• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBJEDA U BANJALUCI ZA SREĆAN PUT "ORLOVA"

Autor mondo.ba

Reprezentacija Srbije dočekala Sloveniju u Republici Srpskoj i pobijedila u generalnoj provjeri pred Eurobasket, koji za manje od nedjelju dana počinje u Monpeljeu, Zagrebu, Berlinu i Rigi. Poslije produžetka, 95:88!

 Srbija Slovenija Banjaluka, uživo Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Orlovi" su slavili u subotu uveče u Banjaluci, ali su morali dobro da se pomuče da zabilježe pobjedu nad Slovencima.

Bilo je 95:88 poslije produžetka. U regularnih 40 minuta rezultat je bio 84:84 (15:22, 23:20, 28:20, 18:22).

Slovenci su bili veoma tvrd orah tokom većeg dijela susreta, čak su u prvom poluvremenu imali vođstvo od 14 razlike, međutim u nastavku utakmice zahvaljujući prvenstveno Milošu Teodosiću, Nemanji Bjelici i Miroslavu Raduljici, "orlovi" su preokrenuli i čak poveli sa "plus" devet".

Kad se činilo da će to biti "rutinska" pobjeda, "zmajčeki" su zahvaljujući Jaki Blažiču i Zoranu Dragiču uspjeli da steknu priliku da zabilježe pobjedu, ali nisu uspjeli da pogode trojku u posljednjem napadu, pa se ušlo u produžetak.

U dodatnih pet minuta, Srbija je serijom 6:0 stigla na korak od pobjede, da bi konačnu tačku sjajnom "bombom" stavio Nemanja Bjelica, inače ne pretjerano šuterski raspoložen izvan linije 6.75.

To je bila njegova prva trojka poslije sedam pokušaja, ali dovoljna za veliko slavlje u Banjaluci.

Teodosić je bio najefikasniji akter meča sa 20 poena, dva koša manje upisao je Bjelica, a Raduljica 16 pogodaka. Kod gostiju iz "Dežele" najbolji je bio as Crvene zvezde Jaka Blažič sa 19 koševa.

Utakmica u "Boriku" imala je i humanitarni karakter jer će dio novca od prodatih ulaznica biti proslijeđen za liječenje mladog košarkaša iz Vlasenice Nikole Klještana koji je izgubio vid na lijevom oku poslije "bezazlene" povrede na treningu.

Srbija jeste zaslužila trijumf, ali su "orlovi" malo zbog umora od puta, a malo zbog navijača koji su ispunili dvoranu i bodrili košarkaše, plesali po njihovim živcima. Ni jednima ni drugima nije bilo lako jer kako je u najavi naglasio selektorAleksandar Đorđević da se u Banjaluci osjeća "kao kod kuće".

Ta ljubav Banjalučana prema srpskim košarkašima potvrđena je već sat prije početka susreta sa "zmajčekima" jer je "Borik" bio dupke pun navijača sa zastavama Srbije.

Kako je javio reporter našeg portala u Boriku se našlo i pedesetak slovenačkih pristalica čiji je tim u četvrtak uveče poražen od "orlova" u Ljubljani (79:70), a morao je uprkos fantastičnoj partiji da položi oružje i čestita na pobjedi i u Banjaluci.

Na samom početku, prilikom izlaska košarkaša na parket, grupa THC otpjevala je košarkašku himnu "Igraj i pobedi", a igrači obje ekipe su dočekani ovacijama.

Posebno je toplo bio dočekan selektor Srbije Saša Đorđević jer je ciljela dvorana skandirala "Sale, Sale...", javio je reporter MONDA, a cijela dvorana skandirala "Šampioni, šampioni"...

...
Izvor: YouTube

U "Boriku" su svoja mjesta našli i mladi košarkaši Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, osim Njegoša Sikiraša, koji su se okitili zlatnom medaljom na Eurobasketu u Litvaniji, kao i košarkašice iz RS koje u reprezentativnim karijerama nose dres Srbije.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Utakmicu je posmatrao uživo i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ranije danas primio "orlove" u svom kabinetu, kao i nekadašnji košarkaši Srbije i Slovenije Žarko Čabarkapa i Radoslav Nesterović.

Moramo naglasiti i veoma sportsku atmosferu prilikom intoniranja i pjevanja himni Slovenije i Srbije,koje su protekle bez ijednog zvižduka za slovenačku, uz očekivano horsko pjevanje "Bože pravde" u "Boriku".

Reprezentacija Srbije večeras će se oprostiti od Banjaluke i već će u nedelju biti u Beogradu, gdje će selektor Saša Đorđević narednih dana pročitati konačni spisak igrača koji će putovati na Eurobasket (Berlin, od 5. septembra).

Šefu struke "orlova" preostalo je da se zahvali još dvojici igrača i definiše sastav koji će u Njemačkoj i (nadamo se) Francuskoj napasti evro titulu i olimpijsku vizu.

U nedjelju, Banjaluka je poručila "orlovima": SREĆNO!

"Orlovi" će u grupnoj fazi igrati protiv Španije, Turske, Italije Njemačke i Islanda.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

PROČITAJTE TOK UTAKMICE

Prva četvrtina (15:22)

Prvi napad za "orlove" nakon podbacivanja je loptu uhvatio Ognjen Kuzmić, Dobojlija u dresu Srbije. Poentirao je Nemanja Bjelica, a trojkom uzvratio Zoran Dragić.

Dva napada nisu iskoristili srpski košarkaši, najprije je Nemanja Dangubić promašio trojku, a u sljedećem neuspješan kod polaganja je bio Miloš Teodosić.

Teodosić je prekinuo "viktoriju" ispred koša Slovenaca prvom trojkom za vođstvo (5:2).

Slovenci su uspjeli da se vrate i okrenu rezultat i sredinom prvog kvartala timovi se smjenjuju u vođstvu od po nekoliko poena.

Pogocima Alena Omića, Slovenci su stigli do "plus četiri" (13.9). Poveli su "zmajčeki" i 17:9, pa je Đorđević pozvao prvi minut odmora, koji je urodio plodom trojkom Teodosića, a nakon nje je i slovenački kormilar Jurij Zdovc sazvao tajm-aut.

Prvi period okončan je prednošću od sedam poena u korist Slovenije (22:15).

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Druga četvrtina (23:20)

Klemen Prepelič je drugi period otvorio trojkom za "plus 10" Slovenije i ovo je prva dvocifrena prednost na utakmici.

Srbiji "škripi" u napadu, što koristi Omić i s dva vezana pogotka poslije kontre i iz reketa povećava prednost "zmajčeka" na 31:17.

Bogdan Bogdanović je uz prekršaj pogodio, ali i promašio dodatno bacanje, koje je ofanzivnim skokom pokupio Kuzmić i poentirao za "minus 10" Srbije.

Navijači skandiranjem "Ja te volim Srbijo..." pokušavaju da podignu igru "orlova".

"Banana" Nikole Kalinića podigla je na noge cijeli "Borik" iako su arbitri svirali prekršaj! To je izazvalo pomalo "teške" riječi Kalinića, čak je selektor Đorđević ušao u teren, pa je dosuđena tehnička greška "orlovima" uz salve zvižduka sudijama, javio je reporter MONDA.

...
Izvor: YouTube

Uslijedila je potom nova blokada,ovog puta Kuzmića nad Dragićem, i to bez faula, ali je akciju u nastavku "pokvario" neprecizan šut izvan linije 6.75 Bogdanovića. Ipak, stvar je spasio u sljedećem spasio Nemanja Nedović, tek drugom trojkom Srbije.

...
Izvor: YouTube

Slovenci imaju dosad pet, ali je poslije dužeg vremena prednost smanjena na -7 (38:31). Podsjetimo najveća prednost bila je +14.

Uzvratili su igrači Jurija Zdovca i serijom 4:0 Jake Blažića ponovo "odskočili" na dvocifrenu prednost, pa je Đorđević ponovo zatražio tajm-aut.

Saletova kritika ili savjeti su urodili plodom, pa su "orlovi" brzo smanjili na "minus četiri" (42:38) nakon serije 7:0 na kraju druge četvrtine.

Treća četvrtina (28:20)

Miroslav Raduljica je postigao prve poene u trećem kvartalu, potom je trojku za Sloveniju pogodio nekadašnji plej Igokee Nebojša Joksimović, ali evidentno je da se prednost "zmajčeka" istopila.

Probudio se Raduljica i s pet uzastopnih pogodaka ponovo približio "orlove" na mali minus, ali je "bombom" Prepeliča sa osam metara ponovo Slovenija vratila +5, ali brzo je Teodosić i potom Bjelica s košem i dodatnim bacanjem poslije dugo vremena izjednačio na 52:52.

Međutim, Prepelić je svojom trećom trojkom uz faul i pogođeno slobodno bacanje ponovo vratio prednost Slovencima, Dragan Milosavljevićje pokušao da uzvrati, ali nije bio precizan.

To je jako naljutilo selektora Srbije, koji je kritikovao Bogdanovića prvo zbog lošeg poteza u napadu a odmah poslije i loše odbrane jer je on "čuvao" Prepeliča.

Navijači u "Boriku" pokušavaju da skandiranjem "Srbija, Srbija" podignu nivo igre "orlova" u želji da ih isprate na Eurobasket u pobjedničkom raspoloženju.

S linije penala, Teodosić je donio novo izjednačenje, a Kuzmić osvojio loptu ispod koša. Vratio je loptu Teodosiću, a on je proslijedio Zoranu Ercegu za fantastičnu trojku i prvo vođstvo "orlova" još od prve četvrtine - 65:62.

Na kraju četvrtine "plus četiri" za Srbiju pred odlučujućih 10 minuta!

Četvrta četvrtina (18:22)

Nedović je u odlučujući kvartal krenuo trojkom, Teodosić nastavio poslije "finte" za dva poena, pa je Zdovc pozvao minut odmora poslije prve "osjetnije" prednosti "orlova" od "plus sedam" (71:63).

Bjelica je pogocima odveo Srbiju na +9, ali je loše odigrana odbrana koja je dozvolila najprije Dragiću da šutira neometan za trojku, a potom i ofanzivni skok, koji je omogućio Zagorcu da takođe bez odbrane pogodi izvan linije 6.75. Sale Đorđević je odmah reagovao minutom odmora.

Utisak je da "orlovi" silno žele da pobijede baš u Banjaluci i to zbog sjajne publike koja je u tom trenutku skandirala "Kosovo je Srbija", javio je reporter MONDA.

Dragić je postigao svoju treću trojku, ukupno 11. za "zmajčeke" za smanjenje prednosti Srbije (75:73), Bjelica je pokušao da uzvrati, nije bio precizan, međutim, Nedović je spasio stvar i poentirao za 78:74.

Potom je Dragić, a i Jaka Blažič trojkom vratio "zmajčekima" minimalnu prednost (79:78) na oko 3 i po minuta do kraja.

Kad je najteže, tu je Teodosić, koji je dosad ubacio 20 poena! Na minut do kraja Srbija i Slovenija su izjednačene pogotkom Ercega poslije asistencije Kalinića (84:84).

Kalinić nije iskoristio posljednji napad, Slovenci su imali 15 sekundi za pobjedu, ali su promašili trojku.

Produžetak!

Dodatnih pet minuta (11:4)

Srbija je povela 6:0 u produžetku, pogodio je i Mirosavljević, a Slovenci u prva dva minuta nisu uspjeli da poentiraju što je natjeralo Zdovca na minut odmora.

Bjelica je u narednom napadu ispravio promašaj iz prethodnog, poslije ofanzivnog skoka je poentirao za "plus sedam" (92:85), ali je priseban sa linije slobodnih bacanja bio Jaka Blažič, a potom i Omić iz reketa (92:88) na pola minuta do kraja.

I onda "bomba" Bjelice, prva trojka za prelamanje utakmice i čak paljenje baklji u dvorani "Borik"za pobjedu 95:88.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC