• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Antoan Grizman?

Autor mondo.rs

Fudbaler koji je na Evropskom prvenstvu zasenio baš sve. Upoznajte Francuza, igrača Atletiko Madrida.

Antoan Grizman je vodio reprezentaciju Francuske kroz Evropsko prvenstvo i odveo je do finala.

Zahvaljujući, pre svega, njegovim golovima Francuzi će imati priliku da se posle 16 godina ponovo domognu titule prvaka Evrope (što bi im bilo treći put u istoriji - 1984. i 2000.).

Antoan Grizman je sa šest golova vodeći strelac tekućeg šampionata u Francuskoj, a više od njega u istoriji evropskih prvenstava dao je još samo njegov zemljak - Mišel Platini 1984. godine, kada je postigao devet golova.

Grizmanu je ovo prvo evropsko prvenstvo u karijeri, a već je u centru pažnje.

"Naša dužnost je bila da pobeđujemo i da zabavimo naše navijače, da malo širimo pozitivnu energiju (posle svih užasa, prim. aut.) i da stignemo do finala, sada i da se borimo za krunu", izjavio je Grizman.

Inače, njegova sestra Mau, imala je veliku sreću da preživi užas u klubu/pozorištu Bataklan u Parizu prošlog novembra kada su teroristi ubili 130 ljudi.

Ko je  Antoan Grizman?

Ovaj momak ima 25 godina i član je Atletiko Madrida, vicešampiona Evrope. Rođen je u gradu Makon (Mâcon).

Prezime mu baš i nije francusko, a objašnjenje je ovakvo: Grizman je rođen u Burgundiji, a tamo mu se otac doselio iz Alzasa, francuske pokrajine uz granicu sa Nemačkom gde živi mešano stanovništvo.

Ali, finale Francuske i Portugala u nedelju biće za Grizmana posebno, jer njegova majka - Izabel -  ima portugalske krvi. Njen otac, dakle Grizmanov deda, po imenu Amaro Lopeš, bio je portugalski fudbaler, a u Francusku se doselio da bi bio građevinski radnik. Grizmanova majka je rođena u Francuskoj.

A mali Antoan je obožavao da kao dečak ide na letovanja u Portugal, u Pakos de Fereira, ali i da pika fudbal.

U njegovom rodnom Makonu zapazili su ga skauti iz Španije. Real Sosijedad je imao "njuh" za Grizmana i doveo da 2005. godine, kada je on imao tek 16 godina. Zanimljivo je da je Grizman školu pohađao u baskijskom delu Francuske (Bajone), koji je tik uz granicu, a popodne bi išao na časove fudbala u kampu Real Sosijedada. 

Tek četiri godine kasnije zaigrao je za seniorski sastav u kojem je proveo pet godina pre nego što ga je kupio madridski Atletiko. Još jedna zanimljivost - pre tog transfera, koji je realizovan leta 2014. godine (prodat je za 30 miliona evra), Real Sosijedad ga je nudio po čitavoj Evropi.

Engleski mediji su, nedavno, "provalili" priču o tome da je londonski Fulam imao priliku da dovede Grizmana za 14 miliona evra, ali su se opredelili za Grka Mitroglua. Jedna u nizu loših procena u svetskom fudbalu...



Grizman je sada heroj Francuske ili "Mali princ" kako su ga već "krstili". Pre nego što je zablistao u dresu reprezentacije na ovom Evropskom prvenstvu, igrao je sjajno u dresu Atletiko Madrida sa kojim je produžio ugovor (ali pod boljim uslovima po njega).

On je sa Atletikom imao šestogodišnji ugovor (do 2020. godine), ali su "jorgandžije" želele da se obezbede, pa je produžio za još godinu dana (dakle, do 2021. godine).



Mišel Platini je uvek bio "francuski fudbalski princ". Da li će mu tu titulu "oteti" Grizman?

"Nemojte da me upoređujete sa Platinijem, molim vas! Ja sam daleko od njega. Nadam se da ću mu se u budućnosti približiti, ali takva poređenja sada nisu realna", kaže sjajan, ali skroman fudbaler Antoan Grizman.

Pogledajte - jedan dan sa Grizmanom u kampu reprezentacije

Grizman
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC