• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Samo jedan klub iz BiH igra u Evropi

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Bosnu i Hercegovinu će na evropskoj rukometnoj sceni u novoj sezoni predstavljati samo jedan klub, Vogošća, iako su četiri ostvarila to pravo.

Jedino je Vogošća, koja je kao pobjednik Kupa BiH izborila nastup u Kupu izazivača odlučila da nastupi u ovom takmičenju.

Šampion BiH Izviđač iz Ljubuškog, banjalučki Borac m:tel i Maglaj su odustali od nastupa u Evropi. Osnovni razlog zbog kojeg posljednjih godina bh. klubovi sve češće odlučuju da ne igraju u evropskim kupovima su finansije. Naime, za razliku od ostalih sportova, poput fudbala ili košarke, u rukometu igranje na evropskoj sceni klubovima ne donosi ništa osim velikih troškova i prestiža. Stoga timovi iz BiH, koji su ionako u teškoj finansijskoj situaciju, odlučuju da ne igraju u Evropi.

”Svi klubovi koji su odlučili da ne igraju u evropskim kupovima svoju odluku su saopštili na vrijeme, tako da neće biti nikakvih sankcija od strane Evropske rukometne federacije. Da su kojim slučajem prijavili klub za nastup, a potom odustali, onda bi ih to jako puno koštalo. Ovako neće biti nikakvih ni finansijskih, ni disciplinskih posljedica za bh. klubove”, rekao je Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

Situacija sa ženskim klubovima nešto je bolja u odnosu na muške. Tri kluba su odlučila da igraju na evropskoj sceni, a to su Grude, šampion BiH, te Ilidža i Mira iz Prijedora. Gruđanke će svoj evropski put početi u prvom kolu Kupa EHF, Ilidžanke u prvom kolu Kupa izazivača, a Prijedorčanke u drugom kolu istog takmičenja. Od međunarodne scene odustalo je samo tuzlansko Jedinstvo.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC