• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobra igra i pobeda Srbije na debiju Muslina!

Autor mondo.rs

Slavoljub Muslin pobedom pobedom protiv Kipra debitovao na klupi reprezentacije Srbije. "Orlovi" odlično počeli meč, postigli dva gola, stvorili mnoštvo šansi, ali sopstvenom greškom poklonili gol gostima.

Novi selektor, nova formacija i pobeda!

Oko pet hiljada gledalaca na Gradskom stadionu u Užicu moglo je da vidi, nadamo se, novi početak reprezentacije Srbije koju će u narednim kvalifikacijama predvoditi Slavoljub Muslin. Na svom debiju na klupi reprezentacije Muslin se opredelio za neobičnu formaciju sa tri štopera, dva beka i dva krila, koja se, za sada pokazala vrlo dobro.

Upravo su mnogobrojni prodori po levoj i desnoj strani "mučili" Kiprane, a za deset minuta stvorene su četiri šanse i postignuta dva gola. Mreža na kraju nije sačuvana, a svoj debi u dresu reprezentacije imali su i Marko Grujić, Andrija Pavlović i Aleksandar Sedlar.

Strelci za Srbiju bili su Mitrović u 2. i Tadić u 10. minutu, dok je Nikola Maksimović postigao autogol u 32. minutu.

SRBIJA - KIPAR 2:1 (2:1)

Novopostavljeni selektor nije imao mnogo vremena za uigravanje ekipe, ali se uprkos tome odlučio za formaciju u kojoj ovi igrači do sada nisu igrali, bar za reprezentaciju. "Orlovi" su meč protiv Kipra, 80. reprezentacije na FIFA rang listi, počeli sa tri štopera (Rajković, Milunović, Maksimović), sa dva veoma ofanzivna beka (Rukavina i Mladenović), ali i dva krilna igrača (Tadić i Kostić), koji su doduše često ulazili u sredinu.

Na sredini su "šefovali" Nemanja Matić i Nemanja Maksimović, a najistureniji bio je Aleksandar Mitrović.

"Orlovi" su krenuli silovito i već posle prve bravure povratnika u reprezentaciju, Dušana Tadića, došli do gola. On je "mešao" na levoj strani, sjajno zavrnuo na pet metara, a Aleksandar Mitrović je postigao svoj treći gol u dresu reprezentacije.

Napadi po bokovima su se nastavli, Jorgalides je "skinuo" šut glavom i iz kontre, ali nije uspeo da zaustavi šut Dušana Tadića u 10. minutu.

Fudbaler Sautemptona je rešio da se zahvali selektoru Muslinu na poverenju, pošto je prethodno rekao da ne želi da igra dok je Radovan Ćurčić selektor, pa je efektnim udarcem sa ivice šesnaesterca, ali i uz pomoć defanzivaca Kipra, uspeo da promeni rezultat na semaforu - 2:0!

Početak iz snova se nastavio, pa su tako Filip Mladenović i Antonio Rukavina često ulazili iz drugog plana, a obojica su uspeli i da pogode okvir gola!

Međutim, desilo se ono što često viđamo od reprezentacije...

Kiprani praktično nisu stvorili nijednu šansu do tog trenutka, njihovi napadači nisu pretili golu, ali se obična povratna lopta ka golmanu Nikole Maksimovića pretvorila u nesrećan autogol. Kahriman je bio van gola, što defanzivac Torina nije video, pa je loptu uputio u okvir gola, a golman Crvene zvezde nije uspeo da je stigne.

Sadržajno poluvreme završilo se šansom za Mitrovića, dok smo u nastavku videli i debitante Marka Grujića, Aleksandra Sedlara i Andriju Pavlovića, dok su šansu takođe dobili i Aleksandar Kolarov (kapiten u drugom poluvremenu), Adem Ljajić i Andrija Živković.

U drugom poluvremenu smo očekivano imali "pad u tempu", ali je to Ljajić pokušao da "razbije" pokušajima iz daljine, a Kiprani su imali sreće da neka od njegovih lopti ne završi u mreži. Sreće smo imali i mi pošto je u nadoknadi vremena u šansu ušao Hristoforu, nakon greške odbrane, Kahriman je izašao, a lopta je otišla u korner.

To bi značajno pokvarilo dobar utisak koji su ostavili "orlovi", kojima sada slede dueli sa Izraelom u Novom Sadu i Rusijom u Monte Karlu.

SRBIJA: Kahriman - Rukavina (Sedlar), Maksimović, Milunović, Rajković, Mladenović (Kolarov) - Matić (Grujić), Maksimović, Tadić (Ljajić), Kostić (Živković) - Mitrović (Pavlović).

Klupa: Jovanović, Kolarov, Spajić, Sedlar, Milivojević, Zdjelar, Grujić, Milinković-Savić, Ljajić, Živković, Pavlović.

KIPAR: Jorgalides - Stilijanu (Hristiforu), Merkis, Lajfis, Haralambus - Haralambides (Englezu), Laban, Artimatas (Nikolau), Kirjaku (Makris), Aleksandru (Aloneftis) - Sotiriju.

N A J A V A

Novi početak ili sve po starom?

To je pitanje koje sebi najčešće postavljaju navijači u Srbiji tri nedelje nakon što je na čelo stručnog štaba seniorske reprezentacije postavljen Slavoljub Muslin. On će "generalnu probu" u ulozi selektora Srbije imati u Užicu gde je zakazana prva od tri prijateljske utakmice.

Srbija će pokušati da pozitivnim rezultatom popravi utisak koji je ostao nakon dva neuspešna ciklusa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo, a samim tim pokušaće i da "privole" publiku tj. navijače na svoju stranu. Ravnodušnost prema rezultatima seniorske reprezentacije je ono što bi najviše trebalo da boli "orlove", a jedini način na koji se to popravlja su - dobra igra i rezultati.

Selektor Muslin će protiv Kipra u 17 časova testirati neke od novih reprezentativaca koje je pozvao na okupljanje i tom prilikom će pokušati da vidi na koga može, na koga ne može i na koga mora da računa nakon ove tri prijateljske utakmice (Kipar, Izrael, Rusija) pošto pravi testovi počinju u septembru u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Anketa

Da li Srbija može da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo 2018?

  • Da, sigurno.

    43.48% (20)

  • Ne, videćete da će sve ostati isto.

    17.39% (8)

  • Ne gledam reprezentaciju.

    4.35% (2)

  • Ne znam, ali svaka promena je dobra.

    32.61% (15)

  • Jednostavno, nemamo kvalitet.

    2.17% (1)

Da li Srbija može da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo 2018?

Rezultati

Ono što mu ide u prilog je svakako dobar skor koji Srbija ima sa Kiprom, pošto u sedam dosadašnjih utakmica ima 6 pobeda i jedan nerešen ishod uz gol razliku 19:2. Trenutno 80. reprezentacija na FIFA rang listi sastoji se uglavnom od igrača koji igraju u domaćem prvenstvu, pa im uigranost ne predstavlja problem.

Muslin je uoči meča obećao drugačiji sistem i "atraktivniji i efikasniji fudbal", a takođe je obećao da će šansu dobiti dosta debitanata.

Za početak iznenadio nas je formacijom u kojoj će igrati reprezentacija, pa ćemo tako na delu videti sistem sa tri štopera (Rajković, N. Maksimović i Milunović), dok su na pozicijama bekova Antonio Rukavina i Filip Mladenović. 

Meč sudi Crnogorac Pavle Radovanović.

MEČ UŽIVO:

90+3' - KRAJ!

90+1' - Umalo potpuna promena rezultata... Istrčao je na vreme Kahriman i zaustavio pokušaj Kiprana.

85' - Pavlović glavom! Brani Jorgalides...

83' - Kratka pauza zbog povrede Živkovića, a odmah potom i šansa za Andriju Pavlovića, koji nije ipak zakačio loptu. U nastavku Kolarov šutira desnom nogom...

75' - Aleksandar Sedlar debituje za reprezentaciju, ušao je umesto Rukavine.

72' - I previše poigravanja značilo je da nema trećeg gola!

Živković je "opljačkao" defanzivca Kipra, krenuo u solo prodor, a onda se činilo da ima i previše rešenja. On, Ljajić i Grujić su bili u akciji 3 na 1, Živković je prebacio na levu stranu do Ljajića koji je "uštopovao" loptu, pokušao da se "revanšira" fudbaleru Partizana, ali lopta nije bila dovoljno precizna, pa je ova šansa propala.

70' - Definitivno je pao tempo, sada ni podrška publike nije tako "glasna", a Maksimović, defanzivac, je probao šut. Međutim, to je bilo vrlo neprecizno.

63' - Grujić! ZAMALO!

Odličan korner je izveo Ljajić, lopta je pala na "belu tačku" odakle je nogom pokušao da Marko Grujić, ali je lopta otišla preko gola. On je jedan od dvojice debitanata danas. Bar za sada.

57' - Ljajić! UF!

Nismo često na današnjem meču pokušavali udarac sa distance, a sada je Ljajić probao sa 25 metara nakon što je izborio poziciju nakon kornera. Lopta je za malo prešla preko prečke, vrlo opasan pokušaj.

54' - Kolarov nastavlja tamo gde je stao Mladenović, a sada je iskoristio svoj dobar dribling i prošao po levoj strani, međutim ta lopta je bila preblizu golmana Jorgalidesa, pa Pavlović nije uspeo da "ukliza".

47' - Minut po ulasku šansa za Andriju Živkovića koga je sjajno pronašao Adem Ljajić, ali je na preme izašao Jorgalides i skratio ugao. 

46' - Pet promena: Kolarov, Živković, Grujić, Ljajić i Pavlović na terenu. Igru su napustili Mladenović, Matić, Tadić, Kostić i Mitrović.

45' - Kraj vrlo dobrog poluvremena za Srbiju.

44' - Simuliranje Sotirijua i žuti karton!

Po drugi put je napadač Kipra pokušao da iscenira jedanaesterac, a sada kada je zaobišao Damira Kahrimana pao je kao od šale. Iz prvog ugla je delovalo da je Kahriman zakačio igrača, ali na ponovljenom snimku se vidi da je simuliranje.

Filip Mladenović dobija žuti karton.

40' - Još jedna šansa za Mitrovića!

Pogrešio je u proceni golman Kipra, ali šut Mitrovića ide zamalo pored gola.

34' - Nije pao moral kod igrača, Rukavina sada "tuče" u prečku!

32' - ŠTETA! Velika greška Kahrimana i Maksimovića i 2:1!

Ne može se reći da je odbrana bila pod velikim pritiskom, ali je Nikola Maksimović iskosa sa desne strane pokušao da vrati loptu Kahrimanu, ali nije pogledao da se on nalazi van gola. Kahriman je otišao na desnu stranu i čekao loptu, ali je Maksimović loptu uputio u okvir gola, a uprkos naporu golman Zvezde je nije stigao.

Kiprani ni krivi ni dužni dolaze do gola...

Moglo bi se reći da je ovo posledica neuigranosti odbrane.

Maksimović 2:1
Izvor: YouTube

30' - Prva šansa za Kiprane!

Milunović je bio pod pritiskom i izbacio je loptu u korner, odakle je posle slabog kretanja naših defanzivaca u šansu ušao Haralambus, koji je praktično sa zemlje šutirao, Kahriman je već bio savladan, ali je lopta otišla pored gola.

U nastavku lepa kontra Srbije, kombinacija Mitrović - Tadić, ali je Jorgalides bio brži i izbacio je loptu van terena.

24' - STATIVA! MLADENOVIĆ!

Nemanja Matić je organizovao napad Srbije, tražio je dugo "rešenje", a onda dodao loptu Dušanu Tadiću na 18-19 metara od gola, koji je iz prve "gurnuo" loptu za Filipa Mladenovića koji se ubacivao iza odbrane, a onda je i on iz prve šutirao, ali je lopta pogodila stativu!

Žuti karton za Merkisa zbog starta nad Kostićem...

20' - Mali pad tempa igre, videli smo samo malu gužvu posle kornera u šesnaestercu Kipra.

15' - Potpuna ofanziva...

Filip Kostić za sada briljira po levoj strani, sada je posle kombinacije sa Maksimovićem istrčao po levoj strani, lepo zastao, a potom na drugoj stativi pronašao Antonija Rukavinu koji šutira snažno, ali pravo u Jorgalidesa.

10' - TAAADIIĆ! GOOL! 2:0!

Furiozan početak reprezentacije Srbije i drugi gol unutar deset minuta utakmice. Dušan Tadić je sada fino sarađivao sa Antonijom Rukavinom na desnoj strani, ali umesto centaršuta beka Viljareala lopta je došla Dušanu u noge, a on je driblingom izbacio Lajfisa, našao prostor za šut, a lopta se potom od jednog igrača gostiju odbila i prevarila golmana Jorgalidesa.

Kada je Srbija poslednji put dala dva gola u deset minuta?

Tadić 2:0
Izvor: YouTube

7' - Treća odlična šansa! Brani Jorgalides!

Filip Mladenović i Filip Kostić su odlično sarađivali na levoj strani nakon osvojene lopte, pa je ovaj drugi dodao Nemanji Matiću koji je u svom stilu "povukao" napred, pretrčao dvojicu igrača, a onda "pružio" loptu u prostor za Aleksandra Mitrovića.

Napadač Njukasla nije snašno šutirao, a Jorgalides je odbio loptu nedaleko od sebe, ali je Merkis stigao pre Dušana Tadića!

4' - Kakav početak Srbije!

Sada je sa leve strane Filip Kostić "nabacio" loptu na pet-šest metara, Mitrović je pokušao u padu, ali je maestralno odbranio golman Jorgalides. Lako se Mitar oslobodio Merkisa i ušao u priliku, a već sada se čini da će Srbija najopasnija biti preko krila.

2' - MITROVIĆ! GOL! 1:0!

Odličan početak Srbije i pogoodak iz prvog napada! Povratnik u reprezentaciju Dušan Tadić ušao je u šesnaesterac, zavrnuo jednog igrača Kiprana, a potom poslao odličnu loptu na pet metara gde je čekao Aleksandar Mitrović. Stameni centarfor nije u prvi mah najbolje prihvatio loptu, ali je imao vremena da se namesti i postigao je lep pogodak nakon 80 sekundi igre.

To je njegov treći gol u dresu "orlova". 

Mitrović 1:0
Izvor: YouTube

1' - Utakmica je počela.

- Oko pet hiljada gledalaca na Gradskom stadionu u Užicu.

- Utakmica uskoro počinje.

- U startnoj postavi Srbije nalazi se samo jedan debitant štoper Milunović, dok sa klupe čekaju Jovanović, Sedlar, Zdjelar, Grujić i Pavlović.

Dosadašnji rezultati:

PU 2013. Kipar - Srbija 1:3 (1:1)
PU 2012. Kipar - Srbija 0:0
PU 2009. Kipar - Srbija 0:2 (0:2)
KSP 1989. Kipar - Jugoslavija 1:2 (1:1)
KSP 1988. Jugoslavija - Kipar 4:0 (3:0)
KEP 1979. Jugoslavija - Kipar 5:0 (1:0)
KEP 1979. Kipar - Jugoslavija 0:3 (0:1)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Kakva dobra igra moj brate.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC