• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobjeda Srpkinja u Banjaluci za sretan put u Rio!

Autor mondo.ba

Košarkašice Srbije slavile su pobjedu u prijateljskom meču protiv Slovenije u Banjaluci - 71:60 (24:16, 10:17, 18:11, 19:16).

 Pobjeda Srpkinja u Banjaluci za sretan put u Rio! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

 Aktuelne šampionke Evrope savladale su u dvorani "Borik" selekciju Slovenije u prijateljskom meču koji im je poslužio kao pripremni dvoboj za predstojeće Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

SRBIJA - SLOVENIJA 71:60 (24:16, 10:17, 18:11, 19:16). 

Srpkinje su pokazale mnogo više u Banjaluci od ekipe Damira Grgiča i zasluženo su slavile pobjedu za nadu navijača da će na Olimpijadi u Rio de Žaneiru uspjeti da izbore medalju.

Osim nekoliko praznih minuta u drugoj četvrtini, izabranice Marine Makljović su odlično odigrale prvenstveni u odbrani kojom su kontrolisale meč iako do posljednjih nekoliko minuta četvrtog perioda nisu uspjele da "prelome" vrlo nezgodne Slovenke.

Najzaslužnija za trijumf u Banjaluci svakako je bila Jelena Milovanović, koja je bila najefikasnija akterka utakmice sa čak 26 postignutih poena. Uz nju, veliki doprinos trijumfu Srpkinja dale su Nevena Jovanović sa 13 pogodaka i miljenica banjalučke publike Saša Čađo sa četiri koša manje.

Na drugoj strani u slovenačkom taboru, prvo košgetersko ime bila je Eva Lisac sa 15 poena, dok su po 11 postigle Tea Oblak i Nika Barič.

Reprezentativke Srbije su poslije trijumfa nagrađene velikim aplauzom oko blizu tri hiljade ljubitelja košarke u "Boriku". Nije sporno da su košarkašice Srbije jako voljene u gradu na Vrbasu u kojem su se poprilično "odomaćile" s obzirom da su stigle još prošlog četvrtka.

Do subotnje utakmice su se spuštale brzacima Vrbasa, obišle Dom za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević" i uručile im poklone, a u subotu ujutro ih je primio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je Srpkinjama poželio mnogo uspjeha na Olimpijadi.

Selektor Slovenije Damir Grgič uprkos neuspjehu mora biti zadovoljan jer su njegove igračice pokazale favorizovanoj Srbiji da su tvrd orah i da s optimizmom mogu čekati nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. godine u Češkoj.

Ovo je bio drugi meč istih aktera u Banjaluci jer je krajem avgusta prošle godine grad na Vrbasu bio domaćin i muškim selekcijama Srbije i Slovenije, a uspješniji su bili "orlovi" pred put na Eurobasket u Francuskoj.

Pred sami početak utakmice, nakon intoniranja himni dvaju zemalja, reprezentativki Srbije, Saši Čađo uručena je nagrada za najbolju košarkašicu Republike Srpske, a priznanja su dobile i srpska selektorka Marina Maljković i Milica Dabović, proslavljeni slovenački košarkaš Raša Nesterović, kao i predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas.

PRVA ČETVRTINA (24:16)

Tina Trebec je otvorila meč trojkom za vođstvo Slovenki, ali je uzvratila istom mjerom Saša Čađo, koja je potom i okončala kontranapad - 5:3.

Pogodila je Jelena Milovanović za "plus četiri", međutim, Teja Oblak je smanjila, a potom su Slovenke stigle do izjednačenja poentiranjem Tine Trebec (7:7).

Sandra Prišič je sa distance pogodila za nastavak serije Slovenki od 6:0 i vođstvo od "+2".

Trojkom Tamare Radočaj prekinuta je slovenačka serija za novu prednost Srpkinja (10:9), koje su započele svoj niz od nekoliko vezanih pogodaka Nevene Jovanović i Dajane Butulija za prednost od "plus osam".

DRUGA ČETVRTINA (10:17)

Poslije skoro dva minuta bez poena, Slovenke su prve otvorile drugi period, dok su Srpkinje nepreciznosz pokazale još 60-ak sekundi pa je Maljkovićeva pozvala minut odmora.

Slovenke su napravile seriju od 10:0 i potpuno okrenule rezultat u svoju korist.

Eva Lisac je zabilježila svoj osmi pogodak i Slovenke su po prvi put stekle prednost od "plus četiri" u dvorani "Borik".

Milica Dabović je prekinula "crne minute" Srbije sa linije slobodnih bacanja, da bi Saša Čađo poslije dugo vremena uknjižili pogodak iz igre (27:28).

Jelena Milovanović je poentirala uz faul, pa je pogodila i dodatno bacanje za "plus dva" (30:28), ali su Slovenke s nekoliko vezanih poena ponovo stigle do preokreta.

Ipak, Milovanovićeva je trojkom izborila novi "egal" (33:33), a onda je Srbija polovično usješnim penalima otišla na odmor sa poenom prednosti (34:33).

Najefikasnija u srpskom taboru bile su Milovanovićeva sa 10 koševa i Saša Čađo sa sedam poena, dok je kod Slovenki prvo košgetersko ime bila Eva Lisac sa osam pogodaka.

TREĆA ČETVRTINA (18:11)

Srpkinje su za razliku od drugog kvartala pojačale odbranu i na startu stekle "plus šest" poena koje su održavale nekoliko minuta u trećoj četvrtini najviše zahvaljujući sjajnoj Jeleni Milovanović.

Nevena Jovanović je postigla koš faul i upisala dodatni poen s linije slobodnih bacanja, a nakon pogotka Saše Čađo poslije sjajne akcije u kojoj su učestvovale maltene sve srpske igračice na parketu, slovenački selektor je bio primoran da pozove tajm-aut. Maljkovićeve izabranice su prvi put stekle dvocifrenu prednost (48:38).

Srpkinje su dominantne u skoku, posebno ofanzivnom iz kojeg je i stigla ova osjetnija prednost, a odbrana je na nivou što najbolje ilustruje da Slovenke prilikom napada dva puta nisu uspjele za osam sekundi da prenesu loptu u polje Srbije.

Međutim, uporne Slovenke su predvođene Evom Lisac smanjile na "minus šest", ali je Škorićeva pogotkom odvela Srbiju na osam razlike (52:44) pred odlučujućih 10 minuta.

ČETVRTA ČETVRTINA (19:16)

Maljkovićeve djevojke nisu uspjele da pogode dva puta izvan linije 6.75, ali ni Slovenke nisu uspjele da kazne njihovu nepreciznost i poslije dva minuta igre u posljednjem periodu razlika je ostala gotovo ista kao na kraju treće četvrtine - "plus devet" (56:47).

Dalekometna trojke Milovanovićeve podigla je "Borik" na noge, bio je to njen 22 koš za "novu dvocifrenu prednost - 59:49, a onda i nastavak njenog "terora" za "plus 12".

Četiri minuta do kraja meča, Slovenke pokušavaju da uhvate rezultatski priključak, ali Srpkinje bez većih problema održavaju dvocifreno vođstvo.

Kad je s linije penala Milovanovićeva odvela Srbiju na 13, 14 razlike, bilo je jasno da će, ukoliko se ne dogodi neko čudo do kraja, Maljkovićeve djevojke zabilježiti pobjedu protiv Slovenije na oduševljenje banjalučke publike!



.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC