svoj dio posla, igrači rade maksimalno kvalitetno, odrađuju sve što se postavi pred njih, trude se maksimalno, fokusirani su na rad, pokušavaju sve da urade na najbolji način, ali svi smo svjesni da nam fali to vrijeme, nadam se najbolje".

Dosadašnji portparol Slobodan Petrović i njegova nasljednica Jovana Surtov
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

U pripremnom periodu Borac je odigrao šest prijateljskih utakmica, protiv Medulina, Kopra, Eberaua, Horna, Rudeša i BSK-a. Da li su ovo bile relevantne provjere pred nastavak Premijer lige BiH s obzirom da se, osim u slučaju slovenačkog prvoligaša Kopra, radi o noželigašima iz Austrije, Hrvatske i banjalučkog BSK-a, dok u isto vrijeme neki klubovi iz BiH na pripremama u Turskoj su imali mnogo jače protivnike?

"Slažem se da bismo voljeli da smo imali ekipe koje bi nam pokazale malo više nego što smo uspjeli da vidimo. Međutim, imali smo situaciju da smo doveli veliki broj novih igrača, nisam siguran kako bi sve to izgledalo, nisam siguran da li bi to uopšte bilo dobro za psihu igrača da smo igrali protiv tih najboljih ekipa. Nisam siguran kako bismo to iznijeli igrački, ali i rezultatski. Pokušali smo da odigramo još jednu jaču utakmicu, ali zbog vremenskih neprilika u Hrvatskoj nismo odigrali da odigramo tu utakmicu protiv Lokomotive koja bi bila pravi reper toga šta smo uradili, gdje smo u ovom trenutku. Oni su otkazali, nisu nam mogli izaći u susret zbog nevremena i morali smo da se snađemo i dobro je što smo uspjeli da iskoristimo i tu utakmicu protiv Rudeša koji nije Lokomotiva, ali je ipak ozbiljna ekipa koja nas je prilično namučila", rekao je Janjić.

Sportski direktor Borca, međutim, tvrdi da je Borac imao podjednako kvalitetne protivnike u pripremnom periodu kao i drugi klubovi.

"Protivnici ekipe Slobode bili su Podrinje koje nije ništa jače od BSK-a, pa su jedva pobijedili 1:0, Zvijezda Gradačac nije jača od Rudeša, a ekipa Kopra je igrala sa Zvijezdom 4:3, danas igra sa Alesundom i nije nimalo slabiji protivnik od ekipa iz Kazahstana. Utakmica protiv kineskog drugoligaša smatram da nije baš puno kvalitetnija od naših. Ništa oni nisu imali bolje uslove u Antaliji nego što su nama obezbjeđeni u Medulinu, gdje smo zaista imali šest odličnih terena, fenomenalne uslove. Možda je bilo i bolje da ove neke igrače uigramo kroz ove situacije. Znamo šta nas čeka. Sloboda ima prednost što imaju 11 igrača koji su završili zadnje kolo, plus dvije-tri alternacije, međutim, to nosi jedan drugi teret, a to je koliko su igrači već izraubovani, a koliko naši imaju veći motiv. Mislim da je taj motiv veći na našoj strani", zaključio je Tulić.

Fudbaleri Borca "generalku» pred početak proljećne polusezone imaće u subotu na Gradskom stadionu protiv Tekstilca iz Dervente.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

uraaa

Slobo tebi svaka čast al kad se mijenja sve došlo je vrijeme da i portparola podmladimo. Tri puta uraaa za novog portparola: Ura, ura, uraaaaaaaa. Dobrodošla Jovana. Gazi Borče za nas, sve po redu!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC